Deel 1 van een drieluik over de verkooptentoonstelling Nederlands-Indië/ Indonesië/ Nederland

Door Tabitha Lemon (beeld) en Kirsten (tekst)

Frank Welkenhuysen - Galerie en kunstmakelaardij Utrecht

Frank Welkenhuysen - Galerie en kunstmakelaardij Utrecht. (c) Foto: Tabitha Lemon/ Indisch 3.0 2012

Sinds 1 april 2012 staat de galerie van Frank Welkenhuysen in Utrecht in het teken van Nederlands-Indie/ Indonesie/ Nederland. Daar exposeert Welkenhuysen samen met Frans Leidelmeijer (‘De Blauwe Kamer‘) en Heleen Sent (Kini ya Kini),  tientallen hedendaagse en klassieke werken over de voormalige kolonie, Indonesië en Nederland. Komende week besteedt Indisch 3.0 aandacht aan deze expo, in drie delen, met commentaar van Frans Leidelmeijer.

Het eerste deel brengt hedendaagse werken in beeld over Indisch eten. Deel 2 (dinsdag) laat zien hoe kunstenaars, vroeger en nu, vrouwen & Ind(ones)ië in beeld brengen. In de laatste aflevering (woensdag) focussen we op een van de derde generatie kunstenaars: Remona Poortman.

Deel 1: Indisch eten in de hedendaagse kunst

Tjobek en oelek

"Prachtig he, dit werk? Ik zei tegen hem, Charles, maak nou eens wat met eten. En dan maakt ie zoiets geweldigs. Het is alleen nog niet verkocht. Begrijp jij dat nou?" Tjobek en oelekan - Charles Hubert Jansen (2e gen). (c) Foto: Tabitha Lemon/ Indisch 3.0 2012

 

Edith Bons

"Edith is tweede generatie en gebruikt altijd rijst in haar werken. Bijzonder hè?" (c) Tabitha Lemon/ Indisch 3.0 2012

Ingrid van der Hoeven - Body 3 en Slip 2 (2008) - Kroepoek op papier

"Ingrid is derde generatie en beeldend kunstenaar. Dit zijn een bikinitop en slip, helemaal van kroepoek." Ingrid van der Hoeven - Body 3 en Slip 2 (2008) - Kroepoek op papier. Los verkrijgbaar. (c) Foto: Tabitha Lemon/ Indisch 3.0 2012

 

Verkooptento0nstelling (dat betekent dus dat je daar kunst kan kopen, ja..) Nederlands-Indië, Indonesië, Nederland. Verleden-heden-toekomst. Met werk van oa Ingrid van der Hoeven, Heri Dono en Rudolf Bonnet. Openingstijden: woe t/m zondag van 14.00 – 17.30 uur, t/m 25 mei 2012. Galerie Frank Welkenhuysen, Lichte Gaard 3, 3511 KT Utrecht. www.kunstexpert.cim. 030-2671867.