‘Sorry, San. Ik ben wat langer in Senggigi gebleven,’ zei Liza. Ze praatte zachtjes voor het geval de nieuwsgierige Indonesiërs die zich alweer achter het hek hadden verzameld, ineens heel goed Nederlands bleken te kunnen. Indonesië was vroeger een Nederlandse kolonie geweest en er waren best wat woorden die in beide talen hetzelfde, zoals ‘handdoek’, ‘asbak’ en ‘tante’. Liever Lombok, pagina 88.

Als dochter van een succesvolle zakenman leidt Liza een luxe leventje in Amsterdam. Ze woont in een mooi statig grachtenpand en is bijna dagelijks te vinden in het bruisende Amsterdamse uitgaansleven. Met haar vriendinnen deelt ze de liefde voor uitgaan, cocktails en succesvolle mannen. Totdat zij op een ochtend door haar vader in paniek wordt opgebeld en haar leven in elkaar stort. Haar vader is failliet. In een opwelling besluit Liza om met haar oude schoolvriendin mee te gaan naar Indonesië. Daar leert ze de werkelijke waarde van geld en vriendschap kennen en vindt ze haar passie terug voor het fotograferen.

Vakantieboek

Liever Lombok is een ideaal vakantieboek dat heel makkelijk wegleest. Een echte chicklit waarin vriendschap en mannen centraal staan. Verbroken relaties, vreemdgaan en nieuwe liefdes zijn de rode draad. De hoofdpersoon is vrij oppervlakkig, maar blijkt later in het verhaal  toch meer diepgang en empatisch vermogen te hebben. Hoewel het boek speelt in Indonesië, zou het zich op enkele passages na in ieder ander Aziatisch land kunnen afspelen.

Koloniaal verleden

‘Ze dronk een beker van die smerige oploskoffie met korreltjes erin en at in sneltreinvaart twee witte boterhammen met pindakaas – dat verkochten ze tot haar grote verrassing gewoon in de supermarkt. Dat was toch een voordeel van het koloniale verleden, waar verder het liefst over gezwegen werd.’ Juist door een passage als deze word je als lezer nieuwsgierig gemaakt naar de achterliggende reden van het zwijgen. Dit wordt helaas niet verder uitgelegd, maar dat past misschien ook niet bij het genre van het boek. Dit boek moet je zeker lezen op een vrije middag tijdens deze koude dagen, lekker op de bank met een kop thee. Vooral ter vermaak, niet om de historische achtergrond.

Carlie van Tongeren © Carlie van Tongeren

De schrijfster Carlie van Tongeren heeft, net als een van de personages, vrijwilligerswerk in de kampong op Mataram, Lombok gedaan. Naast het schrijven van romans en scenario’s werkt zij ook al journalist voor onder meer NU.nl. Meer weten? Kijk op http://www.carlievantongeren.nl/

Liever Lombok. Carlie van Tongeren. Uitgeverij Zomer & Koning. Utrecht, 2012. 12,95 euro.