De Molukse 3.0 Olympia Latupeirissa over 60 jaar Molukkers in Nederland

Olympia, 30 jaar, uit Rotterdam, laat zich niet onder één noemer scharen. Ze is schrijfster. Cultureel ondernemer. Artiest. Poetry performer. Actievoerder. En vastberaden om een verschil te maken.  Aan de vooravond van de herdenking van de aankomst van het laatste schip KNIL-militairen, spreekt Olympia Is Lyrical zich uit over 60 jaar Molukkers in Nederland: de winst, het verlies, de toekomst. Plus: de excuses van Roemer.

Performance van Olympia Latupeirissa bij het vm Van Heutzmonument in Amsterdam. mei 2012. Foto: Rogier Fokke.

Performance van Olympia Latupeirissa bij het voormalig Van Heutzmonument in Amsterdam, 5  mei 2012. Foto: Rogier Fokke.

Gevormd door haar Molukse familie en Molukse buurtgenoten in de Molukse wijk in Alphen aan de Rijn, zet de Rotterdamse zich in voor een beter beeld van Molukkers in Nederland. Hoe kijkt zij aan tegen 60 jaar Molukkers in Nederland? ‘Ik vind dat we als jonge generatie veel meer kansen moeten pakken dan de vorige generatie heeft gedaan. Veel meer ons ding doen. Ons  niet meer zo opstellen als slachtoffer. We moeten daar niet meer zo in blijven hangen. Nederland heeft zich fout gedragen, dat weet ik als geen ander, maar willen we verder komen, dan begint dat met initiatief van twee kanten.’

Uitleggen

Olympia heeft een missie. Zoveel is al snel duidelijk. ‘Wat het betekent dat ik Moluks ben? Veel. Heel veel. Het zijn mijn roots. Ik heb bepaalde tradities overgenomen; het geloof, normen & waarden die je alleen in de Molukse gemeenschap hebt, de politieke bevlogenheid van mijn opa. Ik richt me met mijn acties op Nederlanders en Molukkers. Nederlanders hebben geen volledig beeld van de Molukse gemeenschap. Ik wil ze bewust maken van wie we zijn. We wonen hier al 60 jaar. En nog steeds moet ik uitleggen wie we zijn.’

‘De tweede generatie moet veel meer naar jongeren gaan luisteren.’

De actie van Rauwe vrouwen tegen viering aankomst eerste schip Molukkers. 21 maart 2011. Foto: http://www.bkml-online.nl

De actie van Rauwe vrouwen bij de viering Aankomst eerste schip Molukkers op 21 maart 2011. Foto: http://www.bkml-online.nl

Bootje varen
Met haar acties krijgt ze publiek: lovers & haters. ‘Molukkers van de tweede generatie zijn veel te verwesterd. Ze doen mee aan allerlei festiviteiten. Vorig jaar, bij de herdenking van de aankomst van het eerste schip met KNIL-militairen bijvoorbeeld. Er viel helemaal niets te vieren! En toch zaten  zogenaamd bekende Molukkers op een schip dat met vuurwerk en allerlei toestanden de haven van Rotterdam binnenkwam. Gingen ze een beetje bootje varen! Wij als jongeren mochten er niet bij, dus besloten we het van de zijkant open te breken. Nee, niet iedereen op die boot in Rotterdam was het eens met mijn protest. De tweede generatie moet veel meer naar jongeren gaan luisteren.’

‘Roemer is oprecht met zijn oproep voor excuses, het is geen verkiezingsstunt.’

Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, bij Walk 4 Maluku in Vught. foto Brabants Dagblad/ Ton Wagenaars

Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, bij Walk 4 Maluku in Vught. Foto: Brabants Dagblad/ Ton Wagenaars.

Excuses van Roemer
‘Ik ben enorm trots op de eerste generatie. Ondanks alle shit heeft die het zo ver weten te brengen dat wij nu een goed leven hebben. Ik bedoel, mijn opa verdiende 3 gulden per week en had 11 kinderen. Wij kunnen een normaal leven leiden. Dat geldt niet voor iedereen. Voor hetzelfde geld woonden we nu nog op de Molukken, in armoe.’

‘Wat ik vind van de excuses van Roemer? Prachtig. Goed dat ie het op de kaart zet. Ja, veel van de mensen voor wie de excuses zijn, zijn er niet meer. Maar je hoeft ook niet meteen op de SP te stemmen om blij te zijn met zijn pleidooi. Ik denk dat ik weet waar het vandaan komt trouwens. De dochter van Roemer heeft een Molukse vriend, wiens oom begin dit jaar overleden is. Roemer was op die begrafenis. Ik denk dat hij daar geraakt werd door de Molukkers en hun cultuur. Ik denk dan ook dat hij oprecht is met zijn oproep voor excuses, dat het geen verkiezingsstunt is. En wees eerlijk, excuses uit de mond van een Nederlander, dat is toch heel wat.’

‘Ik vind het belangrijk om hier in Nederland dus wél te protesteren – omdat het daar niet kan’

Olympia op 1 van de 7 wereldwonderen, de Kelimutu gebergte, op het eiland van mijn Vader: Flores,  een van de Soenda eilanden. kelimutu. Foto Olympia Latupeirissa.

Olympia op 1 van de 7 wereldwonderen, de Kelimutu gebergte, op het eiland van haar vader: Flores, een van de Soenda eilanden. Foto: Olympia Latupeirissa.

RMS
Tot slot. Hoe kijkt Olympia aan tegen de onafhankelijke Molukse staat? ‘Daar ben ik voor. Al is het alleen maar om de mensenrechten die daar geschonden worden. Zo ben ik geschrokken van een filmpje waarin Molukkers te zien waren die een Molukse dans deden. Die werden meteen afgevoerd en mishandeld. Dat gebeurt daar dagelijks. Als RMS kan je op de Molukken niet open praten over een onafhankelijke staat.  Ik vind het belangrijk om hier in Nederland dus wél te protesteren – omdat het daar niet kan.’

Olympia Is Lyrical
‘Verder wil ik nog even benadrukken: mijn artiesten en schrijfnaam is OIL (Olympia Is Lyrical) en mijn bedrijf versus stroming heet INA IS LOVE! Binnenkort meer over OIL & INA IS LOVE! Volg mij op Facebook & TUMBLR.’