Toko Test # 1: Toko Ramee in Amsterdam

Speciaal voor lekkerbekken, culi-freaks en Indo’s die op zoek zijn naar de authentieke Indische smaak onderzoekt Indisch 3.0 in deze nieuwe serie de ‘I-factor’ van toko’s in Nederland. Bij welke toko moet je volgens ons wél eten of afhalen, en bij welke juist níet? De beoordeling wordt weergegeven in een score van 1 tot maximaal 5 lombok merah’s. In deze eerste aflevering: Toko Ramee in Amsterdam.

Testteam: Elsbeth Vernout en Ed Caffin

Nog net voor sluitingstijd lopen we Toko Ramee binnen. De toko, die al meer dan 50 jaar bestaat was ooit een van de eerste eethuisjes bij de Albert Cuyp. Een jaar of tien geleden werd de zaak, volgens velen de beste toko in de binnenstad., overgenomen van de familie Oen, die overigens nog steeds bij de zaak betrokken is.

Het voorste deel van de winkel hangt vol met het soort kookgerei dat je alleen in toko’s ziet; vijzels, frituur-spanen en woks in alle formaten. Beneden een wand vol produkten uit de voorraadkast van onze oma’s en verse groenten in de koeling. Aan de linkerkant staat de karakteristieke glazen toonbank waarin en -op het eten staat uitgestald. We zijn de laatste klanten voor vandaag maar de jongedame die ons helpt neemt daar uitgebreid de tijd voor.

Je kunt niet eten in de toko zelf, dus we laten kleine bakjes vullen met gevarieerde gerechtjes. Als hoofdgerechten kiezen we Sayur Lodeh, Sambal goreng Taoco, Tempe Manis, Daging Rujak en Ikan Bali. Als voorafjes nemen we Risoles, Pastei en Lemper mee, en tot slot Kue Mangkok en Kue Lapis voor bij de koffie.

De prijzen vallen ontzettend mee: de gerechten variëren tussen de 1,5 tot 3 euro per 100 gram. Omdat we ook emping, een pot sambal en wat kleine banaantjes meenemen zijn de twee tassen die we meekrijgen voller dan van te voren bedacht.

Eenmaal thuis beginnen we met de risoles, die wat tegenvallen, maar de pastei is GE-WEL-DIG! Wat een heerlijkheid en rijke vulling! Niet voor niets ooit door opinieblad HP/De Tijd uitgeroepen tot beste pastei van de stad. Ook de lemper is heerlijk, hoewel wat matig gevuld. Bij de hoofdgerechten beginnen we met de Sayur Lodeh, die aardig smaakt, maar naar onze smaak wel iets te zoet is. Ook de Ikan Bali is aardig, maar wat te sterk van smaak.

Vervolgens proeven we misschien wel de lekkerste Daging Rujak die je in deze contreien kunt eten: perfect mals en de milde saus die erbij hoort is fantastisch! De tempe die we erbij hebben opgeschept blijkt bij het opwarmen helaas verbrand te zijn, jammer. De Sambal Goreng Taoco is gelukkig wel goed en behoorlijk pittig.

Als bijna alles op is, zetten we voldaan koffie en verdelen we als laatste de Kue Mangkok en de kleurige en plakkerige Kue Lapis. Hoewel de geur verleidelijk is, blijkt de Kue Mangkok niet veel smaak te hebben. De Kue Lapis maakt echter alles goed. We zitten inmiddels propvol, maar toch likken we onze vingers erbij af.

Toko Ramee voldoet ruimschoots aan de verwachtingen. De meeste gerechten die we geproefd hebben zijn heerlijk hebben een authentieke smaak. De jongedame, die ons verzekerde dat alles zelf en met liefde gemaakt is, had niets teveel gezegd.

Onze beoordeling:

Maar oordeel vooral ook zelf, ga naar: Toko Ramee – Ferdinand Bolstraat 74 – Amsterdam, www.tokoramee.com

17 gedachten over “Toko Test # 1: Toko Ramee in Amsterdam”

 1. Maar eens langs wippen als ik in Amsterdam ben. Moet toch ook nog een keer naar Stumpdown coffee op de albert cuyp.

 2. Goed te lezen dat Toko Ramee nog steeds bestaat en dat de afhaalgerechten nog van goede kwaliteit zijn. Ik kwam er vaak toen ik nog studeerde in de jaren tachtig (ja, ja, opa vertelt…). Ik heb even gegoogled en warempel! Toko Ramee heeft een website: http://www.tokoramee.com/home.html
  😉

 3. Tip:

  Ga ook is bij Toko Makassar langs, een begrip voor Indo’s al sinds de jaren ’50

  Sam van Houtenstraat 35
  1067 JA Amsterdam

  slmt

 4. Tip, de groentes kan je beter op de markt halen zoals taugeh, djahé etc. Verser, betere kwaliteit en goedkoper, en ik ben blij dat ik dus niet de enige ben met die lemper te veel pulut en te weinig vulling. Maar heb je honger, wil je snel even wat eten, de nasi en de bami goreng zijn de smakelijkste snelle lunch hapjes van Amsterdam!

 5. Sie Joe ken ik van vroeger. Het is een klein eethuisje. De nasi goreng was goed, en ik at daar geregeld omdat het dicht bij de plek was waar ik geschiedenis studeerde. Ik had aparte adresjes voor verschillende gerechten. Op de Zeedijk at ik urap bij Bunga Mawar, sate kambing bij Sukasari op de Damstraat.

 6. Ik kom vaak bij Toko Rame, maar meer om ingrediënten om te koken te halen, sambals om naar België te sturen. Ik neem altijd een gado-2 mee, die is OK. Als ik Indonesisch eet maak ik dat zelf. Ik kom ook vaak in een Hindoestaanse warung op de Pasar Ten Kate, daar hebben ze ook allerlei lekkere dingetjes o.a. echt goeie ikan teri, niet die kleine zoute maar guppieformaat. Vaak zijn de namen anders want in het Sranang, ze hebben veel Javaanse dingen zoals bumbu pecel uit Suriname.

  @ Mas Rob,

  Sukasari is verleden jaar gesloten, helaas, de sate kambing daar was buitengewoon en ze hadden ook Bir Bintang daaro.

 7. sedap says:
  May 27, 2010 at 00:37
  Kennen jullie Eethuis Sie Joe.
  Wat vinden jullie ervan?
  ———————————————–
  Rasanya biasa saja .
  Het behoort tot de gemiddelde , ongever 6+ .
  Ik dacht dat toko Ramee vroeger in de albert cuypstraat zit , daar gingen we tussen 1968-1970 onze bumbu’ s (kruiden) halen .
  Toko Makasar geef ik max een 7.

 8. Mas Rob says:
  May 27, 2010 at 06:43
  Op de Zeedijk at ik urap bij Bunga Mawar.
  ———————————–
  Zijn de eigenaren/uitbater toevalig Ambonezen ,en zijn vrouw komt uit Bandung ?

 9. Sie Joe is een klein eethuisje. De kaart is beperkt en het is geen haute cuisine; gewoon rechttoerechtaan.

  Het restaurant Bunga Mawar werd (wordt?) uitgebaat door een echtpaar; de man staat in de keuken, zijn vrouw bedient. Ze is Sundaas, maar ik kan me niet herinneren of ze uit Bandung komt. Ik nam altijd voetstoots aan dat haar man ook Sundaas is, maar dat is nergens op gebaseerd.

  Bunga Mawar dicht…. weer een adresje waar een streep door gaat. Jammer.

 10. Ik kom al jaren langs Sie Joe want ligt op mijn route naar het CS of Centrum, ik heb nooit de neiging gehad om daar binnen te stappen, komt door die rare coffeeshopnaam denk ik.

  @ Mas Rob het was Sukasari dat dicht is gegaan. Jammer voor de sate kambing, de rest was niet zo goed daar. Bij de pangsit moest je om een pak servetjes vragen om de olie er uit te knijpen. Je kan Padi op de Haarlemmerstraat proberen, is OK, of Terang Bulan op de 2e Lindendwarsstraat, die stoppen brocoli in hun gado-2. Zeer sympathieke eigenaar, ik houd met hem mijn bahasa Indonesia bij. Wat ik altijd zo maf in die warungs vind is dat als je om nasi vraagt je nasi goreng krijgt, als je nasi wilt hebben moet je witte rijst bestellen.

  Ik geloof nooit dat er een Ambonees in de keuken staat, op Ambon kunnen ze niet koken of je moet voor papeda (om te behangen 😉 )gaan en natuurlijk de ikan bakar met colo-2. Het is op Ambon moeilijk om behoorlijk te eten te vinden, of je moet naar een RM Padang gaan, die zijn daar veel.

  Hier in mijn kampung Mokum Barat Lama zijn er trouwens diverse Javaans – Surinaamse eethuisjes, ook zeer de moeite waard.

 11. Londoh..Op Ambon kunnen ze wel koken..En niet alleen maar papedah..
  Je moet niet beledigend doen..Is niet eerlijk tegenover die mensen in ambon.

 12. Linda schreef: “Je moet niet beledigend doen..Is niet eerlijk tegenover die mensen in ambon.”

  Het lijkt me eerlijker dat jij jezelf niet beledigd voelt. Ik ben inmiddels heel wat keertjes op Ambon geweest, maar het eten valt me steeds weer op en tegen. Overigens is het niet het enige gebied in Indonesië. Ik heb nog nooit van mijn leven zoveel Sarmento met nasi gegeten dan op Ambon en Seram. Je kan daar wel goed eten bij Javanen, Padangers en Butonezen. Die nasi ikan met tongkol van Ambon komt je ook op een gegeven moment de neus uit. Smaken verschillen immers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.