‘Breek met tradities als ze niet meer werken’

De openingsfilm van het 4e Cinemasia Filmfestival hakte er bij mij meer in dan bij gastfotograaf Bas de Meijer. Nog nooit eerder had ik een slasher film gezien. Ondanks de bloederige taferelen, heb ik de boodschap wel dubbel en dwars gehoord: neem het lot in eigen handen en breek met tradities als dat nodig is. Voordat ik de film zag, had ik een kort interview met producent Conroy Chang. De sterke verhaallijn die naar deze boodschap opbouwt heeft me zeker geholpen door het bloed heen te kijken of, beter gezegd, ervan weg te kijken.

Fotografie: Bas de Meijer

Dream Home, die op 13 mei 2010 in premiere ging in Hong Kong, vertelt in flashbacks het verhaal van de jonge vrouw Chen Lai-sheung die twee banen heeft om rond te komen in het peperdure Hong Kong. Als kind leerde zij dat het belangrijk was om een appartement met uitzicht op zee te bezitten en begint daar al jong voor te sparen. Jaren later is ze, dankzij het – geholpen – overlijden va haar vader, in staat een koop te sluiten. Ze komt alleen een paar miljoen Hongkong dollar tekort en besluit een paar bewoners af te slachten om de vraagprijs te laten zakken.

Videoboodschap van Josie Ho

Deze ‘arthouse slashermovie’, zoals producent Conroy Chang van 852 Films hem noemt, heeft meer lagen dan een gewone horrorfilm, in opzet en uitwerking. “Women in Asia need to be empowered. With this film we wanted to show women can have courage, strength. The main character, played by my wife Josie Ho, has the power to achieve what she wants. Even though all the odds are against her”, vertelt Chang. Een extreme uitwerking van het festival thema Underdog Hero?

En ja, volledig over-the-top neemt regisseur Pang Ho-Cheung me met de film mee in de gezinswereld van een gemiddeld Hongkong gezin: twee kinderen, vader is een bouwvakker met longziektes als gevolg van twintig jaar werken, Chen is de oudste dochter – in de Aziatische wereld een groot nadeel. Zij lopen aan tegen de groei van Hong Kong: de komst van rijke projectontwikkelaars  maakt land onbetaalbaar. Met name grond waarop appartementen met een ‘ocean view’gebouwd kunnen worden.

Interview met Conroy Chang

Conroy: “The average wage of Hong Kong citizins is about 1.800 USD, but housing costs 9.000 USD per square feet. It’s impossible to own property these days , for normal people.” Voor een samenleving 50 jaar geleden nog gestoeld was op visserij, betekent dit een noodgedwongen afscheid van hun achtergrond. En dat is een tweede thema in Dream Home: breken met familietradities.

“Families used to live in boats and supported themselves by fishing. With this movie, we wanted to send the message that tradition should not be honored if it is not right for the situation.” Voor de lezers van Indisch 3.0 benadrukt de joviale producent zijn boodschap: “If you  have a dream, go for it. Create and manifest. People should be more positive. If there’s something you don’t like, change it, quit complaining. And if you don’t succeed the first time, keep on trying. You’ll change it eventually.”

Het Cinemasia Filmfestival loopt van 20 – 30 mei in het Ketelhuis in Amsterdam, en van 26 – 31 mei in o.a. Breda en Den Haag. Tip: in het kader van 65 jaar onafhankelijkheid voor Indonesië, kan je op 26 mei en 29 mei retrofilms uit en over Indonesie zien.