Zoals wel meer Indo’s ben ik zeer geïnteresseerd in mijn achtergrond. Hoewel er meerdere mensen in de familie bezig zijn met het uitzoeken en vastleggen van onze stamboom, hoop ik stiekem degene te zijn die het ontbrekende puzzelstukje vindt. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag maakt het zoeken een stuk gemakkelijker.

Digitaliseren is het sleutelwoord
We doen het allemaal wel eens. Uit nieuwsgierigheid onze eigen naam googelen. Het levert soms heel interessante hits op. Maar niet al die hits zijn even relevant, zeker niet in de zoektocht naar mijn Indische verwanten. De oplossing? Digitaliseren! De Koninklijke Bibliotheek heeft sinds 2008 de webdienst ‘Historische Kranten’ gevuld met ruim 3 miljoen pagina’s. Je kunt gericht zoeken in ruim 31 miljoen artikelen van kranten van het jaar 1618 tot en met 1995. Je vindt hier onder andere ‘Het Nieuws van den dag van Nederlands-Indië’ en ‘De Indische Courant’.

Bij het zoeken naar een achternaam als de mijne (Lemon) verschijnen al snel 3366 advertenties voor citroendrankjes.

nieuws van den dag 04-03-1911

Proef op de som
Ik nam de proef op de som en voerde mijn achternaam in. Wel 4772 resultaten!  Maar ja, met een achternaam als de mijne (Lemon) kom er al snel 3366 advertenties naar voren waarin je wordt verleid tot het drinken van de meest uiteenlopende drankjes, met als hoofdingrediënt een goudgele citroen. Ik besluit te kiezen voor de categorie ‘Algemeen artikel’ en hetverspreidingsgebied ‘Nederlands-Indië/Indonesië’. Een hoop recepten komen voorbij, maar ook berichten van verlof naar Nederland, aankomstberichten in Indië, een bericht over mijn overgrootvader die is overgeplaatst van de staatsspoorwegen in Bandoeng naar Poerwarkarta, en zelfs een artikel over zeven jongeren die een monster uit een vliegende schotel hebben zien stappen (Het nieuwsblad van Sumatra 17-09-1952).

Duitse overgrootmoeder
Maar nog leuker is het om de selectie van familieberichten te bekijken. Ik zie een bericht dat mijn Duitse overovergrootmoeder is bevallen. Helaas zonder vermelding van de naam van het kind, maar die kan ik in mijn familiestamboom terugvinden. Ik zie ook veel namen langskomen die ik niet direct kan plaatsen. Het spoort mij aan nog verder te gaan zoeken. De volgende stap is een bezoek aan het Centraal Bureau voor Genealogie. Op hun website kun je ook online al veel voorwerk kan doen.Ook benieuwd naar de krantenberichten van twee eeuwen geleden? Bezoek dan eens de site van de Koninklijke Bibliotheek.