Wie is de (Indisch-)man achter Ricky Risolles?

We kennen hem als Ricky Risolles: ‘Ik ben niet de Indo, maar ik ben een Indo…’ Zijn echte naam is Jaro Wolff, geboren in de dessa van Rotterdam, opgegroeid met Tammy Wynette, The Blue Diamonds, Johnny Cash en zijn grote held: Rudi van Dalm. Hij is afkomstig uit een grote familie met de welbekende kumpulans en natuurlijk makan(an). Maar wie is nu eigenlijk de (Indisch-)man achter Ricky Risolles? 

(c) Armando Ello

Familieman
Jaro Wolff (34) werkt als trainingsacteur, in zijn vrije tijd kijkt hij graag films en series, maar doet ook graag een sappie op leuke feestjes. En hoe kan het ook anders… als echte Indo (so lucu dése, lui) komt Jaro graag bij zijn familie over de vloer. Zijn vader heeft hij nooit gekend. Jaro’s moeder, geboren te Surabaya, is met een werkvergunning naar Nederland gekomen. Na twee jaar werkzaam geweest te zijn in de zorg mocht zij in Nederland blijven.

Ricky Risolles
Al van kleins af aan maakten Jaro en zijn neefjes er een sport van om hun Indische ouders, ooms en tantes na te doen. Het type Ricky Risolles ontstond toen Jaro een jaar of twaalf was en hij samen met zijn neefjes namen voor fictionele Indische artiesten verzon.  Toen Jaro meewerkte aan de film Ver van familie van Marion Bloem, en daar zijn personage Ricky Risolles liet zien, werd er meteen geroepen dit te delen op youtube. Zo gezegd, zo gedaan, en daar was Ricky Risolles.

Stichting HALIN
Jaro’s oom, neefjes en achterneefjes wonen nog steeds in Surabaya – in de woorden van Jaro: ‘een soort van gevalletje boot gemist’ – en hebben het niet al te breed. Via een goede vriend kwam Jaro op het spoor van stichting HALIN. Stichting HALIN zet zich in voor voormalige landgenoten in Indonesië die, veelal als gevolg van de politieke ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog, in hulpbehoevende omstandigheden zijn geraakt. Helaas kon stichting HALIN niets betekenen voor de familie van Jaro in Indonesië, maar dat weerhield Jaro er niet van om zich in te zetten voor de stichting.

(c) Armando Ello

Mijn Indisch Hart
Samen met Louise Drabe nam Jaro het nummer Mijn Indisch Hart op en maakte een bijbehorende clip om geld in te zamelen voor Stichting HALIN. Inmiddels is er tot Jaro’s grote vreugde al meer dan duizend euro ingezameld. Jaro: ‘Iedereen bedankt voor de donaties, hulp en ondersteuning voor stichting Halin.’ En in het kader van dit heuglijke feit heeft Jaro een tweede clip als bedankje gemaakt: Poco Poco Style, waarin je de redactie van Indisch 3.0 kunt spotten: