logo30Vandaag is Indisch 3.0 geboren, een opiniërende weblog van twee Indische Nederlanders van de derde generatie, Ed Caffin en Kirsten Vos. In dit online magazine publiceren zij artikelen over de Indische identiteit, cultuur en toekomst.

Publiekelijk aanmoedigen
Indisch 3.0 heeft de onbescheiden ambitie de Indische groep publiekelijk aan te moedigen onafhankelijk naar hun eigen identiteit te kijken. De beheerders zullen hiervoor verschillende artikelen schrijven over concrete gebeurtenissen die te maken hebben met hun Indische karakter. De ene keer is dat een reis naar Indonesië, de andere keer een Indisch festival. Een identiteit is niet iets waar je alleen maar over wil praten, uiteindelijk wil je haar ook beleven. Daarom zullen Ed en Kirsten zelf ook activiteiten organiseren, waarover zij op deze blog zullen publiceren.

Regelmatig publiceren
Er bestaan weliswaar talloze websites over de Indische cultuur en geschiedenis, maar die zijn grotendeels voor en door de tweede generatie. De derde generatie heeft echt een andere interesse. Wat die is, kan je zelf ontdekken op ‘3.0‘. Daarnaast vind je vooral op hyves om de haverklap nieuwe communities over de Indische identiteit. Het probleem met hyves is alleen dat je lid moet zijn om de berichten te kunnen lezen; ‘3.0‘ is voor iedereen toegankelijk. Tot slot – er gebeurt veel in de Indische wereld, zoveel dat af en toe een artikel publiceren in een tijdschrift ontoereikend is om recht te doen aan de hedendaagse Indische dynamiek.

Over de oprichters

Ed Caffin (Alkmaar, 1978) heeft een Nederlandse moeder en een Indische vader. Hij leerde van kleins af de warme Indische cultuur van zijn familie kennen. Met de dood van zijn Indische grootouders, toen hij zelf nog jong was, leek het Indische grotendeels uit zijn leven te verdwijnen. De laatste jaren is het weer terug. Mede door zijn vele reizen en projectwerk in Indonesie wordt hij steeds nieuwsgieriger naar en geinteresseerder in de Indische cultuur en geschiedenis. Ed Caffin schrijft reisverslagen, columns en artikelen en heeft een aanstelling als docent/trainer aan de twee universiteiten in Amsterdam. Hij schreef onder meer artikelen in Indonesie Magazine, Archipel Magazine en Moesson.

Kirsten Vos (Den Haag 1977) is de dochter van twee Indische ouders, die in de jaren ’50 uit Indonesië naar Nederland gekomen zijn. Tijdens haar deeltijdstudie Media en Journalistiek (2003 – 2007, Erasmus Universiteit Rotterdam) koos zij ervoor om krantenonderzoek te doen naar de opvattingen van de Indische groep in Indonesië over de repatriëring. Dit onderzoek publiceerde zij in de scriptie Indië Tabeh. Inmiddels heeft zij artikelen geschreven voor Indischhistorisch.nl en Moesson, werkte zij mee aan de tv-uitzending van het VPRO-programma Andere Tijden, over Zwarte Sinterklaas in december 1957 en heeft zij een lezing gegeven over haar onderzoek voor de stichting Indisch Erfgoed Apeldoorn. Ze schrijft sinds 2008 columns voor Archipel Magazine. Kirsten werkt in het dagelijks leven als communicatieadviseur bij het Ministerie van VROM.