Deel 3 van het drieluik over de verkooptentoonstelling Nederlands-Indië/Indonesië/Nederland

Detail Dajnger dance-hat - Remona Poortman Foto: © Tabitha Lemon/Indisch 3.0 2012

Door Tabitha Lemon (fotografie) en Kirsten Vos (tekst)

-slot-

De derde generatie Indische kunstenaars

Er zijn vrij veel jonge Indische kunstenaars vertegenwoordigd in de verkooptentoonstelling: Ingrid van der Hoeven, Ronald Meulman, Remona Poortman en Natalie Ypma. Hadassah Emmerich kon helaas geen werk aanleveren. Een van deze jongere kunstenaars is aanwezig: Remona Poortman.

Frans: ‘Speciaal voor deze verkooptentoonstelling heeft Remona een Balinese kroon gemaakt, uit de djanger dans. Mooi he? Helemaal geknoopt.’ Remona licht toe hoe ze te werk gegaan is. ‘Ik heb eerst een schets gemaakt, ja die. Daarna ben ik materialen erbij gaan zoeken. Vervolgens heb ik de schets verder ingekleurd, op basis van die materialen.’ Fascinerend zijn de Kabelketting (een-na-laatste foto) en de Plugarmbanden (niet op de foto). ‘Ik wilde een combinatie maken van traditioneel versus modern. Kabels versus wol. En daar is dit uit voortgekomen.’

Remona: ‘Al tijdens mijn opleiding ben ik bewust mijn kunstwerk en mijn Indische roots naar elkaar toe gaan brengen. Wat zou het Indische voor mij gaan betekenen?’ Ze merkt dat het Indische niet altijd overduidelijk in haar werk aanwezig is. ‘Het zit eigenlijk vooral in de fase van conceptontwikkeling. Ik heb een werk van maskers gemaakt, bijvoorbeeld. Aan het uiteindelijke werk zie je misschien niet meer dat het Indisch is, maar het idee is gekomen uit de Indische cultuur.’

‘Ja, met de Balinese kroon ga ik verder. Ik ben al in gesprek met iemand, die er misschien een dans mee kan uitvoeren.’ Zien we daar een twinkeling in haar ogen?

Verkooptentoonstelling (dat betekent dus dat je daar kunst kan kopen, ja..) Nederlands-Indië, Indonesië, Nederland. Verleden-heden-toekomst. Met werk van oa Ingrid van der Hoeven, Heri Dono en Rudolf Bonnet. Openingstijden: woe t/m zondag van 14.00 – 17.30 uur, t/m 25 mei 2012. Galerie Frank Welkenhuysen, Lichte Gaard 3, 3511 KT Utrecht. www.kunstexpert.cim. 030-2671867.