Dorien Reulen (27) is een Limburgse met een Indische moeder. Ze studeerde voor allround kapper bij De Gilde in Roermond en werkt sinds oktober in hair stylist heaven Laurent. Dit is een lifestyle salon in Utrecht, waar de experts er alles aan doen om je even uit de drukte van de stad te trekken. Je gaat hier niet naar de kapper; je komt hier even tot jezelf. Dorien leidt me rond langs de verschillende specialismes, vertelt me over haar passies en laat me haar ‘skills’ zien.

Bij Laurent
Op de begane grond wordt je begroet door de gastvrouw en kun je plaatsnemen op een comfortabele bank en ben je omringd door Aveda producten. Deze zijn voor 97% natuurlijk, wat bijzonder is, vertelt Dorien, want een product krijgt al het predicaat ‘natuurlijk’ als het dat maar voor 4% is! Dorien houdt vooral van dit merk, omdat het iets terugdoet voor de aarde. Het is geen verkooppraatje, je hoort aan haar stem en ziet aan haar ogen dat ze het meent. Achterin bevindt zich het domein van de kleurspecialisten en centraal in de zaak de werkplek van de stylisten. Het straalt comfort uit en ik heb er spijt van dat ik er niet aan gedacht heb om me gelijk te laten knippen. Beneden bevindt zich de spa, sfeervol verlicht, met uitnodigende massagebanken.

Pitjitten zit Dorien in de vingers © Christie Haalboom / Indisch 3.0 2012

Pitjitten zit Dorien in de vingers © Christie Haalboom / Indisch 3.0 2012

Aandacht
Boven nemen we plaats aan een grote tafel. Dorien biedt me een warm doekje aan en schenkt heerlijke thee in, die ook van Aveda blijkt te zijn. Ze vertelt dat ze vanuit Roermond naar Utrecht is vertrokken in de hoop op fijn werk. Laurent is precies de juiste plek voor haar. ‘Je bent hier niet alleen kapper, je mag hier ook echt aandacht hebben voor je gast, verzorgen en gastvrij zijn.’ Dat zit in Dorien, ze heeft het meegekregen van haar Indische oma. Ook het pitjitten zit in haar vingers en dat komt hier goed van pas. Een behandeling start altijd met het wassen van het haar en daar hoort een uitgebreide hoofdmassage bij. Ik kijk mee als ze aan de slag gaat en zie hoe ze de tijd neemt.

Föhnen is ook een skill © Christie Haalboom / Indisch 3.0 2012

Föhnen is ook een skill © Christie Haalboom / Indisch 3.0 2012

Skills
Vervolgens föhnt ze het haar van haar collega, die het helemaal niet erg vindt om zich even over te geven aan de handen van Dorien voor mijn foto’s. Ik ontdek hier dat föhnen ook een skill is en vergeef het mezelf dat ik er nooit wat van bak. Als ik haar vraag of ze ook iets tastbaars meedraagt dat verwijst naar haar Indisch zijn, komen uit haar portemonnee allemaal kleine aandenkens aan haar reizen naar Indonesië en dierbaren. Het waardevolle van het leven zien is ook een skill.

De binnenkant
Samen met Dorien loop ik Liselore van de redactie van Indisch 3.0 tegemoet om samen te lunchen, terwijl we verder kletsen. Over Indonesië en Azië, gastvrijheid en verzorgen. Hoe gewoon ‘verzorgen’ daar is, en dat het eigenlijk raar is dat het concept van Laurent in Nederland zo uniek is. Zo zou het eigenlijk overal moeten zijn. Maar hier hebben we altijd haast, worden we bijna zenuwachtig van extra aandacht. Dorien neemt graag de tijd voor haar vrienden, maar bijvoorbeeld ook voor haar rust. Ze geeft haar leven en omgeving de aandacht die het verdient. Dat heb ik vandaag vooral van Dorien geleerd: verzorging gaat niet alleen om de buitenkant, maar des te meer om de binnenkant!

 

Dorien draagt altijd haar herinneringen aan reizen en dierbaren met zich mee © Christie Haalboom / Indisch 3.0 2012

Dorien draagt altijd haar herinneringen aan reizen en dierbaren met zich mee © Christie Haalboom / Indisch 3.0 2012

Oproep: Ken/ben jij een 3.0’er die mee zou willen werken aan een aflevering van 3.0 op de Werkvloer? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar nora@indisch3.nl