Over de Indo Nu

Amsterdam, 3 juni 2008
door Ed Caffin

indonuOp 25 mei werd op de Pasar Malam in Den Haag de DVD “IndoNu” gepresenteerd. Een film van bijna een uur waarin Peter Bouman en Carol Burgemeestre, die de film geheel in eigen beheer maakten, de stand van zaken weergeven over de Indo anno 2008. De makers stellen verschillende vragen, zoals Wat is precies de Indische identiteit? Wat is typisch Indisch? en Hoe gaat de jonge generatie om met het Indo zijn? Ze leggen ze aan een stuk of vijfentwintig bekende en minder bekende Indo’s voor en krijgen net zo veel antwoorden. De rode lijn door de film is dan ook dat een eenduidig antwoord op al die vragen niet te vinden is.

IndoNu geeft desondanks een mooi beeld hoe de identiteit zich binnen de Indische gemeenschap in Nederland zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Opvallend is dat de film een groeiend bewustzijn bij de jongere generatie constateert. Indo zijn is iets geworden waar je trots op kunt zijn, terwijl de oudere generaties, voor wie Indo zelfs nog een scheldwoord was, zich, vaak vergeefs, zo onopvallend mogelijk probeerden te gedragen. Maar ook de ouderen beseffen inmiddels dat het doorgeven van hun verhaal, nu het nog kan, belangrijk is en laten zich de laatste jaren meer horen.

Wat is typisch Indisch? Dat onopvallende, zegt iemand. Of de flexibiliteit van de Indo, lui of niet lui, halus of kasar, die aan de basis ligt van de Indische mengcultuur, zegt een ander. Het altijd kunnen aanpassen, het kunnen verenigen van Europese en Aziatische elementen. En nog steeds is dat zo bij jongeren die uiting geven aan hun “Aziatische kant”. Ze doet dat op hun eigen manier; over het algemeen zichtbaarder (tatoeages en indovlaggen), uitbundiger (Aziatische feesten) nieuwsgieriger (wel vragen aan opa stellen), meer confronterend (waarom zei je daar nooit iets over dan?) en ongecompliceerder (merah putihs). Een aantal mensen die aan het woord komen in de film zijn daar blij mee, anderen vinden het maar typisch.

De film, die veel extra’s bevat –8 stukjes van elk 20 minuten over Indische thema’s- is een aanrader. Een mooie compilatie van allerlei meningen over verleden, heden en toekomst van de Indische cultuur. En ondanks de soms wat kritische geluiden van bijvoorbeeld Theodor Holman, spreekt de films mijns inziens het vertrouwen uit in de jongere generatie, zoals bijvoorbeeld Marscha Holman, die weer op zoek is gegaan naar het Indische…

Wil je de film ook zien? Hij kost 15 euro en je kunt hem bestellen bij Peter Bouman en Carol Burgemeestre. Via www.indomovie.nl of mail direct naar boutext@xs4all.nl

5 gedachten over “Over de Indo Nu”

 1. Hey mensen, ik vind het wel wat vreemd dat de meeste actiefste Indische derde generatiegenoten niet zijn gevraagd voor de DVD. Bijv. Darah Ketiga, Indisch 3.0. en de moderators van Nederlands-Indië Hyves. Indische derde generatiegenoten die zich dagelijks inzetten voor de Indische cultuur.

  Wat me stoort is dat er wel uitspraken door anderen worden gedaan over bijv. Darah Ketiga maar ook andere Indische organisaties en jongerengroepen maar deze niet om een reactie zijn gevraagd.

 2. Geachte Allen

  Ik ben zeer trots te lezen wat de 3e Indische Generatie heeft ontwikkeld
  Het is een teken dat de zaatjes op goede aarde zijn aangeslagen
  In mijn geval op verschillende grondenbodems
  Zelf ben ik in Soerabaya geboren, in NNG opgegroeid, in NL gestudeerd, In CA, USA een carrierre afgerondt en nu in NL met pensioen. Dit zijn ervaringen waar ik soms een boek over wil gaan schrijven. Als Indo hebben we van alles meegemaakt als vanaf een Japans kind tot een gelukkig getrouwd echtpaar. Met Liefde, leed en mijn Jesus zijn en waren de drie hoekspeerpunten van mijn leven. Daarom applaudiceer ik u allen dat deze fakkel wordt voortgezet. Nogmaals mijn complimenten voor het gezaaide initiatief
  Succes

  Igje

 3. Pelahan pelahan Eric,… langzaam komen uit allerlei hoeken de Indo en het Indo-gevoel tevoorschijn.

  Sta al jáááren op de Pasar en zie zelden echt dezelfde horden Indo’s. Lijkt alsof er ieder jaar “nieuwe” Indo’s bijkomen en vermoed dat de Indische cultuur nu pas haar identiteit in volle glorie beleeft.

  En seneng dat deze niet verloren is gegaan, toh?

  Door de voortzetting van oa. de Pasar Malam, Tong Tong & Tjalie Robinson en door de volhardendheid van de Indo’s die bleven komen ( ! ) kunnen wij nu allerlei aan de oppervlakte halen, met elkaar linken, en nog méér genieten als wij al deden van de Indische cultuur en haar identiteit …

  Ken Peter Bouwman persoonlijk, is ook al jaren bezig met organiseren van allerlei voor de Indo, dus dat zit wel snor voor toekomende tijden hoor, planplan, salam hati manis Roy

 4. die film heb ik gemist…
  maar intressant.
  trots op indische roots, altijd toch, vanaf geboorte al.

  mooi initiatief deze indisch3.0
  zal hem doorlinken..

  salam..
  k.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.