Oma Dée

Een Balinese sarong t.w.v. €12,95 bij 5 grote potten sambal

Hoe krijg je de aanbieding?

  1. Zorg dat je een geldige Fancard van Indisch 3.0 hebt.
  2. Ga naar www.omadee.nl en bestel vijf grote potten sambal (300 ml).
  3. Vermeld bij het bestellen “Indisch 3.0 & je FancardID”.
  4. De mooie, handgemaakte, sarong ontvang je bij je bestelling.
  5. Eet smakelijk!

Wie is Oma Dée? En waar komt Oma Dée vandaan?
Oma DeeOma Dée is de oma van Karl Dahler en Peter Gersen, maar Oma Dée staat ook voor al die bijzondere moeders van moeders en vaders van vele indische mensen én Oma Dée’s die alle Indische families wel kennen.

Onze Oma Dée komt uit Surabaya, Indonesië en is als zovele anderen rond 1957 naar Nederland gekomen om een nieuw bestaan op te bouwen. Altijd als we bij Oma op bezoek gingen, wisten we dat we heerlijk zouden eten en dat onze ouders haar kwalijk zouden nemen dat ze weer zo lang in de keuken stond. Oma Dée is voor ons dé oma die ontzettend goed kan koken, met veel aandacht voor het eten, maar daarnaast veel zorg om alles en iedereen die met de familie te maken had.

Wat maakt de sambals van Oma Dée nou zo uniek, en anders dan de sambals die je in de supermarkt koopt? 

De sambals van Oma Dée zijn allereerst ambachtelijk bereidt met eerlijke- en biologische ingrediënten. Een niet geheel onbelangrijk punt is dat er geen zout is gebruikt bij de bereiding. De huidige zoutconsumptie ligt toch al veel te hoog, dus dragen we een klein beetje bij aan het gezonder eten. Een ander puntje is dat er geen vlees- of vis producten zijn gebruikt bij de bereiding, zodat de sambals geschikt zijn voor vegetariërs. En verder kan ik je vertellen dat duurzaam een sleutelwoord is bij de sambals; het millieu wordt belast door de bereiding van de sambals. Dit willen wij dus compenseren door van de winst een percentage af te dragen aan Care.

Care leidt lokale mensen van Kalimantan op tot brandweerlui om de bosbranden te voorkomen en indien nodig, te bestrijden. Op deze manier geeft Oma Dée terug aan de Aarde. Door nu de sambals van Oma Dée te consumeren draag je ook je steentje bij.

Hoe is het idee ontstaan?
Tijdens een etentje bij mij (karl) thuis vertelde neef Peter over de wereld van duurzaamheid en ik haakte daar op in met de teleurstellende kwaliteit en verkrijgbaarheid van eerlijke Indische producten. En vertelde hem over de sambal die ik net had gebakken. Het gesprek ging al snel hoe duurzaamheid hand in hand kan gaan met kwaliteit……het idee was geboren!! En Oma, vond het allemaal prima.

Er werd een nieuw sambalmerk genaamd, Oma Dée op de markt gebracht, dat duurzaam is en dat mensen aanzet en inspireert om zelf ook met koken/lekker eten/nadenken over wat en hoe je eet, aan de slag te gaan. Voor wat betreft de verpakking ben ik ook op zoek gegaan naar wat bij ons product aansluit; de kartonnen doosjes zijn meermaken gerecycled en zelfs het vulmateriaal waar de potjes mee in de doos gaan, is in wateroplosbaar…….

Kun je de Sambals van Oma Dee bij alle gerechten gebruiken?
We hebben gekozen om 7 smaken te ontwikkelen die elk een explicite smaak hebben. je zou iedere sambal bij elk gerecht kunnen gebruiken, maar sommige smaken zoals sambal tempeh laat zich wel erg gemakkelijk mengen en smaken bij veel gerechten. Smaak is een persoonlijke beleving, dus wat ik persoonlijk makkelijk vind te combineren met veel gerechten kan voor een ander wel heel anders zijn. Dit is ook wel weer het charmante aan dit product.

Op de website is ook te lezen dat Oma Dée volop met nieuwe activiteiten bezig is. Waarom vind Oma Dée deze activiteiten zo belangrijk, en waarom zouden de mensen hier aan mee moeten werken?

Oma Dée is een oma die met de tijd wil meegaan en als zodanig onze visie ondersteund door nieuwe activiteiten en/of producten te bedenken zoals een kindersambal en een doe-het-zelf-sambal-bak-kado-pakket. Inmiddels is er al een catering afdeling opgezet die op uw feesten, partijen of evenementen de catering kan verzorgen.

Oma vindt het zo belangrijk om de waarde terug te brengen van het samen koken en samen genieten van heerlijke eerlijke gerechten.
Niet alleen het eten, maar juist het samen-dingen-doen gevoel wordt hiermee versterkt. In een maatschappij waarbij onze kinderen al veel te snel keuzes voor de toekomst moeten maken, ouderen veel langer moeten doorwerken, harder moeten werken, schieten er kwaliteitsmomenten bij in. Om nu de mensen te betrekken bij de ontwikkelingen van Oma’s ideeën, probeert Oma iedereen hier een klein beetje aan te herinneren; hoe het was, slow-food, genieten van elkaar en (h)eerlijk eten. Het leven is immers kort genoeg.

Kijk voor nóg meer informatie op Oma’s website www.omadee.nl