In minder dan 75 jaar is de oude stad van Jakarta, bekend als Kota Tua, veranderd van een bruisend koloniaal centrum tot een ​​spookstad vol vervallen en verlaten gebouwen. Volgens de Jakarta Post (www.thejakartapost.com) gloort er echter weer hoop voor dit gedeelte dat vroeger ‘de koningin van het oosten’ genoemd werd.

Kota Tua

Sommige van de gebouwen zijn volledig gerestaureerd aan de buitenkant maar aan de binnenkant zitten ze vol met schimmelige muren en afgebrokkelde plafonds. Anderen zijn niet meer dan ruïnes, overspoeld met daklozen, misdadigers en prostituees.

Het bestuur van Jakarta is van plan om dit gebied grondig aan te pakken en om te toveren tot een cultureel toeristisch centrum. Het gebied beslaat 1,3 vierkante kilometer en vormt de grens tussen noord en west Jakarta.

De nieuwe gouverneur van Jakarta, Joko Widodo, vertelde dat de eerste stap is om de eigenaren van elk van de koloniale gebouwen te identificeren. “Sommigen zijn in particuliere handen, anderen zijn eigendom van de staatsbedrijven en sommige behoren tot de stad”. Later dit jaar zal er een start gemaakt worden.

Kota Tua, vergane glorie of toekomstige hotspot? Foto: Mostlyjakarta.com

De eigenaren dienen de renovatie wel deels uit eigen dompet te betalen. De wet bepaalt namelijk dat eigenaren van historisch erfgoed dat beschadigd of verwaarloosd is een gevangenisstraf tot 15 jaar of een boete tussen Rp 500 miljoen en Rp 5 miljard kunnen krijgen. (40.000 tot wel 450.000 euro) Het gehele project zal begroot worden op Rp 150 miljard, wat neerkomt op een slordige 12 miljoen euro.