Indisch 3.0 steunt films uit Indonesië. Van 4 tot en met 7 april a.s. vertoont Cinemasia talloze films uit heel Azië, van Indonesië tot Taiwan. Deze week staat Indisch 3.0 daarom in het teken van Cinemasia 2013, het Aziatische filmfestival in De Balie (Amsterdam) en bespreken we dagelijks een van de vijf Ind(ones)ische films. Vandaag: Kita versus Korupsi.

Kita versus Korupsi (Wij versus Corruptie) bestaat uit 4 korte films die de strijd tegen corruptie illustreren in het dagelijkse leven in Indonesië, op het werk, in de huiselijke sfeer en op school. Deze gewaagde film kwam hard aan bij het Indonesische publiek en ontving brede belangstelling van de nationale media voor het onder de aandacht brengen van het publieke geheim: corruptie in de Indonesische samenleving.

Corruptie stoppen
Net als Linimassa is Kita versus Korupsi (2012) al in zijn geheel online te bekijken. Kita versus Korupsi (wij tegen corruptie) is gemaakt met het doel corruptie tegen te gaan: “All Indonesians know corruption is harmful, but ironically it persists, if not has been increasingly practised. Indonesia needs a new strategy to fight the plague: it is time to convince every citizen, the “usual” people, to empower themselves and began to fight it pro-actively.”

Indisch 3.0 steunt Cinemasia

Indisch 3.0 steunt Cinemasia 2013

Dagelijkse corruptie
Doel van dit vierluik is laten zien dat corruptie niet alleen op het hoogste (politieke) niveau plaatsvindt, maar ook in het dagelijks leven. “Most of the time, corruption is discussed normatively as a big, national issue, with grand strategy and conspiracy involved. However the truth shows us corruption stems from small things we do unwittingly, trivial stuffs that we dismiss as features of everyday life, practices that eventually make us accustomed to the virus. To prevent the vicious circle, it makes perfect sense to address such issues to youth, the future leaders, via pop culture darling called movie.” (bron)

Discussie
Om de discussie over corruptie in het alledaagse leven los te maken, is Kita versus Korupsi is afgelopen jaar gratis vertoond in 17 verschillende steden, op televisiestations uitgezonden en op DVD uitgebracht. Volgens de makers is de film zelfs vertoond op het hoofdkantoor van de Indonesische politie, “one of the institutions that is usually thought as where corruption is already institutionalised” (bron). Geïnteresseerden in een vertoning in Indonesië – inclusief discussie – kunnen contact opnemen met Indonesia Bersih/ Transparancy Interhational Indonesia.

Kita vs Korupsi

Abraham Samad, advocaat, activist en voorzitter van de “Corruption Eradication Commission”, in discussie over Kita versus Korupsi. Foto.