Indisch 3.0 introduceert PhotoFriday@Indisch3

Binnenkort introduceert online magazine Indisch 3.0 PhotoFriday@Indisch3, een maandelijkse serie. Met PhotoFriday@Indisch3 geeft Indisch 3.0 op www.indisch3.nl inhoud aan het nieuwe partnership met het Tropenmuseum, voor Foto zoekt familie. Foto zoekt familie gaat vandaag van start. Met dit project wil het Tropenmuseum 335 Indische familiealbums teruggeven aan hun rechtmatige eigenaren. Deze albums liggen al sinds de soevereiniteitsoverdracht in 1949 in depot bij het Amsterdamse museum.

Posterbeeld Foto Zoekt Familie

Posterbeeld Foto Zoekt Familie

Het verhaal achter de foto’s
In PhotoFriday@Indisch3 bespreekt Indisch 3.0 op www.indisch3.nl maandelijks wat het verhaal zou kunnen zijn achter Indische familiefoto’s uit de 335 albums. Zijn er herkenbare elementen van een stad, wijk of buurt? Is aan attributen of situaties af te leiden uit welke sociale klasse de gefotografeerden kwamen? Wat zou er met de familie gebeurd zijn tijdens de Japanse bezetting? Het eigentijdse Indische magazine nodigt telkens een bekende of minder bekende Indische Nederlander uit om daarover mee te praten.

Samen albums bekijken
Verhalen over het leven in koloniaal Indië spreken nog steeds aan. Door foto’s uit de 335 verweesde Indische familiealbums te bespreken, kan Indisch 3.0 haar lezers nieuwe verhalen aanbieden en tegelijkertijd hopelijk bijdragen aan het terugvinden van de rechtmatige eigenaren van de Indische fotoalbums. Er zijn weinig lezers onder het Indisch3.0-publiek die de koloniale tijd hebben meegemaakt. Het magazine wil haar lezers daarom vooral inspireren om de familiealbums met opa’s, oma’s, ooms en tantes door te bladeren.

Portret van een Indo-Europees gezin Datering: 1925-1942 Foto: Yayoi Collectie: Tropenmuseum

Portret van een Indo-Europees gezin
Datering: 1925-1942
Foto: Yayoi
Collectie: Tropenmuseum

Foto zoekt familie-app
Hiervoor is de nog te ontwikkelen Foto zoekt familie-app van het Tropenmuseum cruciaal. Met de crowd funding actie die vandaag start op www.voordekunst.nl wil het museum 10.500 euro inzamelen. Dit bedrag is nodig voor het ontwikkelen van een applicatie waarmee iemand een van de 335 fotoalbums, die allemaal worden gedigitaliseerd tijdens het project, op een tablet kan downloaden. Een Indo 2.0 of 3.0 kan dan met de tablet onder de arm naar opa of oma, om samen – zonder internet – de albums door te nemen en tags te plaatsen bij herkenningspunten; van winkels tot straathoeken, van personen tot wijken. Zo hopen we het zoekproces naar de rechtmatige eigenaren van de 335 Indische familiealbums te versnellen.

Over de betrokken organisaties
Foto zoekt familieis een initiatief van het Tropenmuseum, KIT Information & Library Services, twee afdelingen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het Nederlandse Rode Kruis en Stichting Pelita zijn medegrondleggers van dit project. Indisch 3.0 is een online magazine over de Indische cultuur van vandaag en morgen. Begonnen als online magazine voor de derde generatie Indische Nederlanders, is het met bijna 1100 Facebook-fans inmiddels uitgegroeid tot online platform over Indo’s in de 21e eeuw. In het najaar van 2012 verschijnt de nieuwe versie van de website. Meer informatie? www.indisch3.nl, www.facebook.com/indisch3 en www.twitter.com/indisch3.

Tropenmuseum Amsterdam

Tropenmuseum Amsterdam