De nieuwsgierigheid naar zijn Indische roots speelde altijd een sterke rol in het leven van Jeffrey Klavert (24 jaar). In de vijfde aflevering van Jonge Indo aan de Studie spreek ik deze student Sociologie, die zijn laatste Bachelor-jaar doet aan de faculteit Sociale der Wetenschappen (Erasmus Universiteit Rotterdam). Beiden ouders zijn Indisch: zijn vader is geboren in Tegal (midden-Java) en zijn moeder in Sungai-Gerong (zuid-Sumatra).

Jeffrey Klavert voor de Erasmus Universiteit  Rotterdam – Charlene Vodegel / Indisch 3.0 2012

Jeffrey Klavert voor de Erasmus Universiteit Rotterdam – Charlene Vodegel / Indisch 3.0 2012

Indonesië
Opgegroeid met de Indische verhalen van zijn opa, vond Jeffrey het niet nodig om zich met zijn studie te verdiepen in zijn roots. Door die verhalen heeft Jeffrey een duidelijk beeld over Indonesië kunnen creëren. ‘Vanwege zijn ervaringen in Indonesië, kon ik begrijpen waarom mijn opa is geworden wie hij is.’  In Jeffrey’s gedachten was Indonesië nooit een vreemde plek, maar hij hoefde niet per sé naar dat land. Totdat hij zijn beste vriend wilde opzoeken, die naar Indonesië was verhuisd.

Studie van Jeffrey Klavert:  Sociologie (FSW/ EUR) – Charlene Vodegel / Indisch 3.0 2012

Jeffrey Klavert: Sociologie (FSW/ EUR) – Foto: Charlene Vodegel / Indisch 3.0 2012

Respect
‘Ik kwam meer voor mijn beste vriend, anders was ik niet zo snel naar Indonesië gegaan’, geeft Jeffrey toe.  Zonder problemen kon hij langs de Indonesische douane lopen, hij werd behandeld als iemand die weer thuis kwam van weggeweest. ‘Dit zal door mijn uiterlijk komen,’ dacht Jeffrey. Terugkijkend: ‘Ik zag mijzelf niet terug in de Indonesische cultuur, daar ben ik te Westers voor.’ Jeffrey vindt dat Indonesiërs van dezelfde sociale klasse elkaar sneller respect tonen, dan iemand van een lagere klasse. In de Indische cultuur is dat anders: daar hebben mensen respect voor elkaar, ongeacht je status.

Indische opvoeding
In de omgang met docenten en medestudenten werd Jeffrey’s Indische kant zichtbaar. Hij botste tegen bepaalde dingen aan, zoals directheid. Indische mensen zijn tactvoller, ze laten mensen in hun waarde. Professoren vroegen hem waarom hij altijd zo beleefd sprak. Hij legde dan zijn Indische opvoeding uit: altijd beleefd en rustig overkomen, respect tonen en met twee woorden spreken.

Jeffrey Klavert vertelt over zijn Indische roots – Charlene Vodegel / Indisch 3.0 2012

Jeffrey Klavert vertelt over zijn Indische roots. Foto: Charlene Vodegel / Indisch 3.0 2012

Studeren
Tijdens de samenwerking met medestudenten valt het Indisch-zijn van Jeffrey niet  op. ‘Ik ben in Nederland geboren, daarom neem ik een bepaalde werkhouding aan. ’ Hij probeert  studie en privé gescheiden te houden en past zich aan een situatie. Om zijn studiezaken in orde te houden, heeft Jeffrey een agenda hard nodig. Hij geeft toe dat hij chaotisch, ongestructureerd is en geen planningen kan maken. Dit kenmerkt hijzelf als typische Indische eigenschappen. Als ik vraag naar Indische gewoontes in vergelijking met andere studenten,  kan Jeffrey alleen aan eten denken. ‘ Voor mij is het de normaalste zaak om eten te delen, mensen te trakteren en vragen of ze al hebben gegeten.’

Jeffrey heeft een agenda hard nodig. Hij geeft toe dat hij chaotisch, ongestructureerd is en geen planningen kan maken. Typisch Indisch, vindt hij.

Jeffrey Klavert in de collegezaal – Charlene Vodegel / Indisch 3.0 2012

Jeffrey Klavert in de collegezaal – Charlene Vodegel / Indisch 3.0 2012

Andere culturen
Ook vindt Jeffrey dat Indische jongeren onbewust iets met elkaar delen. Hij sluit zich automatisch aan bij Indische jongeren op de (sport-)school , vooral het eerste contact gaat makkelijker. Maar toch speelt een Indische afkomst hebben niet direct een grote rol in zijn vriendenkring. Jeffrey  voelt  ook een affiniteit met mensen uit andere culturen, van landen die dicht bij de zon zitten.  Die hebben dezelfde rustige houding, zoals lekker chillen en jam-karet.

De volgende student die zich uit zal spreken over roots en studie, is Lichelle Fisser, student Medicijnen in Leiden. Wil jij ook meedoen aan deze serie? Stuur dan een mailtje naar liselore@indisch3.nl en vertel wie je bent.