De 55e Tong-Tong Fair. 22 mei t/m 2 juni 2013, Malieveld, Den Haag.

De 55e Tong-Tong Fair. 22 mei t/m 2 juni 2013, Malieveld, Den Haag.

“Wat staat er op het programma, meis?”

Mijn opa stelde mijn oma elke dag die vraag. Traditiegetrouw had mijn oma een antwoord klaar; een eigen selectie waarmee ze naar eigen smaak de dagen kleur gaf. Voor al die mensen die benieuwd zijn naar wat wij op de 55e Tong-Tong Fair willen bezoeken: de 10 TTF-tips van Indisch 3.0.

We richten deze top-10 vooral op wat wij live het beste te beleven vinden. Zelf je TTF-programma samenstellen? Kèn hier!

10. Doen: Neem de Betjak!

Tijdens de Tong-Tong Fair rijden er in Den Haag betjaks (fietstaxi’s). De fietsers zijn vrijwilligers van sportverenigingen uit Delft. Zij fietsen voor hun verenigingskassen. Vaste ritprijs is 2,50 euro. Daarmee kan je een ritje maken tussen de opstapplaatsen Den Haag Centraal, het Malieveld en het Haags Historisch Museum.

Dagelijks  tussen 11.00 en 19.00 uur.

Een betjak. Foto: www.diemel.name

Een betjak. Foto: www.diemel.name

9. Doen: Familiefoto’s terugvinden met je oma (of opa, of tante, of…).
Het bekende project Foto zoekt familie van het Tropenmuseum is – dankzij de sponsors Tong-Tong Fair en Go-Tan – op het festival aanwezig. Op de informatiestand van het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen) kan je de foto’s bekijken. Wie weet vinden jullie eindelijk dat ene foto-album terug.

Dagelijks te bezoeken.

8. Dans: Tango & Tari.

Het Kraayenhof Tango Ensemble en Sang Penari voeren een dansvoorstelling op, waarin Tango en Indonesische dans elkaar ontmoeten. Klinkt spannend. Zien!

Bintang-theater, donderdag 23 mei , 19.30 uur.

7. Film: Buitenkampers ‘Boekan Main’.

Hetty Naaijkens Retel Helmrich. Foto: www.zimbio.com

Hetty Naaijkens Retel Helmrich. Foto: www.zimbio.com

Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (o.a. Contractpensions) maakte een documentaire over de buitenkampers, Indo-Europeanen die tijdens de Japanse bezetting niet geïnterneerd werden. Deze docu is een vervolg op ‘ Het jaar 2602’. In die film kwamen de – voornamelijk totok  – geïnterneerden aan het woord. Op zaterdag 25 mei a.s. vertoont Hetty een preview van haar nieuwe documentaire.

Bibit-theater, zaterdag 25 mei 2013, 12.30 -13.30 uur.

6. Muziek: Ragmob.

Ragmob is een western-swingband uit Den Haag. De band speelt muziek van voor Elvis. Jong en oud gaan bij een optreden uit hun dak bij de nummers van o.a. Bob Wills, Hank Williams en Jonny Cash. Het is altijd feest als Ragmob speelt. Bijzonder is dat Rabmob geheel akoestisch speelt en hooguit met 1 microfoon zich laat uitversterken. Relaxte muziek, waar je je ouders ook een plezier mee zal doen.

Tong-Tong Podium, dinsdag 28 mei, 21:00 uur.

5. Spektakelrockshow: A.S.A.P. Dragon Fly uit Jakarta.

Gaaf! Deze muziek van rock en angklung klinkt prettig, enorm Indonesisch en toch eigentijds. “Tradition meets the modern age as the angklung, with its chiming bamboo melodies weaves through powerful rock grooves. ” – Indocultureday.org. Inclusief vijf meter hoge hydraulische drum (iemand enig idée wat dat is?!).

Tong-Tong Podium, woensdag 22 mei 21.00 uur, vrijdag 24 mei 21.00 uur,  zaterdag 25 mei 21.00 uur.

4. Interactief theater: ‘Indisch zwijgen? Mehoela!’

Veel mensen die een link hebben met Nederlands-Indië en de Molukken smullen van verhalen over de voormalige kolonie. Maar als het om het vertellen van eigen verhalen gaat, wordt het angstvallig stil.  ‘Indisch Zwijgen? Me Hoela!’ is een project waarmee Elsbeth Vernouth (oud-Indisch 3.0), Wendy Ripassa en Martijn Grootendorst de mooie en vaak schrijnende verhalen die in veel Indische en Molukse families leven, verteld willen krijgen. Misschien krijg jij na deze show je moeder zover dat ze vertelt over dat ene familiegeheim!

Bengkel, woensdag 22 mei 20.00 uur, zaterdag 25 mei  12:15 uur.

3. Film: Het verhaal uit de koffer.

Dewi Staal. Foto: Armando Ello/ HoezoIndo.nl

Dewi Staal. Foto: Armando Ello/ HoezoIndo.nl

Dewi Staal (oud-Indisch 3.0) is een jonge Indische cultureel antropologe die gefascineerd raakte door haar Indische roots. In haar documentaire ‘Het verhaal uit de koffer’ laat Dewi de zoektocht zien van haar tante, Marleen, naar een periode uit het verleden van haar ouders. Tante Marleen gebruikte hiervoor persoonlijke objecten uit de koffer van Dewi’s opa.

Bibit-theater, zondag 26 mei, 12.30 uur.

2. Koken: Djamoe maken.

Djamoes zijn kruidendrankjes en –mengels die door Indonesische medicijnvrouwen verkocht worden aan iedereen die ziek is, of wel wat weerstand kan gebruiken. Lees ook ons interview met ‘Jamu Jem’. Hoe maak je die? Doe mee en maak je eigen jamu. 

Jamus. Foto: www.verspers.nl

Jamu’s. Foto: www.verspers.nl

Bengkel, maandag 27 mei, 16.30 uur. 2,50 euro voor de ingrediënten. Max. 15 deelnemers.

1. Koken: Sambals maken.

Wat sambal is, hoeven we je niet te vertellen. Maar hoe maak je die? Wij willen de workshop doen, meneer Chyco Brouwer!

Bengkel, donderdag 23 mei, 20.30 uur. 3,50 euro voor de ingrediënten. Max 15 deelnemers.