Eveline Stoel kiest drie eervolle vermeldingen bij schrijfwedstrijd

Maandag was de laatste dag dat jullie konden stemmen op het verhaal dat de publieksprijs verdiende in de schrijfwedstrijd Indische Bladzijde van online platform Indisch 3.0. Met 70% van de stemmen heeft Grenadine van Baukje Zijlstra deze prijs overtuigend gewonnen. Aanstaande vrijdag maken we bekend wie de andere twee prijzen gewonnen hebben. Vandaag maken we bekend hoe juryvoorzitter Eveline Stoel tot haar keuze gekomen is. En wie, verrassing, de drie eervolle vermeldingen zijn.

De drie winnende verhalen zijn:

De patrouille – E. Ammann
Een e-mail vol herinneringen – Roanne van Voorst
Grenadine – Baukje Zijlstra

Juryvoorzitter Eveline Stoel:
“Drie verhalen die je, ieder vanuit een ander vertelperspectief, dichtbij de Nederlands-Indische geschiedenis brengen. We zien de Hollandse soldaat op leeftijd, die – met de kennis van nu – terugblikt op zijn tijd in Indië. Een Indische grootvader die door zijn kleindochter wordt geconfronteerd met het weggestopte verleden. En een Hollands meisje dat ontdekt dat niet alleen haar Indische buren, maar ook haar eigen vader een Indische geschiedenis heeft. In feite zijn het drie mini-geschiedenislesjes. Knap opgebouwde verhalen, met gouden én zwarte randjes.”

Indische Bladzijde (c) Remona Poortman / Indisch 3.0 2012

Indische Bladzijde (c) Remona Poortman / Indisch 3.0 2012

Eervolle vermeldingen zijn er ook! Die gaan naar:

Afscheid – Henk Rouw
Verloren gewaande gedachten – Nikolai Bloem
De herinnering – Christie Haalboom

Juryvoorzitter Eveline Stoel:
“Deze verhalen pakten me alle drie vanaf de eerste zin. Afscheid wordt verteld vanuit het perspectief van een vader die zijn zoon naar de politionele acties in Indië ziet vertrekken. Het spannende Verloren gewaande gedachten gaat over een Indische man die tijdens een bankoverval wordt herinnerd aan zijn kampverleden. En De herinnering beschrijft een meisje dat tijdens een duik in een vijver een onthoofd hoofd ziet. Zeer goed geschreven, jammer dat we niet zes winnaars kunnen uitroepen!”

Naschrift van de redactie: we kunnen inderdaad helaas geen zes winnaars uitroepen. Maar we hebben van een van onze sponsors een extra prijs gekregen, die de winnaars en eervolle vermeldingen na aanstaande vrijdag zullen ontvangen.