‘Indisch 3.0′ van start

logo30Vandaag is Indisch 3.0 geboren, een opiniërende weblog van twee Indische Nederlanders van de derde generatie, Ed Caffin en Kirsten Vos. In dit online magazine publiceren zij artikelen over de Indische identiteit, cultuur en toekomst.

Publiekelijk aanmoedigen
Indisch 3.0 heeft de onbescheiden ambitie de Indische groep publiekelijk aan te moedigen onafhankelijk naar hun eigen identiteit te kijken. De beheerders zullen hiervoor verschillende artikelen schrijven over concrete gebeurtenissen die te maken hebben met hun Indische karakter. De ene keer is dat een reis naar Indonesië, de andere keer een Indisch festival. Een identiteit is niet iets waar je alleen maar over wil praten, uiteindelijk wil je haar ook beleven. Daarom zullen Ed en Kirsten zelf ook activiteiten organiseren, waarover zij op deze blog zullen publiceren.

Regelmatig publiceren
Er bestaan weliswaar talloze websites over de Indische cultuur en geschiedenis, maar die zijn grotendeels voor en door de tweede generatie. De derde generatie heeft echt een andere interesse. Wat die is, kan je zelf ontdekken op ‘3.0‘. Daarnaast vind je vooral op hyves om de haverklap nieuwe communities over de Indische identiteit. Het probleem met hyves is alleen dat je lid moet zijn om de berichten te kunnen lezen; ‘3.0‘ is voor iedereen toegankelijk. Tot slot – er gebeurt veel in de Indische wereld, zoveel dat af en toe een artikel publiceren in een tijdschrift ontoereikend is om recht te doen aan de hedendaagse Indische dynamiek.

Over de oprichters

Ed Caffin (Alkmaar, 1978) heeft een Nederlandse moeder en een Indische vader. Hij leerde van kleins af de warme Indische cultuur van zijn familie kennen. Met de dood van zijn Indische grootouders, toen hij zelf nog jong was, leek het Indische grotendeels uit zijn leven te verdwijnen. De laatste jaren is het weer terug. Mede door zijn vele reizen en projectwerk in Indonesie wordt hij steeds nieuwsgieriger naar en geinteresseerder in de Indische cultuur en geschiedenis. Ed Caffin schrijft reisverslagen, columns en artikelen en heeft een aanstelling als docent/trainer aan de twee universiteiten in Amsterdam. Hij schreef onder meer artikelen in Indonesie Magazine, Archipel Magazine en Moesson.

Kirsten Vos (Den Haag 1977) is de dochter van twee Indische ouders, die in de jaren ’50 uit Indonesië naar Nederland gekomen zijn. Tijdens haar deeltijdstudie Media en Journalistiek (2003 – 2007, Erasmus Universiteit Rotterdam) koos zij ervoor om krantenonderzoek te doen naar de opvattingen van de Indische groep in Indonesië over de repatriëring. Dit onderzoek publiceerde zij in de scriptie Indië Tabeh. Inmiddels heeft zij artikelen geschreven voor Indischhistorisch.nl en Moesson, werkte zij mee aan de tv-uitzending van het VPRO-programma Andere Tijden, over Zwarte Sinterklaas in december 1957 en heeft zij een lezing gegeven over haar onderzoek voor de stichting Indisch Erfgoed Apeldoorn. Ze schrijft sinds 2008 columns voor Archipel Magazine. Kirsten werkt in het dagelijks leven als communicatieadviseur bij het Ministerie van VROM.

10 gedachten over “‘Indisch 3.0′ van start”

 1. Hi Kir, ziet er top uit hoor. Ik zal het belangstellend blijven volgen. Veel succes met de site. Groet, X Jeroen

 2. Beste Kirsten en Ed;
  Eindelijk dan eens een goede indo website,ben erg trots op jullie beiden.Vertrokken vanuit holland in 1958 en sindsdien in de VS gebleven.Geen heimwee van holland maar wel van de indo news,so keep up the good work you two.
  thanks .ronald

 3. Beste mensen, leuk dat er weer een site erbij is waarin over Indo’s geschreven wordt. Ik zal jullie verrichtingen met plezier en belangstelling volgen. Ik heb ook boekjes geschreven over mjn Indische verleden met het doel mijn nazaten erover te informeren. Ik wens jullie veel succes!
  Roberto

 4. Hallo mensen,

  Even wat anders. Als onderwerp de 3e generatie Indo´s die wij zeker aan onze na-komelingen van harte kunnen aanbevelen. Eveneens geschreven door 2 jonge mensen zoals zij het beleven.
  De site is heel goed opgezet met duidelijke verwijzingen naar links. Mijn complimenten.
  Zeer zeker, de moeite waard !
  Veel lees genoegen met onze hartelijke groeten,

  Lily en John

 5. Lof aan de oprichters Ed Caffin & Kirsten Vos.
  Heb jullie site van mijn neef John Obdam ontvangen,bedankt John.John is in 1932 en ik in 1940 in voormalig Nederlands Indië en NIET in Indonesië zoals vele Nederlanders zeggen geboren.Daar ik een Duitse achternaam heb, zijn mijn moeder en twee broers (1937 & 1942 dus voor de oorlog met Japan geboren)nooit in een kamp gezeten.Maar mijn vader die militair is heeft nog aan de Birma spoorweg moeten werken.Wij,mijn vader,moeder,twee broers en broertje van mijn moeder, zijn op de warmste dag in augustus 1950 gekleed in winterkleding,wij hadden het koud.
  Ik zal jullie site doorgeven.
  Succes namens mij,Donald.

 6. Alweer bij ongeluk. Mijn Computer was een beetje ziek voor een tijd. Helaas zie ik niet veel artikelen of brieven.
  Cap

 7. Beste Kirsten & Ed,

  Eerder heb ik mail contact gehad met Kirsten waarbij ik mijn waardering uitspraak voor jullie initiatief. Graag (mis)bruik ik jullie reactie mogelijkheid om te wijzen op de volgende PasarBuku-Utrecht evenement op 12 september 2009. Zou het een leuk idee zijn om jullie lezers/essen te laten kennismaken met de kleintste en gezelligste boekenmarkt van Nederland? Misschien dat de onbekende auteurs aandacht krijgen in jullie literatuur hoekje?

  Voor de geïnteresseerden http://www.pasarbuku-utrecht.nl

  Ga zo voort !
  Amatoh,
  Joseph Kakisina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.