Win kaarten voor feest derde generatie Molukkers

Zaterdag 25 mei a.s.vindt in de Akhnaton in Amsterdam de eerste editie van Mori Tari plaats, een initiatief van Tessa Pormes (27 jaar) en Ryu Lekranty (28 jaar). Deze avond is georganiseerd voor de derde generatie TNS’ers, bewoners van de eilanden Teon, Nila en Serua, maar iedereen is welkom.

Een van de 3 x 2 kaarten winnen met #moritari
Indisch 3.0 mag drie x 2 plekken op de gastenlijst weggeven voor dit feest. Hoe? Tweet dit artikel met #moritari. Hoe vaker je tweet, hoe groter de kans dat je wint. Je hoort 23 mei a.s. via Twitter (@indisch3) of je gewonnen hebt.

Marinemannen van de TNS-eilanden

Marinemannen van de TNS-eilanden

Hechte gemeenschap
Teon, Nila en Serua zijn drie kleine vulkaaneilanden die in de Bandazee het zuidwesten van de Molukken liggen en staan vooral bekend als de TNS-eilanden. Ze liggen ver van de bewoonde wereld af, waardoor er een hechte gemeenschap is ontstaan. Pas sinds kort gaat er eens in de twee weken een veerboot naar toe. Veel van de  mannen van deze eilanden waren, in tegenstelling tot de meeste Molukkers, niet in dienst van het KNIL, maar van de Nederlandse Koninklijke Marine. De gezinnen kwamen bij aankomst in Nederland dan ook terecht op de verschillende marinebases en behielden hun baan, wat het onderscheid tussen hen en de Molukse gemeenschap versterkte.

TNS-mannen werkten bij de Marine.

Familie

Tessa Pormes (27 jaar) en Ryu Lekranty (28 jaar) zijn de initiatiefnemers van dit feest. Tessa heeft een Hollandse moeder en de grootvader van vaders kant is afkomstig van Serua, terwijl Ryu’s grootvader van vaders kant van Nila komt en half Indonesisch is. ‘We zijn met elkaar opgegroeid, onze opa’s waren beste vrienden.’ Tessa legt uit: ‘Mijn vader ging vroeger altijd uit met de ouders en ooms van Ryu naar Paradiso en nu doen wij dat, vanzelfsprekend eigenlijk .

Tessa en Ryu

Initiatiefnemers Tessa Pormes (rechts) en Ryu Lekranty

Taal
‘We zagen elkaar allemaal altijd als soort familie. Je zegt al snel: dit is mijn oom, dit is mijn tante,’ vervolgt Tessa. ‘Op een gegeven moment is het meer geworden en nu wonen wij samen in Amsterdam. We zouden graag volgens onze
adat trouwen, maar dat zal dan -net als Ryu’s ouders destijds hebben gedaan- op TNS moeten plaatsvinden aangezien slechts enkelen de taal nog spreken.’

Achtergrond
‘Ik heb me altijd erg bezig gehouden met mijn achtergrond, ik vond het heel belangrijk en was ook nieuwsgierig naar waarom we hier in Nederland zijn,’ vertelt Tessa. ‘Daarbij heb ik ook vaak discussies gevoerd met andere Molukkers die mij vroegen of ik het niet vervelend vind dat ik ook Nederlands ben aangezien zij ons naar hier hebben gebracht. Dat vond ik soms best moeilijk, maar inmiddels heb ik wel mijn plek gevonden. Mijn moeder zei altijd: ‘Jij bent geen halfbloedje, maar een dubbelbloedje. Jij hebt het beste van twee werelden.’

Jij bent geen halfbloedje, maar een dubbelbloedje.

Cultuurbehoud
Flyer Mori Tari‘Wij vinden het heel belangrijk dat onze cultuur behouden blijft voor de volgende generaties. De oudjes van de eerste generatie zijn nog op een hand te tellen. Als wij nog dingen van hen willen leren, moeten we dat nu doen,’ legt Ryu uit.

Hechte samenleving
‘Er is een visiegroep van een aantal ooms en nichten die er voor zorgt dat wij eens in de zoveel tijd bij elkaar komen, maar zij zijn er niet in geslaagd de derde generatie te bereiken. Onze ouders moesten mee naar de bijeenkomsten, maar de jongeren gaan gewoon niet als het niet leuk is. Dus hebben wij besloten daar verandering in te brengen.’ Het plan voor Mari Tori, wat zoveel betekent als “een hechte samenleving nastreven”, was geboren.

Elkaar leren kennen
De avond is een informeel feest, puur om (hernieuwde) kennismaking te creëren, want ‘Pas als je elkaar kent, wil je naar elkaar luisteren en van elkaar leren.’ Als er veel animo is, kunnen we het gaan hebben over hoe we onze taal, dans, zang en kookkunst kunnen delen en overdragen. ‘Het is belangrijk dat iedereen zijn of haar geschiedenis weet en niet vergeet. Ik zou het een doodzonde vinden als onze kinderen niet weten waar ze vandaan komen, en hoe onze oyangs hier zijn gekomen.’ Maar allereerst elkaar samenbrengen.

Photobooth
25 mei a.s. is er dus een feest met goede muziek en uiteraard lekker eten. Tussen 20.00 en 2.00 kan je genieten van de tunes van dj Mickster, Cruzito, Cissy Strut en de live band . Tevens is er een speciale TNS photobooth waar je je -voor latere generaties- kan laten vastleggen in exotische sferen.

Kaarten kosten in de vvk 7.50 en aan de deur 10 euro. Voor meer info kijk je op Facebook.

En Indisch 3.0 mag dus drie x 2 plekken op de gastenlijst weggeven voor dit feest. Hoe? Tweet dit artikel met #moritari. Hoe vaker je tweet, hoe groter de kans dat je wint. Je hoort 23 mei a.s. via Twitter (@indisch3) of je gewonnen hebt.