Op het pindaKAAS light-festival in het Scheltema-complex in Leiden verzorgde Indisch3.0 gisteravond de talkshow “Indolink”. De talkshow ging over de vraag hoe Indonesië een verbinding vormt tussen jonge generaties Javaanse Surinamers, Indo’s en Molukkers in Nederland. Te gast waren Esther Hulst (Moluks), Emma van der Klooster (Indisch) en Patrick Ranopawiro (Javaans Surinaams). De podiumpresentatie was in handen van Kirsten Vos. Vanuit het publiek werd er tijdens de show getwitterd via #indolink.

Wat is de overeenkomst tussen een Indo, een Molukker en een Javaanse Surinamer?

Emma, Patrick, Esther en Kirsten

Alle drie de podiumgasten hebben roots in Indonesië.  Maar wat hebben een Javaanse Surinamer, een Indische en een Molukse verder gemeen? In ieder geval een paar dingen : ze hebben ‘iets’ met het land en komen er graag. Ook vinden ze eten heel belangrijks. “Eten, elke anekdote die er onze familie wordt verteld, begint met eten”. Geen van allen gebruikt overigens Conimex. “Dat smaakt niet zoals het hoort te smaken!” “En vinden jullie een Nederlander in een Batik shirt kunnen?” “Ja hoor” zeggen ze in koor, “geen probleem.”

Patrick, geboren in Suriname als zoveelste generatie Javaanse Surinamer, is in het verkeerde land geboren. “Indonesië, dat is mijn land. De eerste keer dat ik daar kwam weet ik nog heel goed: ik was direct verkocht”. Hij kwam er de afgelopen jaren vaak. “Ik woon in Nederland, ben geboren in Suriname, maar Indonesië voelt als mijn thuisland.

Heimwee naar een land, ver weg van hier.

Voor Esther, “derde generatie” Molukse, was Indonesië altijd ver en onbekend. Totdat ze zelf naar de Molukken ging. Ze bezocht het eiland waar haar familie vandaan komt. “Afgezien van de schoonheid van die plek, besefte ik toen pas echt hoeveel het betekent”. Ook zij vond er iets. “Ik begreep ineens de heimwee naar de Molukken, HET thema binnen veel Molukse families. Inmiddels herken ik dat verlangen naar de plek waar je je thuis voelt. Dat is iets heel sterks.” Heimwee… Emma, derde generatie Indische Nederlander, herkent dat. Ook in haar familie speelt Indonesië, en vooral Indië, een belangrijke rol. De oudere Indische generaties in haar familie spreken daar vol nostalgie over. Voor haar heeft het land een bijzondere aantrekkingskracht. Ze gaat er graag naar toe.

Vanuit de zaal komt een emotionele reactie van een oudere Indische dame. Herkenning, heimwee. Met zachte stem spreekt ze over het moment dat ze vertrok uit Indonesië. Eenmaal in Nederland voedde ze haar kinderen zo Hollands mogelijk op. Maar vergeten waar ze vandaan komt deed ze nooit.

Patrick Neumann en Sietze Bouma

Pindakaasmuziek: Patrick en Sietze

Na de eerste helft van de talkshow verzorgen Indisch3-er Patrick Neumann en gitarist Sietze Bouma een muzikaal intermezzo. “Pinda Patrick” en “Kaas Sietze” vinden zichzelf een echt pindakaas-duo. Ze spelen ‘Brief’,  uit de voorstelling Circus Bronbeek, die in november als onderdeel van de Indische Trilogie te zien is in Leiden.

Nog meer overeenkomsten?

Het tweede deel van de show begint met een pittig onderwerp: Jappenkampen. Patricks familie woonde al generaties in Suriname en maakte dit niet mee. De families van Esther en Emma wel. Maar er werd niet over gesproken. Het was te pijnlijk, vermoeden ze. Toch willen ze graag weten wat hun opa en oma hebben meegemaakt. Via twitter reageert iemand: “in onze familie heeft niemand het erover #jappenkampen moet hiervoor docu’s kijken, daarna ging het wat soepeler.”

Op welke andere manier is er dan wel een “Indolink” tussen de drie gasten? Spiritualiteit misschien? In het leven van alle drie speelt spiritualiteit een rol. Ook de manier hoe men met ouderen omgaat herkennen ze bij elkaar. In elke familie neemt de oudste generatie een prominente rol in. Er wordt naar ze geluisterd, ze zijn belangrijk. “In Nederland gaat men toch anders met ouderen om. Ouderen zelf ook. ” Opvallend is dat de drie gasten Bahasa Indonesia geleerd hebben, of aan het leren zijn.

Ed twittert over de talkshow

Doorpraten over #indolink?

Als de tijd om is zijn Kirsten, de gasten en het publiek nog niet uitgepraat. Wil jij nog je mening geven? Tweet met #indolink of laat een commentaar achter.