Met “De Gouden Rijstkom 2013” openen Indische koks zoektocht nieuwe Indische keuken.

Pascal Jalhay en Lonny Gerungan zeiden het in NRC, Jeff Keasberry op zijn blog en de onlangs overleden Johannes van Dam op Indomania: de Indische keuken is toe aan vernieuwing. Wil de keuken zich blijven ontwikkelen, dan zijn nieuwe gerechten nodig. Om de ontwikkeling van nieuwe Indische gerechten aan te jagen, organiseert online magazine Indisch 3.0 dit najaar de ‘Indische kookwedstrijd 3.0’. Inzenden kan tot en met 21 oktober a.s.. De winnaar ontvangt De Gouden Rijstkom 2013, een geldprijs en een uitnodiging om het gerecht te bereiden op een vakdiner van meesterchefs.

Ruim 400 Indische toko’s en restaurants

Bij De Gouden Rijstkom staat de Indische keuken in de 21e eeuw centraal. Koken met de smaak van toen, de ingredienten van nu en de bereiding van morgen, is het motto. Juryvoorzitter Pascal Jalhay: ‘We hopen in het bijzonder koks uit de ruim 400 Indische toko’s, restaurants en eethuisjes te interesseren om aan deze wedstrijd mee te doen. Verder zouden we het geweldig vinden als koks uit andere keukens, van restaurant tot  brasserie, mee gaan doen.”

Ayam ritja ritja @ De Lachende Javaan. Zouden ze meedoen met De Gouden Rijstkom? Foto: Tabitha Lemon/ Indisch 3.0 2013.

 

Eten als het hart van de Indische cultuur

Kirsten Vos (Indisch 3.0) legt uit waarom een online magazine een kookwedstrijd organiseert. “Als Indisch 3.0 richten wij ons op bestaande en nieuwe uitingen van de Indische cultuur. Van dooddoeners als ‘De Indische cultuur sterft uit’ krijgen we rode uitslag. Met deze wedstrijd willen we laten zijn hoe de Indische cultuur, met het Indisch eten in het hart ervan, leeft en klaar is voor de 21e eeuw.”

Made in Holland, acknowledged in Indonesia?

Klaar zijn voor de 21e eeuw verwacht de jury te kunnen laten zien met de nieuwe gerechten, maar ook – en misschien wel vooral – met de brug die de organisatie wil slaan met Indonesie. “Made in Holland, acknowledged in Indonesia.’ is de gedachte daarachter. Indisch eten kan je bij uitstek inzetten om de relaties tussen ons land en Indonesie verder aan te halen. De organisatie werkt daarom aan het aanbieden van het winnende gerecht op een prominente, toekomstgericht evenement in Indonesië.

Dit najaar gaan Pascal Jalhay, Lonny Gerungan en Jeff Keasberry op zoek naar het ultieme nieuwe Indische gerecht. De maker van het beste nieuwe Indische gerecht wint De Gouden Rijstkom 2013.

Blijvend experimenteren met Indische keuken

“Weet je wat echt gaaf zou zijn?” vult voorzitter Jalhay aan. “Als blijkt dat deze kookwedstrijd werkt als een kick-off voor een beweging waarin enthousiaste mensen, hobbykoks en professionals, blijvend gaan experimenteren met de Indische en Indonesische keuken, in Nederland en Indonesie.”

Indisch koken in de 21e eeuw

Indisch eten vormt het hart van de Indische cultuur. Indisch 3.0 – opgericht en onderhouden door de derde generatie Indische Nederlanders – laat zien hoe de Indische cultuur zich vandaag en morgen ontwikkelt. Wie laat zien welke culinaire mogelijkheden de Indische keuken in zich heeft om ook in de 21e eeuw te blijven bestaan?

 21 oktober uiterste inzenddatum

Op 21 oktober a.s. sluit de inzendtermijn van de kookwedstrijd. Op 28 oktober maakt de jury bekend wie doorgaan naar de eerste ronde, de cook-out. Deze vindt plaats op 4 november 2013. Deelname aan de kookwedstrijd is kosteloos. Meer informatie is te vinden op www.indisch3.nl/kookwedstrijd.

Bijwonen cook-out voor de pers

Voor leden van de professionele pers is het mogelijk om de cook-out bij te wonen, de ronde waarin de genomineerde deelnemers hun gerecht bereiden en aan de jury presenteren. De aanwezige pers krijgt net als de jury de gerechten te proeven die de kandidaten maken, zodat u daadwerkelijk kan zien en proeven wat de nieuwe Indische keuken in zou kunnen houden. De cook-out zal op 4 november a.s. plaatsvinden in Amsterdam, bij Keizer Culinair. Wilt u daarbij zijn? Meld u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk voor 31 oktober 2013, aan bij Kirsten Vos.

Sponsors

De kookwedstrijd ‘De Gouden Rijstkom 2013’ is een initiatief van Indisch 3.0, online magazine en meer, en is mede mogelijk gemaakt door Restaurant Blauw, Keizer Culinair en de Indonesische ambassade.

Hoe kan je meedoen?

Lees de deelnamevoorwaarden en duik de keuken in!

De Gouden Rijstkom 2013, een Indische kookwedstrijd voor de Indische keuken van de 21e eeuw.Met de smaak van toen, de ingrediënten van nu en de bereiding van morgen.

Voor meer informatie en het maken van interview afspraken kunt u contact opnemen met Kirsten Vos 0616500911/ kirsten@indisch3.nl