Het Indische maandblad Moesson en online magazine Indisch 3.0 gaan met ingang van deze maand een inhoudelijke samenwerking aan. Moesson publiceert maandelijks exclusief een artikel van Indisch3.0. Dit artikel sluit aan bij een publicatie op www.indisch3.nl. Zo ontstaat een tweeluik dat, door het gebruik van verschillende media, aan een breed publiek zichtbaar maakt hoe divers jongeren de Indische cultuur ervaren.

Aandacht voor Indische jongeren
Moesson en Indisch 3.0 vinden aandacht voor Indische jongeren cruciaal voor het in beweging houden van de Indische cultuur. Als platform voor Indische jongeren ziet Indisch 3.0 het als zijn opdracht zichtbaar te maken hoe Indische jongeren zichzelf manifesteren. Het sinds 1956 verschijnende Indische maandblad Moesson vindt het belangrijk om hier ruimte aan te bieden. Door inhoudelijk samen te gaan werken, willen beide media een nieuwe impuls geven aan de Indische cultuur in en buiten Nederland. Indisch 3.0 plaatst alle tweeluiken met Moesson op www.indisch3.nl, in Artikelen 3.0> &Moesson.

Bibi Breijman (c) Armando Ello/ Indisch3.0 2011 Mei: Bibi Breijman (Oh Oh Tirol)
Er zijn meer Indische jongeren in de Nederlandse media dan we weten. Wie zijn het, en wat hebben ze met hun Indische roots? Het eerste gezamenlijke tweeluik, zojuist op 6 mei verschenen, wijdt hier aandacht aan. Bibi ‘Kabouter’ Breijman, gewoon een Indisch meisje uit Den Haag, vertelt in een persoonlijk interview aan Indisch3.0-redacteur Willem-Jan Brederode en HoezoIndo-fotograaf Armando Ello hoe het is om opeens massaal in de schijnwerpers te staan. In Nederland is Breijman namelijk bekend geworden als ‘Kabouter’ met het RTL5-televisieprogramma Oh oh, Cherso (2010) en Oh oh, Tirol (2011). In het Moesson-artikel is aandacht voor Bibi’s Indische kant, op Indisch 3.0 geeft de Haagse tevens een kijkje in haar karakter. Lees het interview met Bibi>>

Juni: Indisch Familiearchief in Den Haag
Indisch Familiearchief Guy Loth (c) Dewi Staal/ Indisch 3.0 2011Veel jongeren zijn benieuwd naar verhalen over hun Indische familie. Het tweeluik van juni 2011 laat zien hoe zij achter deze verhalen kunnen komen, aan de hand van een bezoek aan het Indisch Familiearchief (IFA) in Den Haag. Met de hulp van IFA-vrijwilligers ontdekt Indisch3.0-hoofdredacteur Kirsten Vos sporen van haar voorvader Robert Boyd uit het Schotse Aberdeenshire. Vos en Indisch3.0-freelancer Dewi Staal hebben hier een videoreportage van gemaakt, die vanaf 3 juni 2011 op www.indisch3.nl te vinden is. In de Moesson van die maand is te lezen hoe IFA-vrijwilliger Guy Loth, derde generatie Indo, zich inzet voor het voortbestaan van dit unieke archief in Den Haag, dat voor iedereen toegankelijk is.

Over Indisch 3.0 en Moesson
Indisch 3.0 is een online magazine van Indische jongeren van de derde generatie. Het is te vinden op www.indisch3.nl en in 2008 opgericht door Kirsten Vos en Ed Caffin. Moesson is het Indische maandblad dat al sinds 1956 in Nederland verschijnt. Sinds 2000 wordt het geleid door een hoofdredacteur van de derde generatie, Marjolein van Asdonck. Beide titels hebben een bereik dat verder reikt dan de Nederlandse landsgrenzen. Met deze samenwerking behouden Moesson en Indisch 3.0 de eigen stijl en redactieformule, maar bundelen ze hun individuele kracht in het belang van de toekomst van de Indische gemeenschap.

Dit is een gezamenlijk nieuwsbericht van Moesson en Indisch 3.0. Voor vragen kunt u mailen met Moesson (info@moesson.com) of Indisch 3.0 (redactie@indisch3.nl).