Al eerder stelden we de jury van de SAYAH Gouden Rijstkom 2013 kort aan jullie voor: Pascal Jalhay, Lonny Gerungan en Jeff Keasberry. Nu de finale eraan zit te komen, willen we jullie meer van deze professionals laten weten. En waar gaan deze cracks zich eigenlijk op richten, tijdens de cook-off? 

De juryleden van de SAYAH Gouden Rijstkom 2013 zijn in het begin van de zomer 2013 benaderd, vanwege hun visie op de vernieuwing van de Indische keuken. Dit onderwerp kreeg voor het eerst landelijke aandacht dankzij het evenement Indomania, van onder meer Rob Malasch en Sam Tjioe. Pascal en Lonny drukten die visie uit in een interview, Jeff publiceerde er een opiniestuk over op zijn site.

Pascal Jalhay. Foto: Marfo BV

Pascal Jalhay. Foto: Marfo BV

Pascal Jalhay, juryvoorzitter De Gouden Rijstkom 2013

Pascal Jalhay (15 juli 1969 in Weert(L), is derde generatie Indo-Europeaan en wordt beschouwd als een van de meest innovatieve chefs van zijn generatie. Als chef bij restaurant Vermeer ontving Jalhay twee Michelin-sterren. Pascal Jalhay heeft twee kookboeken gepubliceerd, Proeven met Pascal en Pascal Jalhay proeft. Verder schrijft hij zijn autobiografie.

Al op jonge leeftijd wist Chef Pascal dat hij zijn droom wilde najagen, om chef te worden. Na het succesvol afronden van zijn vakken, leerde Chef Pascal echt koken bij de Auberge du Cheval in Ulestraten van Marnasse. In deze periode werd het Pascal duidelijk dat hij door wilde zetten en zijn culinaire carriere was begonnen. Hij begon met een stage bij Chateau Neercanne en het Kandinsky restaurant (Kurhaus) in Scheveningen. Daarna werd hij Chef de Partie bij Chateau Neercanne en daarna bij Au Coin des Bonnes Enfants in Maastricht.

Pascal was in staat om samen te werken met Imco Binnerts als junior Sous-Chef bij het Excelsior restaurant in Amsterdam. Imco Binnerts verdiende zijn eerste Michelin ster bij Excelsior en was een groot voorbeeld voor de jonge Pascal. Nadat hij een jaar in België bij de Scholteshof gewerkt had voor Roger Souverijns, een waar fenomeen, kwam Jalhay’s culinaire doorbraak bij het Concours Minervois, waar Robert Kranenborg Chef Pascal ontdekte. Dit leidde tot de volgende bestemming op zijn culinaire reis, als Chef de Partie bij La Rive 2 Michelin stars.

“Vuur” is altijd een van de meest prominente ingrediënten van Pascal geweest: in temperatuur, in het vinden van gepassioneerde smaken maar vooral het vuur in de ogen van zijn team. Pascal Jalhay werkt in het dagelijks leven als R&D Manager bij Marfo: www.marfo.com.

Tijdens de cook-off zal Pascal vooral letten op ingrediëntenkeuze, kooktechniek en presentatie. Bij Pascal vallen hiermee 45 punten  te verdienen.

Je kan Pascal trouwens ook op twitter volgen: @pascaljalhay.

 

 

Lonny Gerungan

Lonny Gerungan.

Lonny Gerungan, eerste jurylid De Gouden Rijstkom 2013

Marlon (“Lonny”) Gerungan (Denpasar, 4 mei 1956) is een NederlandsIndonesische televisiekok, zanger en auteur van kookboeken. Gerungan emigreerde op 21-jarige leeftijd vanuit Bali (Indonesië) naar Nederland waar hij acht jaar werkte als afwasser in restaurants en uiteindelijk in de horeca werkzaam was als bedrijfsleider. In1986 opende hij een Indonesisch restaurant in Amsterdam dat hij vijftien jaar zou leiden. Hij schreef met journalist/auteur Ben Holthuis diverse kookboeken over de Indonesische keuken.

Gerungan was in de jaren negentig vrij regelmatig op de Nederlandse televisie te zien in kookprogramma’s en presenteerde ook het televisieprogramma De reistafel. Ook werd hij bekend door de in bamboemandjes verpakte kant-en-klaar maaltijden uit de Indonesische en later ook Thaise keuken die in 1997 worden gelanceerd in de supermarkten.

In de jaren negentig vormde Gerungan samen met zangeres Justine Pelmelay het duo Justine & Marlon. Zij brachten drie CD albums uit met traditioneel Indonesische liedjes. Ook werkte hij jarenlang samen met de zangeres Sandra Masmeijer. In recenter jaren treedt hij solo op en zingt ook jazz. In 2010 deed hij mee als één van de deelnemers in The voice of Holland, maar hij werd niet geselecteerd. Lonny heeft elf kookboeken op zijn naam staan. Website: www.samasaya.nl en op Twitter @samasaya.

Lonny toetst de gerechten tijdens de cook-off op authenticiteit en kwaliteit van de Indische kookstijl. Lonny heeft daardoor 35 punten te vergeven.

 

Jeff Keasberry

Jeff Keasberry.

Jeff Keasberry, tweede jurylid De Gouden Rijstkom 2013.

Jeff is auteur van het kookboek Indische Keukengeheimen, recepten en verhalen van 3 generaties Keasberry, gepubliceerd in 2012 (ISBN 978-90-452-0274-7) en food blogger over de Indische fusion keuken. Het boek is goed ontvangen door de Nederlandse pers en Jeff heeft zijn boek op tv en radio gepresenteerd. Inmiddels is Jeff aan zijn 2e kookboek begonnen.

Jeff en zijn familie maakten deel uit van de tentoonstelling: “Geschiedenis van de Indische Keuken” – gedurende 3 achtereenvolgende jaren (2011 – 2013) op het Tong Tong Festival in Den Haag. Tijdens het Festival van 2012 gaf hij kookdemonstraties en reikte hij als voorzitter van de publieksjury de culinaire prijs de ‘zilveren rijstlepel’ uit aan de winnaar van het beste restaurant.

Jeff is geboren in Amsterdam en groeide op in het restaurant van zijn grootmoeder (Oma Keasberry) die het Indisch eten in de hoofdstad introduceerde op de helft van de vorige eeuw. Op 18-jarige leeftijd nam hij als derde generatie het roer van de familieonderneming over van zijn ouders. Jeff is afgestudeerd aan de Hotelschool te Amsterdam en heeft de daaropvolgende 20+ jaren carriere gemaakt in het restaurantwezen en in ‘supply chain management’ bij UPS waar hij verschillende sales management functies bekleedde. Sinds 2005 is hij werkzaam als entrepreneur in Los Angeles waar een grote groep (Indische-) Nederlanders woonachtig is. Hij is voorzitter van de overkoepelende organisatie van Nederlandse clubs in Zuid Californie – UNO en is verder nog actief als bestuurslid in 2 andere non profit organisaties NAF en The Indo Project.

Jeff pleit voor (h)erkenning van de Indische keuken als eigen culinaire stroming en is toegewijd aan het in leven houden van dit gedeeld cultureel erfgoed van Nederland en Indonesië. Website: www.keasberry.com en Twitter: @jeffkeasberry

Tijdens de cook-off in Amsterdam keurt hij de smaak en passie van de deelnemers. Ook Jeff heeft hiermee 35 punten te vergeven.