Speciaal voor lekkerbekken, culi-freaks en Indo’s die op zoek zijn naar de authentieke Indische smaak onderzoekt Indisch 3.0 in deze nieuwe serie de ‘I-factor’ van toko’s in Nederland. Bij welke toko moet je volgens ons wél eten of afhalen, en bij welke juist níet? De beoordeling wordt weergegeven in een score van 1 tot maximaal 5 lombok merah’s. In deze eerste aflevering: Toko Ramee in Amsterdam.

Testteam: Elsbeth Vernout en Ed Caffin

Nog net voor sluitingstijd lopen we Toko Ramee binnen. De toko, die al meer dan 50 jaar bestaat was ooit een van de eerste eethuisjes bij de Albert Cuyp. Een jaar of tien geleden werd de zaak, volgens velen de beste toko in de binnenstad., overgenomen van de familie Oen, die overigens nog steeds bij de zaak betrokken is.

Het voorste deel van de winkel hangt vol met het soort kookgerei dat je alleen in toko’s ziet; vijzels, frituur-spanen en woks in alle formaten. Beneden een wand vol produkten uit de voorraadkast van onze oma’s en verse groenten in de koeling. Aan de linkerkant staat de karakteristieke glazen toonbank waarin en -op het eten staat uitgestald. We zijn de laatste klanten voor vandaag maar de jongedame die ons helpt neemt daar uitgebreid de tijd voor.

Je kunt niet eten in de toko zelf, dus we laten kleine bakjes vullen met gevarieerde gerechtjes. Als hoofdgerechten kiezen we Sayur Lodeh, Sambal goreng Taoco, Tempe Manis, Daging Rujak en Ikan Bali. Als voorafjes nemen we Risoles, Pastei en Lemper mee, en tot slot Kue Mangkok en Kue Lapis voor bij de koffie.

De prijzen vallen ontzettend mee: de gerechten variëren tussen de 1,5 tot 3 euro per 100 gram. Omdat we ook emping, een pot sambal en wat kleine banaantjes meenemen zijn de twee tassen die we meekrijgen voller dan van te voren bedacht.

Eenmaal thuis beginnen we met de risoles, die wat tegenvallen, maar de pastei is GE-WEL-DIG! Wat een heerlijkheid en rijke vulling! Niet voor niets ooit door opinieblad HP/De Tijd uitgeroepen tot beste pastei van de stad. Ook de lemper is heerlijk, hoewel wat matig gevuld. Bij de hoofdgerechten beginnen we met de Sayur Lodeh, die aardig smaakt, maar naar onze smaak wel iets te zoet is. Ook de Ikan Bali is aardig, maar wat te sterk van smaak.

Vervolgens proeven we misschien wel de lekkerste Daging Rujak die je in deze contreien kunt eten: perfect mals en de milde saus die erbij hoort is fantastisch! De tempe die we erbij hebben opgeschept blijkt bij het opwarmen helaas verbrand te zijn, jammer. De Sambal Goreng Taoco is gelukkig wel goed en behoorlijk pittig.

Als bijna alles op is, zetten we voldaan koffie en verdelen we als laatste de Kue Mangkok en de kleurige en plakkerige Kue Lapis. Hoewel de geur verleidelijk is, blijkt de Kue Mangkok niet veel smaak te hebben. De Kue Lapis maakt echter alles goed. We zitten inmiddels propvol, maar toch likken we onze vingers erbij af.

Toko Ramee voldoet ruimschoots aan de verwachtingen. De meeste gerechten die we geproefd hebben zijn heerlijk hebben een authentieke smaak. De jongedame, die ons verzekerde dat alles zelf en met liefde gemaakt is, had niets teveel gezegd.

Onze beoordeling:

Maar oordeel vooral ook zelf, ga naar: Toko Ramee – Ferdinand Bolstraat 74 – Amsterdam, www.tokoramee.com