Deel 2 van het drieluik over de verkooptentoonstelling Nederlands-Indië/Indonesië/Nederland

Door Tabitha Lemon (fotografie) en Kirsten Vos (tekst)

-vervolg-

Indische vrouwen in de kunst

Terwijl we door het smalle, hoge grachtenpand lopen, valt langzaam maar zeker op dat ‘vrouwen’ een inspiratiebron zijn voor zowel hedendaagse als klassieke kunstenaars en voor zowel mannen als vrouwen.

Tijdens de bezichtiging vertrouwt Frans ons toe dat er weinig Indische kunstkopers langskomen. ‘De bezoekers zijn Indisch, maar er wordt nog te weinig verkocht. Willen galeriehouders werk van jonge Indische kunstenaars exposeren, dan zijn er uiteindelijk kopers nodig om van een succes te kunnen spreken.’ Is er eigenlijk al werk verkocht? ‘Jawel. Van Heri Dono, de Indonesische hedendaagse kunstenaar,’ vertelt Frans.

Wij hadden vroeger thuis nooit kunst, bedenk ik me. Wel een schilderijtje hier of daar, maar geen Kunst. Zijn Indische Nederlanders eigenlijk kunstkopers? Wat vind jij?

Verkooptentoonstelling (dat betekent dus dat je daar kunst kan kopen, ja..) Nederlands-Indië, Indonesië, Nederland. Verleden-heden-toekomst. Met werk van oa Ingrid van der Hoeven, Heri Dono en Rudolf Bonnet. Openingstijden: woe t/m zondag van 14.00 – 17.30 uur, t/m 25 mei 2012. Galerie Frank Welkenhuysen, Lichte Gaard 3, 3511 KT Utrecht. www.kunstexpert.cim. 030-2671867.