In het kader van het tweejarig bestaan staat deze week in het thema van: eten! Elke dag vind je op de blog een nieuw recept van de gerechten die we als redacteuren gemaakt hebben voor onze kumpulan op 23 april. De gerechten die we daar gemaakt hebben, zijn onze favoriete Indische gerechten. Hierbij het laatste recept uit deze jubilieumserie: sambal goreng telor!

Sambal goreng telor. Foto: http://farm1.static.flickr.com

Het is al lang Pasen geweest, maar toch heb ik een stuk of dertig eieren gekookt voor onze gasten op de Indisch3 kumpulan. Ik heb ze vervolgens verstopt in een heerlijke saus… Er zijn vele varianten te bedenken op dit simpele maar zeer lekkere gerecht, sambal goreng telor. Dit recept knipte ik ooit uit de Volkskrant en komt van niet-Indo Sylvia Witteman. Ik heb er zelf wat dingen aan toegevoegd – je blijft toch een Indo. Eigenlijk had het natuurlijk een authentiek recept van mijn Indische oma moeten zijn, maar die was vooral goed in het maken van risolles, frikadel goreng en seroendeng. Ooit erfde ik de spatel waarmee ze in de pannetjes roerde, dus die zal ik zeker gebruiken bij het maken van dit gerecht. Is ze er toch een beetje bij, bij het verjaardagsfeest!

8 eieren, hardgekookt en gepeld
scheutje zonnebloemolie
1 grote ui, gesnipperd
2 salam blaadjes
zout
2 tenen knoflook, gesnipperd
2 fijngesneden tomaten of scheut gezeefde tomaat uit pak
2 cm laos, fijngesneden (of 2 theelepels laospoeder)
1 stengel sereh
Citroensap
Klein stukje verkruimelde trassi
2 dl kokosmelk
Stukje gula djawa of schepje bruine suiker
Sambal oelek naar smaak

Fruit de ui en knoflook glazig, met de laos en verkruimelde trassi.
Fruit daarna de stukjes tomaat mee, of giet er een flinke scheut gezeefde tomaat bij.
Plet het dikke stuk van de sereh, leg er een knoop in en doe het erbij samen met de sambal, gula djawa en kokosmelk, voeg citroensap toe en breng alles zachtjes aan de kook.
Laat 5 minuten pruttelen, als het te dik wordt wat water toevoegen.
Proef op zout, suiker, citroensap en sambal, verwijder de sereh.
Warm nu de eieren langzaam op in de hete saus, een minuut of tien.
Snijd de eieren doormidden en schep de saus erover.