De roots van Rutte

Hoe Indisch is het nieuwe kabinet? Verrassend genoeg heeft niet alleen Geert Wilders (PVV) Indische roots, ook premier Mark Rutte (VVD) heeft banden met Nederlands-Indië. Er ligt een nieuw klusje te wachten op dr. Lizzy van Leeuwen: na de wortels  van Wilders kan ze de roots van Rutte onderzoeken.

Mark Rutte. Fotograaf: Nick Ormondt/ VVD

Zeven kinderen
De vader van Mark Rutte was directeur van een handelsonderneming in Nederlands-Indië. Volgens Mark Rutte’s biografie op Wikipedia – ik geef toe dat het wetenschappelijk gehalte van mijn onderzoek het niet haalt bij dat van Van Leeuwen – overleed de eerste vrouw van zijn vader in Japanse gevangenschap. Uit dat huwelijk kwamen vier kinderen voort. Vader Rutte hertrouwde met de zus van zijn ex-vrouw en kreeg met haar nog drie kinderen, met als jongste telg Mark Rutte, die in Den Haag werd geboren in 1967.

Bescheidenheid
In het Algemeen Dagblad van zaterdag 29 mei 2010 stonden passages over de Indische roots van Mark Rutte. Op de vraag waarom hij op bescheidenheid de nadruk legt, zegt hij: “Mijn ouders hebben een paar keer in hun leven helemaal opnieuw moeten beginnen. Mijn vader zat in een Jappenkamp. Hij verloor zijn vrouw en bezat toen hij terugkwam alleen nog het pak dat hij aan had. Hij hertrouwde met de zus van zijn eerste vrouw, mijn moeder, ging terug naar Indonesië en bouwde een nieuw bestaan op. Totdat Soekarno iedereen eruit gooide in 1958. Weer moesten ze van voren af aan beginnen. Mijn vader ging hier werken bij eeen DAF-dealer. M’n ouders waren altijd heel nuchter over wat ze hadden. Ze gaven hun kinderen mee dat het belangrijk was te werken, bescheiden te blijven en er te zijn voor elkaar. Dat kreeg ik mee.”

Hoop
Bescheidenheid, nuchterheid, er zijn voor elkaar en hard werken. Zijn dit ook de kernwaarden van het nieuwe kabinet? Wordt dat de stijl van leidinggeven van de man die een wajangpop in zijn vrijgezellenflat heeft hangen? Ik ben benieuwd. Eén van de favoriete restaurants van Rutte is in ieder geval Poentjak in Den Haag: lekker ouderwets ingericht en met ‘pure Javaanse en Sumatraanse hoofdgerechten.’ Misschien is er toch nog hoop de komende vier jaar.

12 gedachten over “De roots van Rutte”

 1. Wees gerust .. het wetenschappelijk karakter van ‘het onderzoek’ van van Leeuwen naar G.W. was flut, dus als simpele columnist heb je nog volop kans.
  Ik vind het teveel gezegd om de Indië-achtergrond van de familie van Rutte ‘roots’ te noemen. Men suggereert te veel daarmee.
  Hij had 2 Hollandse ouders zonder Indië-verleden die naar Indië/Indonesië gingen.
  Zijn oudste zusters zijn daar geboren en opgegroeid, zaten in het jappenkamp en verloren hun moeder Petronella Dilling daar.
  Wbt de Engelse minister Nick Clegg kun je wel spreken van Indische roots, omdat de voorouders van moeders kant verschillende generaties gewoond hebben daar, hoewel ook hij geen Indonesische of gemengde voorouders heeft .
  http://indisch4ever.web-log.nl/indisch4ever/2010/05/nick-glegg.html
  Wilders wel, voor een paar %.

  Rutte is niet de meest rechtse VVD’er en daar stort het idee in dat een Indië-achtergrond hebbend een zekere garantie is voor zeer rechtse geluiden,
  Zo bescheiden vind ik hem ook weer niet… met zijn typische liberale bluf-attitude en hoe hij gehakt maakte van Verdonk, die aan zijn stoelpoten zat te zagen.
  En in zoverre er bescheidenheid te ontdekken is waarom zou dat komen door de Indië-jaren van zijn ouders? Kan toch ook gewoon een menselijk trekje zijn ?

  Op dit moment zit Rutte en de VVD te draaien over een zekere Zweedse dame, die ze eigenlijk niet willen, maar toch ook weer wel.

 2. Gezien de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indië, nu Indonesië, is het bijna opmerkelijk als men géén band heeft met de voormalige kolonie. Hoewel ik ook de indruk krijg dat men al Indische roots krijgt aangesmeerd als men vaste klant is van de een of andere toko.

 3. Harry says:
  October 22, 2010 at 21:49

  Gezien de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indië, nu Indonesië, is het bijna opmerkelijk als men géén band heeft met de voormalige kolonie. Hoewel ik ook de indruk krijg dat men al Indische roots krijgt aangesmeerd als men vaste klant is van de een of andere toko.
  ——————————————————————-
  Ik zou het een gonceng(gontjeng)syndroom noemen.

  Als ik mijn boomstam reconstrueert bestaat de kans dat ik ook gelieerd kan worden met Ome Wilders .

 4. Beide oma”s echte javaanse lady”s en beide opa”s volbloed hollanders.Hun kinderen zijn dus rasechte indo”s.Zo ben ik dan een echte indo,of niet.? Teveel gedonder over wie of wat je bent,je bent een mens en daar mee uit.

 5. Nou Elsbeth,
  We weten dat onder zijn leiding de Indische kwestie in de doofpot is gestopt.
  Hij is ook tegen een nieuw onderzoek met overheidsgeld van geweldsexcessen in 45-50.
  Vergeefse hoop

 6. tsss ….Rutte houd van indonesisch eten…en komt bij Poentjak in Den Haag…nou..dat is echt geen asli indonesisch eten hoor,zelfs niet eens echt indisch… misschien met een hollandse smaak wel lekker maar niets voor mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.