4 gedachten over “Maak je eigen rootsreis – talkshow”

 1. Ik ben een indo van de 2e generatie dus ik weet niet of ik wel mag reageren op deze website. Mijn vader was geboren in Indonesie en mijn moeder is een volbloed Nederlandse. In 1960 zag ik het daglicht. Ik wil toch even reageren op deze website…..ik vind het allemaal zo overdone. Ik ben opgevoed met de geuren van nassi-goreng en…boerenkool. Ik heb talloze markten in Nederland bezocht evenals…zo vaak de pasar malam in de Houtrusthallen en nu op het Malieveld. En ik vind ze allemaal hun eigen uitstraling hebben. Hun eigen gezelligheid. Juist de diversiteit maakt het allemaal zo leuk. En nu is er (weer) een website specifiek voor indo’s en specifiek over indo’s. Waarom nu (weer) alleen maar voor een specifieke doelgroep ? Ik voel me namelijk Nederlander….een bewoner op een stuk land waar ik samenleef met een mengelmoes van culturen. Ik voel me niet verwant met een specifieke cultuur. Mijn cultuur is die van Nederland. Kom op. Ik krijg ruzie met mensen als ik dit zeg….”Je moet niet je eigen cultuur verloochenen !”. Ach kom op zeg. Ik ben hier geboren en opgegroeid…en jullie ook.

 2. Beste Eric, hoewel we naamgenoten zijn ben ik het echt niet met je eens. Je haalt culturele identiteit en nationaliteit door elkaar. Ja hier geboren dus behoor je ook tot de cultuur van hier? Nee, je kunt welke nationaliteit dan ook hebben, maar tot een andere cultuur behoren! Er zijn heel veel mensen die geleden hebben omdat een overheid vond dat ze een bepaalde cultuur moesten opgeven. Dat is juist de vrijhed die we in west-europa kennen: je kunt een Nederlandse nationaliteit hebben maar zelf je eigen cultuur daarnaast behouden. Of je nu Joods, Moslim, Christen bent, of je nu aangetrokken voelt tot je Indische, Arabische, Berber, Surinaams-Hindustaanse, Creoolse, etc cultuur, je blijft gelijkwaardig. Als je er geen behoefte aan hebt, dan niet. Jij hebt er geen behoefte aan maar je bezoekt vervolgens wel een site voor mensen die dat wel hebben. Om er vervolgens een beklaag te doen..beetje apart? Je bent hier geboren en opgegroeid, wij ook, maar misschien op een andere manier en andere ervaringen dan jij. Geen probleem, maar laat anderen dan ook het recht hebben om wel zich “senang” te voelen met cultuurgenoten en hun cultuur te beleven samen. Je hebt altijd de vrijheid om niet naar Indische sites of evenementen te gaan, dus ik zie het probleem niet echt?

 3. Ik begrijp eerlijk gezegd niet de felle reactie van Erik op Eric

  Volgens Eric:

  1. Ik ben opgevoed met de geuren van nassi-goreng en…boerenkool.

  2. Eric vindt alle pasars hun eigen uitstraling hebben. Hun eigen gezelligheid. Juist de diversiteit maakt het allemaal zo leuk.

  3. Ik voel me niet verwant met een specifieke cultuur. Mijn cultuur is die van Nederland

  Eric is een doodgewone indo , die vindt dat er weer de zoveelste site online is gegaan specifiek voor indo’s, en dat vindt hij overdone .Dit is zijn mening, niets op tegen, en ik kan hem daarin ook geen ongelijk geven

  Hij krijgt daarentegen een storvloed van woorden, beweringen en tegenwerpingen over zich heen waarvin ik kop noch staart kan ontdekken

  Waarom toch? Zijn de druivern zuur?

 4. Dankzij de reactie van Erik (die wij overigens helemaal niet fel vinden, noch een stortvloed aan woorden), hebben wij hier nog maar weinig aan toe te voegen. Behalve dan misschien dit: als er bij derde generatie Indo’s geen behoefte was geweest aan een initiatief als dit, hadden we de toko allang opgedoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.