Wilhelmus van Nassaue, ben ik van gemengd bloed

Nu het Nederlands elftal gewonnen heeft van Brazilie neemt de oranjekoorts overal in Nederland ongekende vormen aan. Zelfs de meest nuchtere Hollander gaat in Oranje gehuld over straat. Na deze overwinning gelooft bijna iedereen in het wereldkampioenschap. Dat zou een geweldige prestatie zijn van een team waarbij eenheid al weken het toverwoord is. Maar de stille kracht van dit Oranje? Juist, dat is de Indo…

Het huidige team heeft met Giovanni van Bronckhorst, Robin van Persie en John Heitinga drie spelers met een Indische en Molukse achtergrond in de basis. En niet de minste! Van Bronckhorst is zelfs de aanvoerder. Dat is nog eens postkoloniale revanche!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=bYrJpSwu3GA]

Wie de Nederlandse voetbalgeschiedenis goed leest, ziet met grote regelmaat Indo’s opduiken in Oranje. Indo’s zijn dan ook een onmisbaar onderdeel van het Nederlands elftal. Niet toevallig zijn het meestal ‘stille krachten’. Bescheiden jongens, maar o zo belangrijk. Zoals Gerald Vanenburg die, het mag wel eens gezegd, het Oranje van 1988 toch eigenhandig Europees kampioen maakte. Ja, je moet het wel willen zien he? Het Indische trio van nu zou ons weleens wereldkampioen kunnen gaan maken. Als dat onverhoopt niet gebeurt, ligt dat in ieder geval niet aan hen. En al helemaal niet aan van Persie, oke?

Wat waarschijnlijk maar weinig mensen weten is dat Nederlands-Indië ooit een keer als apart land heeft meegedaan aan een WK voetbal. In 1938 kwalificeerde het Nederlands-Indisch voetbalelftal zich als eerste “Aziatische land” ooit voor een WK. Japan, de andere kandidaat-deelnemer uit Azië, trok zich terug uit de kwalificatie waarmee het Nederlands-Indische elftal rechtstreeks was geplaatst voor de eindronde in Frankrijk.

Het was een legendarisch team, de koloniale maatschappij op z’n kop! Het team werd gedragen door indo’s, waaronder de illustere Frans Meeng. Er speelden ook zogenaamde ‘inlanders’ mee, en niet onverdienstelijk. Zo was Achmad Nawir, de aanvoerder, een Javaan.  De Molukkers Isaak Pattiwael en Hans Tahitu waren geweldige, levensgevaarlijke spelers. Dat waren nog eens tijden. Er deden natuurlijk ook een of twee totoks mee. Voor de vorm waarschijnlijk. Dat ging toen zo.

Op het toernooi speelde Nederlands-Indië in de eerste ronde tegen Hongarije. Na een zwaar geflatteerde 6-0 nederlaag tegen de latere finalist, was het helaas al voorbij. Wie weet hoe het had gelopen als ze gewonnen hadden? Ook Nederland was op dat WK actief, maar deed het aanzienlijk slechter: een terechte 3-0 nederlaag tegen Tjecho-Slowakije, die er zelf een ronde later alweer uitvloog… Tja.

Door deelname van beide teams aan het WK was toen overigens twee keer het Wilhelmus te horen. Een unicum in het internationale voetbal. Zouden de spelers toen wel uit volle borst hebben meegezongen? Vast niet. Hun eer te na!

24 gedachten over “Wilhelmus van Nassaue, ben ik van gemengd bloed”

 1. Giovanni heeft, volgens mij, een molukse achtergrond, en van Persie?…is hij indisch?
  Máár, het kan mij eigenlijk niet echt boeien hoor lui, zolang WIJ winnen is dat helemaal niet van belang. (als we verliezen ook niet :)..)

   1. Een Molukker (of een Indonesiër) met een Nederlandse achternaam (Nederlandse vader) hoeft toch niet per definitie een Indo te zijn? Indië bestaat toch niet meer? Of heb ik het mis?

    1. @Thomas, De vader van van bronckhorst is een indo. Zijn opa en oma zijn geboren in Nederlands-Indië. Dat je je meer Moluks voelt, dat kan ik begrijpen, maar je bent officieel een indo.

     Ik vind dat je een indo bent als je zowel blank(belgisch, frans, nederlands duits) als indonesisch(chinees-indonesisch, javaans, moluks, sumatraans etc) hebt. De indo’s die na indie zijn ontstaan noem ik indo baru’s(term van Radin/Jeroen). Zij zijn voor mij ook gewoon indisch en dat zeg ik ook tegen mijn indo-baru vrienden.

     1. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat van bronckhorst een aangenomen naam is. Dat weet ik dus niet.

      De moeder van mijn oma is bandanees met een nederlanderse achternaam, zij is eigenlijk ook indisch dus(ookal heeft zij maar een druppeltje blank bloed derest is moluks/alfoers). Maar mijn oma noemt haar moeder gewoon moluks/bandanees.

 2. Ik vind dit toch een beetje opmerkelijk…in ander topic hier over hoe je uitleg geeft in buiteland over je Indisch-zijn waren er reacties van lezers die verwezen naar oranje spelers in verleden zoals Gullit en Rijkaard om aan te geven in buitenland dat NL niet alleen blanke mensen heeft en toen sloot ik mijn reactie af met dat je dan wellicht nog een beter voorbeeld hebt met de drie genoemde “Indische” spelers mochten zij van Brazilië winnen..en zie hier: een nieuw topic over deze drie…of Ed en ik hebben een telepatische band of ik heb jullie gewoon op een idee gebracht ;p Maargoed daarbij moet ik zeggen dat ik op dat moment ff snel iets krabbelde in mijn berichtje want van Bronckhorst is helemaal niet zo Indisch…is namelijk van Molukse afkomst: Victor van Bronckhorst heeft volgens zijn profiel bij Feyenoord een Molukse moeder. Giovanni’s moeder Fransien Sapulette heeft een Molukse vader en moeder. Van Persie wordt alleen Indisch genoemd op internet maar echt duidelijkheid is daar nooit over gegeven: welke ouder dan? Is nooit bevestigd of achterhaalt volgens mij.. als Indisch3 even verder was gegaan met de research had je ook Michel Vrom kunnen opnoemen, of er zelfs van de Vaart met de haren bij kunnen trekken omdat hij iets heeft met nona Meijs (Indische afkomst,uit Breda). Heitinga is volgens mij de enige die zijn Indisch zijn een keer heeft verkondigd met een artikel in Moesson waarin hij vertelde van zijn moeder lemper mee te krijgen als hij een internationale wedstrijd speelt en hoe hij dan op de terugreis uitkijkt naar het eten van zijn moeder die avond.

  Er zijn overigens tal van oranje spelers geweest met een Molukse of Indische ouder(s). Het is misschien een vorm van oranje gekte om nu opeens te gaan bekijken welke spelers tot “onze” jongens behoren omdat Nederland nu zo ver is gekomen?

  Waarom zou het team van Nederlands-Indië niet het Wilhelmus hebben meegezongen? Hoezo hun eer te na? Waarom zou iemand die er mee instemt voor Nederlands-Indië uit te wil komen op een WK zich hier aan ergeren? Er spelen nu namelijk ook spelers van verschillende afkomsten in Oranje: van Marokkaanse, Surinaams, Antilliaans, Indisch, Afrikaans afkomst…die hebben toch ook geen problemen met het Wilhemus of uit te komen voor de Nederlandse staat? Vind het overigens wel apart dat Nederlands-indië als apart team naast een Nederlands team mee kon doen..is een beetje fraude want ze kwamen allebei toch uit voor de Nederland dan? Nederlands-Indië was immers geen apart land.. weet iemand hoe dat zit?

 3. @Erik: het lijkt inderdaad wel telepatisch, maar dit stuk was al geschreven. De plaatsingsdatum en de lead zijn uiteraard aangepast toen Nederland eenmaal had gewonnen van Brazilie. Hoe dan ook, het sluit mooi aan lijkt me. Wat betreft mijn opmerking over het Wilhelmus, die is uiteraard ironisch bedoeld: er is altijd discussie over het wel of niet meezingen van het volkslied. De FIFA heeft toendertijd besloten dat Nederlands-Indie als apart land mocht meedoen aan het WK. Zoals je weet is de FIFA wel vaker onnavolgbaar!

 4. Om iemand met een Molukse achtergrond “Indisch” te gaan noemen zal de schrijver door Molukkers niet in dank worden afgenomen.

  Over voetballers met een Indonesische achtergrond wordt veel gesproken op Indonesische fora, er worden lange rijen met namen gepubliceerd waar de Indonesiër dan trots op is. Waarom? Omdat deze natie van 240 miljoen inwoners, ongeveer evenveel als Brazilië, er op voetbalgebied helemaal niets van bakt. Zo voelen zij zich ook bij het wereldkampioenschap voetjebal betrokken. Niet dat Indonesië geen goede voetballers zou hebben, zij zouden een fantastisch elftal kunnen opstellen van Papua’s en Ambonezen, echter zoiets zou de Javanen diep frustreren als die “zwartjes”, een huidskleur die op Java met primitiviteit wordt geassocieerd, in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. Indonesië presteert matig tot niet in het internationale sportgebeuren, hoogstens af en toe een goede badmintonner, dat zijn vaak nog eens sporters met een Chinese achtergrond.

  Terug naar de voetballers, de twee populairste Nederlandse voetballers in Indo zijn Giovanni van Bronkhorst, omdat zijn Molukse afkomst aan hem is af te zien en Robin van Persie, niet omdat hij zo duidelijk een Indo is, nee hij is moslim en dat vind men ontzettend belangrijk.

  “Robin van Persie. Cowok kelahiran Rotterdam, 6 Agustus 1983 ini ternyata masih sodara jauh kita loh gan. Kaget setelah tau klo ternyata van Persie masih keturunan Indonesia. Darah Indonesianya diperoleh dari neneknya yang orang indonesia. Dan ternyata nenek dari van Persie ini adalah asli SUROBOYO gan. Robin van Persie ternyata juga merupakan seorang mualaf. Ia menjadi mualaf karena menikah dengan gadis maroko, yang sekarang menjadi istrinya–Bouchra van Persie.”

  Uit het voorstaande zal blijken dat Oranye veruit het meest populaire team in de voormalige kolonie is.

 5. Uit de link hierboven kan je alleen opmaken dat de ‘stiefmoeder’ van De Zeeuw een Molukse is (vanaf zijn vierde?) Zou een Indo kunnen zijn maar ook heel veel andere dingen. Van Bronckhorst is een Molukker en die noem je geen Indo. Van Persie een Indo lijkt me wat ver gezocht… En bij Pattiwael moet je geloof ik weer in de gaten houden of het met één of twee t’s is, de ene Moluks de andere Indisch/Indonesisch….

  De enige die nadrukkelijk als Indo aangemerkt kan worden is volgens mij Heitinga met een Indische opa.

  Wat het volkslied betreft ken ik Indischen over het algemeen als (te 😉 ) zeer koningshuisgezind dus of het de eer te na zou zijn lijkt me sterk.

 6. londoh says:
  July 5, 2010 at 16:13

  “Robin van Persie. Cowok kelahiran Rotterdam, 6 Agustus 1983 ini ternyata masih sodara jauh kita loh gan. Kaget setelah tau klo ternyata van Persie masih keturunan
  Indonesia.
  ————————————————————–
  Lucu beneran nih .(Het is wel curieus)
  Kok ada orang yang ikut bonceng ?(Er wordt behoorlijk gegonceng).
  Meeliften in de roem van anderen.

  Aye sih kaga peduli , gan.(mij maak het niet uit) , ze zijn Nederlanders .
  Er wordt behoorlijk gegonceng , de Indische Nederlanders zijn trots dat er Indische jongens meespoelen
  De Indonesiers zijn ook een beetje trots dat er “keturunan Indonesia ” meespelen
  Ikut gontjeng (meeliften).

  http://www.kaskus.us/showthread.php?t=3913542

 7. Big deal,we zijn allen Nederlanders en hopen dat oranje zal winnen.Eurasians of geen indo”s dat maakt er niets van uit.Win Win,Win.

 8. Waar de schade in Nederland nog meevalt, zijn er in Ambon op de Molukken onlusten uitgebroken rond de WK-finale. Elf winkels en een auto werden vernield, meldt de Wereldomroep vandaag.

  Op de Molukken is veel steun voor Oranje. Niet alleen vanwege de historische band met Nederland, maar ook omdat aanvoerder Giovanni van Bronckhorst Moluks bloed heeft.

  Al snel na het begin van de wedstrijd kwam het volgens de Wereldomroep tot een confrontatie tussen aanhangers van Spanje en aanhangers van Nederland. In de wijk Batu Gantung gooiden ze stenen naar elkaar.

  Nadat Nederland de finale had verloren gingen teleurgestelde fans op de vuist met supporters van Spanje. Dat mondde uit in onlusten. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

 9. Ik heb van de eerste generatie gehoord dat het woord Indo vroeger werd gebruikt voor Indonesiërs met Nederlands bloed. Omdat voor de onafhankelijkheid iedereen “gewoon” Indonesiër was, werd de term dus ook gebruikt voor Molukkers met Nederlands bloed. Later, na de emigratie naar Nederland, werd het woord Indo gebruikt voor Nederlanders met Indisch bloed (let op, dat is een duidelijk verschil met – Indonesiërs met Nederlands bloed). Omdat na de onafhankelijkheid van Indonesië de Molukkers (door henzelf) niet meer als Indonesiërs werden gezien, is de term Indo niet meer gepast voor Mollukse-Hollanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.