Jongeren op de Tong-Tong Fair over hun Indische roots

Eerder lazen en zagen jullie deel 1 van onze repo over de TTF. In deel twee zie je Ed Caffin en Patrick Neumann. Zij interviewden jongeren op de Tong-Tong Fair over Indisch horen, zien en zwijgen: wat kan je “op zijn Indisch” laten horen, wat heb je van Indonesië gezien en welk familiegeheim ken je of zou je willen kennen? Ze hebben zich hiertoe laten inspireren door de show van ex-Indisch 3.0’ster Elsbeth Vernout: ‘Indisch zwijgen? Ammehoela!

Tekst en video: Patrick Neumann en Ed Caffin

100.000 bezoekers
Zaterdag togen wij, Pat en Ed, naar de 55e Tong-Tong Fair, die inmiddels afgelopen is. De organisatie meldde op 2 juni dat zij “bijna 100.000 bezoekers getrokken heeft”. Verder laat de TTF weten: “De belangstelling voor de culturele programma’s en de tentoonstellingen was zeer groot. Hoogtepunten waren de komst van Waldjinah, de koningin van de krontjong uit Indonesië en het optreden van Carel Kraayenhof met de dansers van Sang Penari.” Maar wat zagen wij?

Slamat makan!
In de eetwijk, het cultuurpaviljoen en de entreehal spraken wij 28 jongeren, in de leeftijd van 5 tot 38 jaar; 18 Indische jongens en 10 Indische dames. Op de vraag: wat kan je “op zijn Indisch” laten horen, kregen we vooral Slamat makan te horen, of iets anders met eten. Beter gezegd: het was het enige dat Patrick kon verstaan. Dus geen idee of hij is uitgescholden door geïnterviewden. Ed daarentegen verstond de meeste woorden. De meerderheid van de geïnterviewden is naar Indonesië geweest, de rest wil graag! Bali en Java werden vaak genoemd.

In de tropen
Op onze vraag over familiegeheimen kwamen diverse antwoorden. Sommigen wisten niks, maar waren wel nieuwsgierig. Aan anderen kon je zien dat ze het niet wilden vertellen. Geheimen waren o.a. oma’s recept voor bami, onbekende familie in Indonesië en bijnamen in de familie waarvan de oorsprong niet bekend is. Opvallend was dat, op één TTF-bezoeker na, iedereen wilde meewerken. Verder was het door de drukte erg warm. Alsof we in de tropen aan het werk waren.

En jij? Welk Indisch familiegeheim ken je, of zou je willen kennen?