Geen gewoon muzikaal meisje

Op de zonnige namiddag van 15 augustus ontmoet ik Lienke Iburg, (a.k.a. Lynn Stephans, een creatieve vertaling van haar voornamen Lienke Stephanie) op station Arnhem, om vandaar naar een terrasje te wandelen. Ze is een stralende, jonge vrouw van 29, Indisch via haar vader (Djakarta) en vernoemd naar haar Indische opa en oma.

Lienke tijdens een optreden met SESSION Music in Hengelo Foto:  Berend Ouwerling

Lienke tijdens een optreden met SESSION Music in Hengelo Foto: Berend Ouwerling

‘Misschien kunnen we ook een hapje eten’, stelt Lienke voor, als we plaatsnemen bij een tapasbar. Eten vindt Lienke een gezamenlijke bezigheid die niet alleen gaat om het lekkere gerecht, maar ook om het sociale aspect.

Verbonden met haar Indische roots.

Eenmaal aan tafel, met om te beginnen een glaasje fris, vertelt Lienke dat ze naar de Indië herdenking heeft gekeken op televisie, en zich daardoor weer extra bewust is geworden van haar eigen Indisch zijn en de geschiedenis die daarbij hoort. Lienke voelt zich verbonden met haar Indische roots. Die verbondenheid voelde ze al toen ze een klein meisje was; haar afkomst prikkelde haar nieuwsgierigheid. Haar oma nam Lienke bijvoorbeeld mee naar de toko en liet haar kennis maken met tropische vruchten die zij in Nederlands Indië at. Haar vader en zusje Nora – ook Indisch 3.0 freelancer – hebben allebei een boek geschreven over hun Indische roots. Lienke: ‘Bij mijzelf herken ik het Indische aan mijn bescheidenheid, het graag samen dingen willen doen (zoals koken en muziek maken) en bijgelovigheid.’

Het is belangrijk om die jongeren een duwtje in hun rug te geven.

Lienke aan de tapas in Arnhem. (C) Jennifer Valentijn Indisch 3.0 2012.

Aangeboren talent

Muzikaal talent zit bij Lienke in de familie, zowel van vaders als van moeders kant. Haar moeder speelde piano en zong in een koor. Haar vader heeft in een band gezongen. ‘Ik wist al op jonge leeftijd dat ik van zingen en/of dansen mijn beroep wilde maken. Ik begon vroeg met vroeg met kleuterdans, later gevolgd door jazzballet, klassiek ballet, modern jazz, salsa en break dance,’ vertelt ze met een glimlach. Zingen is Lienke’s grootste talent. Na de middelbare school koos ze voor een particuliere zangopleiding aan de Academie voor lichte muziek. Gevolgd door een jaar Musical Theaterdans aan de dansacademie in Tilburg. Waarna Lienke besloot om zich volledig op het zingen te richten.

Zangles +

Lienke is nu zzp’er: ze geeft zangles en vocal coaching. De zangles beperkt zich niet alleen tot lichte zang; zo kunnen rappers ook lessen volgen in ademtechnieken. ‘Als zzp’er ben ik niet gebonden aan gezette tijden en ben ik eigen baas. Het geeft een stukje vrijheid.’ Lienke kiest bij al haar leerlingen voor een persoonlijke benadering. ‘Ik weet precies wie welke aanpak nodig heeft om het beste uit zichzelf te halen. Zo geef ik bijvoorbeeld les bij New Arts College, waar veelal jongeren op zitten die binnen de reguliere schoolmethode hun weg niet kunnen vinden. Het is belangrijk om die jongeren een duwtje in hun rug te geven.’

Uitvoerend

De frisdrank heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een karafje sangría. Ik schenk ons ieder een glas in terwijl Lienke verder vertelt dat ze – naast haar werk als coach – veel optreedt met haar coverband SESSION. Ook is ze te zien als MC Lynn in clubs. ‘Ik doe ook studiowerk en heb onlangs met SESSION het nieuwe Hou van Holland spel voor de iPad ingezongen.’

Momenteel is Lienke bezig met het produceren van haar eigen Engelstalige nummers in samenwerking met Zebra Music en heeft ze inmiddels al een eigen nummer ten gehore gebracht bij de Miss Flevoland verkiezing. Lienke is ervan overtuigd: ze heeft haar grootste droom vervuld; het kunnen leven van haar passie.

We rekenen af en ik weet één ding zeker, ik ga dit muzikale wonder in de gaten houden.

Wil je Lienke volgen of  weten waar en wanneer ze optreedt? Dat kan via TwitterFacebook en Session Music.

Oproep: Ken/ben jij een muzikale 3.0’er die mee zou willen werken aan een aflevering van 3.0 in de Muziek? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar liselore@indisch3.nl