Vandaag stellen we stichting Suvono aan je voor. Deze stichting is met 22% van de stemmen op de derde plaats geëindigd in onze Goede Doelen Actie.

Logo Stichting Suvono

Logo Stichting Suvono

 Malang
Als je ooit een rondreis hebt gemaakt over Java zal je misschien ook een bezoek hebben gebracht aan de stad Malang. De stad waar nog altijd Toko Oen gevestigd is – een restaurant met Indische roots – en waar je een bezoek kunt brengen aan de lokale vogeltjesmarkt.

De stad wordt ook wel de “Back door to Bromo“ genoemd. Want met iets meer dan 2 uur rijden  kun je deze schitterende vulkaan bewonderen.

Malang is een stad waar in het verleden Nederlanders in welvaart woonden. Helaas geldt dat niet voor de bewoners van de achterstandswijk Sukun in Malang. Veel kinderen in deze achterstandswijk kunnen niet naar school. Ouders kunnen vaak het boekengeld en uniformpjes simpelweg niet betalen. Stichting Suvono zet zich voor deze doelgroep in.

Pietpit houdt toespraak in Nederland

Pipiet houdt toespraak in Nederland

Een band tussen twee wijken
William Vroegop, die vanaf zijn jeugd al interesse heeft in het land Indonesië en later ook in het land zou gaan wonen en werken in de toeristische sector, heeft in 2005 samen met sociaal werkster Pipiet Sulistyowati – geboren en getogen in Sukun –  de Stichting Suvono opgezet.

Vroegop vertelt: “Pipiet ben ik in 2001 tegen gekomen tijdens een bezoek aan Malang. Ik was destijds secretaris voor een andere stichting. Door dit goede contact heb ik Pipiet in 2005 uitgenodigd om naar Nederland te komen. Daar heeft zij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de wijkvereniging Voorburg Noord mogen vertellen over haar werk als sociaal werkster in haar eigen wijk Sukun in Malang. Het bestuur van de wijkvereniging Voorburg Noord was zo geboeid door haar verhaal en besloot haar te helpen. Zo is Stichting Suvono (wat staat voor Sukun, Voorburg Noord) ontstaan, een band tussen twee wijken dus.”

Voorzitter William Vroegop

Voorzitter William Vroegop

Suvono steunt 200 kinderen
Een kleine stichting als Suvono kan in een enorm land als Indonesië niet veel betekenen, maar in een wijk wel. De stichting zet zich momenteel al acht jaar lang in om het levensklimaat te verbeteren voor leerplichtige kinderen.   Suvono bestaat uit acht bestuursleden en ongeveer 9 vaste vrijwilligers zowel in Nederland als in Indonesië.

Voorzitter van de stichting William Vroegop woont momenteel in Indonesië. Pipiet Sulistyowati, penningmeester van de stichting,  is nog dagelijks in de wijk Sukun aanwezig. Zij kent de wijk als geen ander. Hierdoor kan zij goed inschatten welke gezinnen extra hulp kunnen gebruiken.

Inmiddels helpt de stichting ongeveer 200 kinderen met het betalen van schoolgeld, schoolkleding, een tas en schoenen. Ook wordt er hulp geboden bij huiswerk in een gebouwtje dat mede door de stichting Suvono, met hulp van de Gemeente Leidschendam-Voorburg tot stand is gekomen. In dit gebouw komen de bijna 200 Suvono-kinderen bijeen. Zo ook dit jaar met Kerst en Oud & Nieuw.

Suvono-kinderen van één klas

Suvono-kinderen van één klas

Blije kinderen kunnen armoede beter aan
Voor de inwoners van de wijk Sukun blijft het worstelen om aan voldoende geld te komen om van te leven. Suvono probeert de gezinnen weer hoop te geven en te helpen. Door het organiseren van diverse activiteiten voor de kinderen en hun familie zoals, een uitstapje, het uitdelen van kleding of gezamenlijk iets lekkers te eten vergeten de kinderen even de ellende.

“Blije kinderen kunnen de armoede beter aan en door blijdschap is er wilskracht. Dit is hard nodig om gemotiveerd naar school te gaan”. William Vroegop vervolgt: “De hulp die door ons wordt geboden zorgt er voor dat kinderen al meteen naar de kleuterschool kunnen, de basisschool kunnen doorlopen en vervolg- onderwijs krijgen. Hiermee geven we hen een kans op een betere toekomst”.

Pietpit deelt voedsel uit aan daklozen

Pitpiet deelt voedsel uit aan daklozen

Indisch erfgoed

Maar de stichting doet meer dan alleen arme gezinnen een toekomst geven. “Wij zetten ons ook in om het Indisch erfgoed te behouden. We proberen te voorkomen dat historische gebouwen uit de Nederlandse tijd worden afgebroken voor bijvoorbeeld een winkelcentrum. Daarnaast organiseren wij met regelmaat ‘uitdeelacties’ waarin we mensen met een zwervend bestaan, voorzien eerste levensbehoefte zoals eten, drinken en wat kleingeld” aldus Vroegop.

Kinderen en hun 'adoptie' ouders

Kinderen en hun ‘adoptie’ ouders

Help Stichting Suvono
Kom in actie en help Stichting Suvono! Je kunt het werk van de stichting steunen door een donatie over te maken op rekening nummer: ING-bank 4289474. Ook kun je door adoptie van een schoolkind (5 euro per maand) een bijdrage leveren. Wil jij graag vrijwilligerswerk doen op Java? Neem dan eens contact op met Stichting Suvono want vrijwilligers zijn van harte welkom. Er is zelfs een mogelijkheid om midden in de wijk Sukun te verblijven!

 

Wil jij weten wat jij kunt doen om te helpen? Stuur dan een e-mail naar 

Wil je meer achtergrondinformatie over deze stichting? Ga dan naar hun website of bezoek hun Facebook.