In het kader van het tweejarig bestaan staat komende week in het thema van: eten! Elke dag vind je op de blog een nieuw recept van de gerechten die we als redacteuren gemaakt hebben voor onze kumpulan op 23 april. Alle gerechten die we daar gemaakt hebben, zijn onze favoriete Indische gerechten. Hierbij recept 3: Indische stamppot boerenkool!

Stamppot boerenkool op z'n Indisch (foto: Patrick Neumann)

Al eerder schreef ik op Indisch 3.0 dat er bij ons thuis heel weinig Indisch werd gekookt. Mijn vader, de Indo van het gezin, was weliswaar degene die het eten klaarmaakte, maar hij hield simpelweg meer van de Hollandse pot! Aardappels, groenten en een stukje vlees. Er zijn nu een paar lezers die gelijk denken: ‘Wat jammer dat hij dat zo weinig deed!’, maar die mensen hebben nog nooit een Indische maaltijd van mijn vader gegeten. Daarentegen zijn de stamppotten die hij klaarmaakt overheerlijk. Omdat het feest is op de redactie van deze site wil ik daarom mijn vader (een soort van) gratie verlenen door eenmalig de stamppot te verheffen tot een typisch Indisch gerecht. Dat klinkt misschien saai. Maar: al is de naam gado gado velen malen interessanter, uiteindelijk is dat ook slechts groenten met satésaus (zie eerste Cickaks-aflevering).

Ingrediënten stamppot boerenkool
(ca. 8 personen)
– 2 kilo aardappelen
– 1 kilo (panklare) boerenkool
– ca. 400 gram spekblokjes
– (room)boter
– melk
– zout
– gebakken uitjes

Ingrediënten kokosballetjes in ketjap-jus
– 1 kilo rundergehakt
– 1 ui
– 1 ei
– paneermeel
– zout
– djinten
– ketjap
– katoembar
– sambal oelek
– geraspte kokos
– djeruk purut
– laos
– daon salam

Foto: Patrick Neumann

Bereiding
Kook de aardappelen en de boerenkool gaar in ongeveer 25 minuten. Ondertussen bak je de blokjes spek uit. Zelf bak ik altijd 500 gram spekjes, want 100 gram eet ik tijdens het koken uit de pan, maar dit terzijde.

Daarna de aardappelen pureren. Gebruik boter en melk om er een smeuïge puree van te maken. Doe daar tot slot de boerenkool en spekjes, roer (best zwaar bij grote hoeveelheden!!!) het goed door elkaar en je stamppot boerenkool is klaar! Vergeet het zout niet, want dat haalt de smaak naar boven.

In plaats van spekjes uit de pan eten kan je tijdens die 25 min., waarin je de aardappels en boerenkool gaart, de tijd beter gebruiken om het gehakt te mengen en te kneden. Gebruik hiervoor een ei, een gesneden ui en paneermeel. Breng het gehakt op smaak met ketjap, sambal oelek, djinten, zout, katoembar en de kokos. Ik durf geen precieze hoeveelheden te noemen, want ik kook zelf altijd op gevoel net als mijn oma. Sorry. Er zit niets anders op dat het rauwe gehakt tijdens het kneden af en toe te proeven. Als je van de ene smaaksensatie in de andere valt en even vergeet dat het gehakt rauw is, zit je goed en is het tijd om kleine balletjes te draaien.

Daarna de balletjes in een jus- of hapjespan en laat ze mooie bruin worden. Vervolgens water en een paar scheuten ketjap toevoegen. Blijven proeven! Doe ook een stukje laos en wat blaadjes djeruk perut en daon salam in de pan. Op die manier wordt jus nog smaakvoller. Eventueel sambal erbij om het iets pittiger te maken. Laat de balletjes een tijdje sudderen. Hoelang is een tijdje? Lang genoeg om, tijdens het afmaken van de boerenkool, af en toe een balletje op te eten ter keuring.

Hoe eten we dit nu allemaal op. Doe een grote schep boerenkoolstamppot op een bord. Leg er een paar kokosballetjes naast. Maak een kuiltje in het midden van de stamppot. Doe de ketjap-jus in het kuiltje en garneer het geheel met gebakken uitjes. Voor de peperjunk nog een schepje sambal erbij en smullen maar. Indischer kan ik het niet maken!