Kalender Leuke Indische Dingen Doen

Op zoek naar een evenement, een goeie film, een dagje uit naar het museum of een tentoonstelling in het teken van Nederlands-Indië?

Kijk dan regelmatig op deze pagina voor leuke en interessante uitjes.

Tips: mail ze op tabitha@indisch3.nl

 

 

Tot en met 3 april 2014 door het hele land 

THEATER: BODIL DE LA PARRA & NADJA HÜPSCHER/RUDOLPHI PRODUCTIES  PRESENTEREN OUWE PINDA’S 

Na 2 februari theatertour door het hele land t/m 3 april 2014.

Bodil de la Parra & Nadja Hüpscher/Rudolphi Producties

Meer info: www.viarudolphi.nl

 

Een warmbloedige muziektheatervoorstelling over twee Pinda’s in regenachtig Nederland

Actrices Bodil de la Parra en Nadja Hüpscher werkten nog niet eerder samen, maar altijd als ze elkaar tegenkwamen spraken ze elkaar aan met Indonesisch accent. Zij wisselden verhalen uit en kwamen tot de ontdekking dat ze allebei families hebben die in de jaren vijftig van Indonesië naar Holland kwamen. Hun beider moeders liepen met blote voeten door de sneeuw en merkten dat hun wasgoed er als krokante kroepoek bij hing.

Tijd om het theater in te gaan: aan de hand van kleurrijke familieverhalen en tropische herinneringen gaan Nadja en Bodil op zoek naar hun Indische wortels. Ze zullen kretek sigaretten roken en rauwe pepers eten. Hun theatrale reis voert ons via het oude China langs Indonesië naar het Holland van nu. Onder de  fraaie klanken van de  gamelan en de zoetgevooisde stemmen van de Chinese Peking opera, live verzorgd door Kees van der Vooren, hopen zij toe te treden tot de verborgen schatten uit hun verleden. Feit is dat ze op regenachtige dagen zin krijgen in een warme Indonesische lemper in een onbestemd verlangen naar een land dat ze niet kennen…

Vanaf zondag 16 februari

Wat: Radio 1 Programma OVT, Het spoor terug 11.25 – 12.00 uur

Tot nu toe zijn er 16 fotoalbums met hun families herenigd dankzij het project Foto zoekt familie. Elk weerzien tussen album en eigenaar is een bijzonder moment geweest. Verloren herinneringen kwamen boven waardoor de foto’s in de albums een verhaal hebben gekregen. In interviews met radiomaker Marten Minkema vertellen 7 rechtmatige eigenaren hun unieke verhaal.

Fotograaf Armando Ello maakte bij elk interview een indrukwekkende reportage. Vanaf aankomende zondag besteedt Radio 1, drie weken lang aandacht aan de interviews in het programma OVT,Het spoor terug van 11.25 – 12.00 uur. Vanaf zondagmiddag 16 februari zijn de interviews met de beelden terug te vinden op www.fotozoektfamilie.nl.  

bron: Tropenmuseum 

Zaterdag 22 en zondag 23 februari 2014 (za 12.00-22.00 uur, zo 12.00-20.00 uur)

PASAR MALAM RIJSWIJK  

bron: pasar malam rijswijk

bron: pasar malam rijswijk

Waar:  De Broodfabriek, Volmerlaan 12, 2288 GD Rijswijk

Laat u tijdens de Pasar Malam Rijswijk verrassen door de rustieke Aziatische sfeer, voortreffelijk exotisch eten, swingende muziek, indrukwekkende dansshows, workshops en vele kramen. Twee dagen lang is deze oriëntaalse jaarmarkt dé ontmoetingsplek voor iedereen die open staat voor de warme Indische cultuur.

 

 

Zondag 23 februari 2014 14.00 tot 16.00 uur 

LEZING ‘MISDAAD EN STRAF IN NEDERLANDS-INDIË 1819-1918’

Waar: Museum Bronbeek, Indische Zaal

Meer info: www.defensie.nl

Landraad van Pati, een van de regionale rechtbanken op Java (1867). Collectie KITLV, Image Code 110162

Landraad van Pati, een van de regionale rechtbanken op Java (1867). Collectie KITLV, Image Code 110162

Sanne Ravensbergen is als historicus verbonden aan de Universiteit van Leiden. Zij vertelt over haar onderzoek naar koloniale strafzaken in Nederlands-Indië en hun impact op het dagelijks leven van de Javaanse bevolking in de periode 1819-1918.

Sanne Ravensbergen interesseerde zich al tijdens haar studietijd in de geschiedenis van Indonesië en volgde daarnaast onder meer vakken over geweld en etniciteit. Zij combineerde haar studie Geschiedenis met de freelance journalistiek en werkte daarnaast voor het Tong Tong Festival. Tijdens dit Indische festival interviewde ze 6 jaar lang veel verschillende personen, die bijna allen een verleden in Nederlands-Indië hadden. Toen werd haar heel duidelijk hoe complex de koloniale samenleving was en dat verschillende groepen dezelfde gebeurtenissen totaal anders beleefden. Hierdoor geboeid schreef zij haar bachelorwerkstuk over de Peniwen-affaire en bezocht voor dit onderzoek het dorp Peniwen op Java. Voor haar masterscriptie ging ze verder terug in de tijd en onderzocht ze doodstrafzaken uit de eerste helft van de negentiende eeuw.

De toegangsprijs (inclusief museumentree) bedraagt € 14. Inschrijving is noodzakelijk via (026) 442 23 63 of www.volksuniversiteit.nl/arnhem onder vermelding van cursusnummer CUL625.

 

Zondag 2 maart 2014 10.30-12.00 uur 

WORKSHOP WAJANGPOPPEN BOUWEN VOOR KINDEREN

Waar: Museum BronbeekVelper-weg 147, 6824 MB Arnhem.

Meer info: www.defensie.nl

Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen tijdens deze workshop een wajangpop bouwen die op een dier lijkt.

Kinderen met schaduwpoppen in het wajangtheater. Foto: Ministerie van Defensie

Kinderen met schaduwpoppen in het wajangtheater. Foto: Ministerie van Defensie

Heb je in het museum de dieren uit Indonesië ontdekt? De opgezette vlinders, de slang en de tijger? Weet jij welke andere dieren nog meer in Indonesië leven? Kom dan zelf een wajangpop maken die op zo’n dier lijkt. Na het bouwen speel je met jouw wajangdier in een echt wajangtheater. De dieren vieren namelijk op 2 maart het Carnaval der Dieren. Daarvoor verkleden ze zich ook. De olifant wil als vlinder gaan, de tijger als aap. Gaat hen dat lukken? Kom jij helpen?

Anneke Ingwersen begeleidt deze workshop. De toegangsprijs is  € 3.
Aanmelden kan door een bericht te sturen aan Loket.KTOMM.Bronbeek@mindef.nl.

 

Zaterdag 15 maart 2014 12.00 tot 17.00 uur 

FOTOMIDDAG IN BRONBEEK.

Waar: Museum BronbeekVelper-weg 147, 6824 MB Arnhem. 

Meer info: www.defensie.nl

Regelmatig organiseert Museum Bronbeek speciale foto-middagen, waarop ieder met oude foto’s kan komen om uitleg te vragen over zaken die op de foto’s getoond worden. Veel Nederlanders hebben voorouders die roots hebben in Nederlands-Indië, of waarvan voorouders of andere familieleden er als militair gediend hebben. In een oude kist of op zolder vinden ze dan wat oude foto’s of documenten, waar hun familieleden op staan al of niet in uniform. Het belang en de betekenis van die spullen is vaak niet echt duidelijk, maar met hulp van specialisten kunnen zulke foto’s veel vertellen. Ze worden dan geanalyseerd aan de hand van kleding, uniformen, wapens, voer- en vaartuigen en gebouwen. Op deze fotomiddag zijn die specialisten aanwezig om u alle uitleg te geven. Vooraf reserveren is echter wel noodzakelijk: 026-3763555

Toegang: kosten museumkaartje. www.bronbeek.nl.

16 maart 16.00 uur (let op: was 23 maart)

DE FEESTELIJKE VERTONING VAN BUITENKAMPERS IN HET HAAGSCHE PATHÉ BUITENHOF 

Vanwege de nucleaire top van 23 tot en met 25 maart wordt de Hofstad afgesloten. De feestelijke vertoning van Buitenkampers is daarom verplaatst naar 16 maart. Pathé probeert degenen te achterhalen die voor de 23e reeds een kaartje hebben gekocht of hiervoor hebben gereserveerd. Mocht je naar deze voorstelling, waarbij de DVD Buitenkampers – Boekan main! wordt gepresenteerd, de componisten Roy Kuschel en Xavier Boot optreden, en er Indische hapjes en drankjes zijn, click dan hier.

bron: nieuwsbrief Indisch netwerk 

29 mei t/m 9 juni 2014

TONG TONG FAIR 2014

Waar: Malieveld Den Haag

Foto: Tong Tong Fair.

Foto: Tong Tong Fair.

Meer info: www.tongtong.nl

 

In 1959 was er een groepje Indische Nederlanders dat de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk vond, dat het een evenement ging organiseren om dat te laten zien. Meer dan een halve eeuw later vinden en doen we dat nog steeds: welkom op de Tong Tong Fair, waar Oost en West elkaar ontmoeten in een sfeer van vrijheid, vriendschap en inspiratie.

 

 

Vanaf 3 oktober 2013 kun je in 17 theaters  de film Buitenkampers zien.

FILM: BUITENKAMPERS 

Buitenkampers. Een film van Hetty Naaijkens - Retel Helmrich.

Buitenkampers. Een film van Hetty Naaijkens – Retel Helmrich.

Waar: Kijk voor hier voor de theaters en de tijden.

Buitenkampers is een documentaire over de periode 1942 – 1949, waarin de gemengde groep van Indo-Europeanen de Japanse bezetting (1942 – 1945) en bersiap (vrijheidsstrijd van de Indonesiërs van 1945 – 1949) moest zien te overleven. Een deel van hen werd geïnterneerd in Jappenkampen, maar een veel groter deel – 250.000 van hen, aldus de film – bleef buiten de kampen.Daarnaast kun je op je Ipad de app Buitenkampers downloaden met nog meer foto’s achtergronden  en gesproken materiaal. Regisseur van deze film is Hetty Naaijkens, de zus van Leonard Retel Helmrich, die Stand van de Sterren regisseerde waarvan Hetty Naaijkens de producent was.

 

 

13 oktober 2013 t/m 21 april 2014

EXPOSITIE ’HERINNERINGEN AAN NEDERLANDS INDIË’ 

Waar: Museum Hoorn

bron: Museum Hoorn

bron: Museum Hoorn

 

Op de tentoonstelling ’Herinneringen aan Nederlands-Indië’, komt u helemaal in de sfeer van de voormalige kolonie. Reiskisten, posters, interieurs, schoolplaten, meubels, kleding en meer brengen u in tempo doeloe, de gelukkige tijden van weleer.

Meer info: Museum Hoorn