Met z’n allen versieren!

Hoewel het voor veel Indische families geen december hoeft te zijn om gezellig bij elkaar te komen en lekker te eten, heeft deze tijd van het jaar toch iets extra feestelijks. Iedereen viert Kerst op zijn eigen manier, van het maken van een gingerbread house in de VS tot het maken van Hollandse speculaas met Indonesische specerijen. Speciaal voor de Indisch 3.0 lezers hebben Krista Doornbosch en ik met veel plezier een speculaashuis met een Indisch tintje gemaakt. 

Maar eerst wat geschiedenis, want als vanzelfsprekend gaan we ervan uit dat alle ingrediënten voor lekkernijen als een speculaashuis in ons kikkerlandje te vinden zijn. Toch groeit nootmuskaat niet hier aan de boom, maar in Indonesië. Hoe zijn deze specerijen hier terechtgekomen?

Het Indisch 3.0 kersthuis door Krista en Melissa (c) Wing-Ni Lam 2012

Waardevolle schatten
Al ver voor de tijd van de VOC waren specerijen bij de oude Romeinen al gewild als smaakstof, conserveringsmiddel en om hun geneeskrachtige eigenschappen. Bij de val van het Romeinse rijk ging dit netwerk en de kennis verloren totdat Europa tijdens de Middeleeuwen weer opnieuw in aanraking kwam met deze exotische vondsten. Nadat Portugese ontdekkingsreizigers over zee de routes naar het oosten hadden ontdekt en terugkeerden met waardevolle schatten als kruidnagel en kaneel, duurde het niet lang voordat de Nederlanders hier ook op afgingen. Sindsdien zijn specerijen als kaneel, nootmuskaat, foelie en kruidnagel niet meer weg te denken uit de Hollandse keuken.

Tijd om uit te pakken
Gaandeweg zijn we de warme geuren van deze specerijen gaan associëren met de kerst, omdat dit de tijd van het jaar is om uit te pakken met deze (destijds dure) specerijen. Kerst is ook de tijd van het jaar waarin gezelligheid en familie centraal staan. Daarom moedigen we bij deze iedereen aan om ons speculaashuis te maken en gezamenlijk te versieren!

Voordat je begint nog een aantal tips:

  • Begin een dag van tevoren met het bakken van de koek.
  • Koop de snoepwinkel en notenbar leeg voor versiersels.
  • Gebruik kant-en-klare koekkruiden als je niet alle specerijen in huis hebt.

Recept voor het speculaashuis

Ingrediënten

Koek

  • 500 gr bloem
  • 320 gr zachte boter
  • 250 gr donkere basterdsuiker
  • 1 ei
  • flinke snuf zout

Koekkruiden

  • 2 el kaneel
  • 1 el gember
  • 1 tl korianderzaad
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl kruidnagel
  • ¼ tl witte peper

Glazuur

  • 3 eiwitten
  • 500 gr poedersuiker

Versiering

  • snoepgoed, noten, cupcakeversiering, laat je fantasie de vrije loop!

Verdere benodigdheden

  • sjabloon voor het huisje
  • spuitzak
  • stuk karton van A4 formaat als grondplaat

Bereiding

Koek bakken

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in een kom met de hand, dan wel met de deeghaken van je mixer, tot zich een grote bal vormt. Als het deeg te droog is kun je lepel voor lepel water toevoegen, en wanneer het te nat is voeg je bloem toe.
  • Druk de bal plat zodat je het straks makkelijk uit kunt rollen. Verpak de bal in vershoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast zodat het bij het uitrollen niet scheurt. Je kunt het deeg ook bewaren voor de volgende dag.
  • Verwarm de oven voor op 160°c en leg het bakpapier op de bakplaten.
  • Bestuif het aanrecht en het deeg met een beetje bloem en rol het uit tot een dikte van bijna 5 mm. Snijd alle figuren uit en leg ze op de bakplaat. Probeer hierbij de figuren zo min mogelijk te vervormen zodat je niet eindigt met wiebelige randen van je muren.
  • Bak de koek in 20 minuten gaar en laat ze op de bakplaat afkoelen. Draai de koeken om zodat ze goed kunnen drogen. Op deze manier worden de koeken stevig. Ook dit kun je een dag van tevoren doen.

(c) Wing-Ni Lam 2012

Glazuur maken

  • Klop 3 eiwitten stijf met een garde of mixer tot ze pieken vormen. Klop beetje bij beetje de suiker in het eiwitmengsel en klop net zo lang totdat dit opgelost is, dit kun je voelen wanneer je een beetje van het mengsel tussen je vingers wrijft.
  • Schep het mengsel in een spuitzak en draai deze aan de bovenkant dicht om uitdroging te voorkomen.

Om salmonellagevaar te voorkomen kun je de eiwitten vervangen door 10 gram eiwitpoeder en 60 ml water.

Huis in elkaar zetten

  • Spuit glazuur langs de randen van de eerste koek en zet deze op je grondplaat en plak de rest van de wanden er tegenaan. Met behulp van blikken kunnen de wanden steunen of vraag iemand anders om je te helpen. Laat dit minimaal een uur uitharden.
  • Bespuit de randen van de muren waar het dak op komt te liggen met glazuur en zet de dakdelen erop. Ondersteun ook deze delen en laat drogen.

(c) Wing-Ni Lam 2012

Versieren

  • Zodra het huisje staat begint het leukste gedeelte: versieren! Hier zijn geen regels voor, maak het zo mooi als je wilt. Gebruik het glazuur als lijm of als decoratie met behulp van verschillende spuitmondjes.

Ik hoop dat jullie net zo veel plezier zullen hebben bij het bereiden van dit recept als wij hebben gehad.

Fijne kerstdagen!