Logo Stichting Creatief Hart

Logo Stichting Creatief Hart

Vandaag besteden we aandacht aan de hekkensluiter van  onze Goede Doelen Actie. Met 129 stemmen is Stichting Creatief Hart door de bezoekers van Indisch 3.0 het vijfde goede doel dat we in de spotlight zetten.

Weggestopt

Er zijn al redelijk wat Nederlandse stichtingen die zich inzetten voor kansarme kinderen in Indonesië. Dit doen zij allen op een verschillende manier en op verschillende Indonesische eilanden. Veel van deze hulp bestaat uit financieren van scholing, sport of gezondheidszorg.

Toch blijft er vaak een groep kinderen achter vanwege lichamelijke of psychische beperkingen waardoor zij niet naar school kunnen of kunnen deelnemen aan sportactiviteiten. Deze groep kinderen wordt in de Indonesische maatschappij niet goed geaccepteerd en worden daarom vaak “weggestopt”. Veel van deze kinderen hebben juist baat bij creatief onderwijs waarbij zij zich persoonlijk kunnen ontwikkelen, communicatieve en sociale vaardigheden op kunnen doen en zo een betere toekomst tegemoet gaan.

 “Dit is mijn manier om wat voor mijn geboorteland terug te doen.”

groepje kinderen tekenen

groepje kinderen tekenen

Dewi Deijle
Vandaag maken we kennis met de jongste Stichting van onze Goede Doelen Actie: Stichting Creatief Hart. Op 20 maart 2013  is de stichting opgericht door voorzitter Dewi Deijle. “Ik ben zelf geboren in Indonesië en ben geadopteerd door mijn Nederlandse ouders. Ik heb altijd een band gehad met Indonesië. Dit is mijn manier om wat voor mijn geboorteland terug te doen.”

 

De stichting zet zich in zich in voor kansarme kinderen in Indonesië die niet of moeilijk toegang hebben tot het reguliere onderwijs vanwege een lichamelijke of psychische beperkingen. “In oktober 2013 ben ik naar Indonesië afgereisd om kennis te maken met enkele lokale kindertehuizen om te bespreken wat de Stichting Creatief Hart voor deze tehuizen kan betekenen.  Voorlopig richt de stichting zich op twee kindertehuizen. Eén kindertehuis in Noord-Sulawesi en één in Flores. Daar zal de Creatief Hart creatieve lessen gaan geven en combineren met Engelse basistaal.”

“We hopen de persoonlijke ontwikkeling van kinderen te bevorderen.”

creatief Hart - kinderen in Indonesie

creatief Hart – kinderen in Indonesië

Lesprogramma
Creatief Hart wil zelf eenvoudige lesprogramma’s ontwikkelen, waar lessen in tekenen, handenarbeid, en textielbewerking worden gegeven. Hierbij zullen zij hulp krijgen van lokale tehuizen. De stichting hoopt dat de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen op deze manier extra wordt bevorderd.

Deijle: “De kinderen kunnen leren hoe ze hun creatieve werken kunnen tentoonstellen en verkopen aan toeristen of de rijkere toebedeelden in Indonesië. Op deze manier kunnen ze hun eigen inkomsten generen doordat ze tegelijkertijd geleerd hebben hoe ze hun eigen gemaakte handwerken kunnen verkopen. Het streven is dat deze kansarme kinderen een kans krijgen om een enigszins minder afhankelijk bestaan te kunnen leiden.”

Vrijwilligers werven
Omdat de stichting nog jong is, is er een hoop te doen. De stichting werft momenteel vrijwilligers. Het is de bedoeling dat vrijwilligers voor langere tijd lessen komen verzorgen in één van de tehuizen. “Momenteel richten wij onze aandacht voornamelijk op het kindertehuis op Noord-Sulawesi. Het is de bedoeling dat de vrijwilligers binnen het lesprogramma een aantal lessen zullen verzorgen. ”

“We zoeken vooral mensen die ons enkele maanden kunnen helpen.”

“Dit lesprogramma zal worden gecontinueerd door de mensen van het tehuis zelf op het moment dat de vrijwilliger weer vertrekt” verklaart Deijle. “In principe is iedereen als vrijwilliger welkom. Wel zoeken we vooral mensen die langere tijd, enkele maanden, bij ons kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan net-afgestudeerden aan kunstacademie of mensen die een tijdje willen reizen en dit willen combineren met vrijwilligers werk”.

Toekomstmuziek

Dewi Deijle

Dewi Deijle

Stichting Creatief Hart is momenteel druk bezig met het plannen van wervingsacties. In de toekomst wil de stichting ervoor zorgen dat er speciale gebouwen komen om kansarme kinderen creatieve scholing te geven. Maar dat is toekomstmuziek. Dewi  gaat twee keer per jaar naar Indonesië om daar mee te helpen  projecten op te zetten en ervoor te zorgen dat de projecten goed blijven lopen.

Sponsor Stichting Creatief Hart
De stichting heeft tot nu toe geld op gehaald door gesponsord deel te nemen aan de Dam tot Damloop in Noord-Holland. Op 9 maart 2014 gaat Dewi Deijle meedoen met de halve marathon in Den Haag. Dus wil jij haar sponsoren ga dan naar de site van de stichting!

Doneer geld of lesmaterialen.
Omdat de stichting net gestart is, is het vooral belangrijk om sponsors en donateurs te vinden die een financiële bijdrage willen leveren. De stichting kan dan lesmateriaal kopen zoals; blokfluiten, naaimachines, schilder en tekenspullen en Engels les materiaal. De spullen worden ingekocht in Indonesië. Doneer op rekeningnummer: NL55 Rabo 0110 2749 70. Maar uiteraard kun jíj ook tekenspullen doneren! Wil je weten hoe je dat het best kunt doen? Neem dan contact op met de stichting.

Ook wil de stichting bijdragen in de onkosten voor vrijwilligers. De vergoeding aan onkosten bestaat uit een kleine (maximum) bijdrage per dag voor eten en drinken en verblijfskosten (dus geen vliegticket).

Vrijwilligers in Nederland
“Wij zoeken ook nog vrijwilligers in Nederland om te helpen met het opzetten van werving, sponsor- en promotieactiviteiten,” vervolgt voorzitter Deijle. Genoeg mogelijkheden dus om deze startende stichting te helpen en te steunen. Help Stichting Creatief Hart zodat zij de kinderen een betere toekomst, blijdschap, creativiteit en muzikaliteit in het leven kunnen geven, en help deze stichting een succes te worden!

Wil jij weten wat jij kunt doen om te helpen? Stuur dan een e-mail naar Stichtingcreatiefhart@gmail.com Wil je meer achtergrondinformatie over deze stichting? Ga dan naar hun website of bezoek hun facebook pagina.