Voor de derde aflevering van de serie “Jonge Indo in de muziek” trotseren fotograaf Armando Ello en Willem-Jan Brederode op een onstuimige herfstavond de verregende straten van Amsterdam-Oost. In de lobby van Hotel Arena vertelt opkomend artiest Rebekka Ling over haar passie voor muziek, haar nieuwe album en de invloed van haar Indische roots.

Rebekka Ling (c) Indisch 3.0/ Armando Ello

Al woont Rebekka Ling (volledige naam Reba Rebekka Thenu) al heel wat jaren in Amsterdam, ze is geboren in Assen, Drenthe. Rond haar 18e trekt ze een tijdje in bij haar zus in Den Haag en kort daarna verhuist ze naar Amsterdam. Ze begint een studie SPH en een opleiding conservatorium Jazz zang. Dit bleek echter niet de juiste keuze. “Ik zie mijn tijd op het conservatorium als een leerzame, leuke fase, waarin ik voornamelijk een aantal te gekke muzikanten heb leren kennen met wie ik nog steeds samenwerk. Maar daarvoor stond eigenlijk al vast wat ik met mijn leven wilde. Ik had inmiddels wat ervaring opgedaan als backingvocaliste, en diep van binnen wist ik dus precies wat ik wilde.”  Rebekka werd fulltime zangeres en zanglerares op de Popschool Amsterdam. Momenteel werkt ze samen met o.a. producer/bassist Glenn Gaddum jr en drummer Tim Dudek aan haar eerste album.

Geen etiket, wel een boodschap

Als je Rebekka’s muziek hoort, is het niet makkelijk er het label van een bepaald genre aan te hangen. Toch ontdek je al snel jazzy vibes en invloeden uit de soul. “Ik ben geinspireerd door uiteenlopende muziekstijlen van soul tot rock, maar het allerbelangrijkst vind ik dat het een eigen en positief karakter heeft. In de muziek kan ik compleet mezelf zijn en voel ik me gelukkig. Dit wil ik graag delen met mijn publiek”. In haar band voelt Rebekka zich een van de elementen in een muzikale synergie. ”Ik ben dan wel frontvrouw in de band maar ieders aandeel is onmisbaar in de uiteindelijke sound. Het is voor mij belangrijk dat elk van de bandleden zijn ding kan doen”. Het delen van de inbreng en aandacht, zo realiseer ik me later, kan ik niet anders omschrijven als bescheidenheid.  Een eigenschap waar ik stiekem toch een Indisch label op plak.


Rootsreis

Constante factoren in Rebekka’s leven zijn de steun, interesse maar ook muzikale invloed van haar familie geweest. “Mijn vader heeft moluks, chinees, duits, nederlands en javaans bloed en komt net als mijn moeder van Sumatra. Hij heeft zelf altijd gedrumd en gitaar gespeeld en zijn vader speelde in een jazz band. Mijn moeder is een echte Batakse en zingt ook. Mijn broer en oudste zus treden op onder de naam Saudara”.

“Toen ik voor het eerst in Indonesië kwam, was het als een thuiskomst, ook op muzikaal vlak. Ik kwam er achter dat batakkers krachtige stemmen hebben, heel bijzonder!”. Ongeveer 35 jaar geleden kwamen haar ouders naar Nederland. Na aansluiting bij de Pinkstergemeente ontstond er ook muzikale beïnvloeding uit een andere hoek. “In de kerk werd er veel gospel gezongen. Liederen met veel positivisme en overgave, wat misschien dus ook de aard van mijn muziek kan verklaren”.

Rebekka Ling (c) Indisch 3.0/ Armando Ello

Ondanks dat er een gemêleerd publiek op Rebekka’s optreden afkomt, zijn Indische en Molukse muziekliefhebbers regelmatig vertegenwoordigd. “Ze luisteren heel aandachtig. Ook komen ze na de show vaak even een praatje maken. Waarschijnlijk voelen zij een stuk herkenning.” Toch wil Rebekka liever niet geclaimd worden vanuit de Indische of Molukse hoek. “Natuurlijk heb ik een sterke binding met mijn gemixte achtergrond, maar mijn muziek moet toegankelijk zijn voor iedereen. Ik vind het belangrijk dat mensen onbevooroordeeld naar m’n liedjes luisteren. Soms zijn mensen verrast omdat ze mijn stem niet direct kunnen matchen met mijn aziatische uiterlijk, en daarbij ben ik ook nog eens klein. Daar krijg ik leuke reacties op.”

Keeping it real

Wanneer Armando bezig is met de fotoshoot, heb ik tijd te reflecteren op het gesprek. Net als tijdens de fotoshoot kan Rebekka zichzelf prachtig presenteren en tegelijkertijd compleet zichzelf blijven. Later op het podium laat ze haar muzikale skills zien. Haar bescheidenheid en spontaniteit werken als een charmante mantel om haar vocaal talent. Diva-gedrag is haar vreemd, op het podium staat iemand die leeft voor haar muziek. Rebekka Ling is keeping it as real as can be.

Wil je meer over Rebekka weten? Kijk op haar website of kom naar haar optreden tijdens het evenement “Zwoel” in Utrecht op 28-11-2010: zie www.thisiszwoel.nl