Voor de meesten van ons staat december in het teken van lekker eten en drinken, cadeaus en familie en vrienden. In de aanloop naar Kerst staat Indisch 3.0 graag samen met jou stil bij goede doelen. Jij hebt eerder deze maand bepaald welke. Daarom trappen we vandaag af met stichting Kolewa, met 282 stemmen van de bijna 1200 stemmen de grote winnaar van de Goede Doelenactie. De komende dagen komen de vier andere winnaars één voor één op de site. 

 

Jongentje met hazenlip

Jongetje met hazenlip

Sociaal isolement door lichamelijke beperking
In Indonesië is het helaas nog steeds een taboe of een vloek wanneer een kind een (aangeboren) lichamelijke beperking heeft. Slechthorendheid, slechtziendheid, een open gehemelte of een hazenlip: door de armoede, maar ook door onwetendheid, raken mensen met zulke beperkingen in een sociaal isolement. Zonde, want veel van deze lichamelijke beperkingen zijn vaak (deels) te verhelpen zijn met een operatie of hulpmiddelen

Betere toekomst organiseren
Stichting Kolewa probeert deze mensen te helpen met het bouwen aan een betere toekomst. Jaarlijks bevrijden zij zoveel mogelijk mensen – kinderen én volwassenen – uit hun geïsoleerde situatie in de Indonesische samenleving. Kolewa organiseert medisch onderzoek, operaties en het verstrekt hulpmiddelen. Verder biedt zij ook (speciaal) onderwijs en zorgt zij voor acceptabele levensomstandigheden.

plattegrondOp dit moment is Stichting Kolewa op de eilanden Bali, Rote (Timor) en Sulawesi actief. Het bestuur van de stichting bestaat uit een vijftal enthousiaste mensen en werken samen met een vaste groep van ongeveer negen vrijwilligers. De stichting houdt zowel kantoor in Nederland (Alpen aan den Rijn) als in Indonesie (Bali). Daarnaast kan de stichting rekenen op de hulp van een groep van negen vaste vrijwilligers. In 2012 heeft Kolewa ruim €43,000 aan donaties ontvangen, het grootste deel hiervan is besteed aan diverse projecten.

 

Syta Plantinga

Syta Plantinga

Bruggen slaan
Na een actief commercieel leven als ondernemer is Syta Plantinga in 2007 één van de oprichters van Stichting Kolewa. De naam van de stichting, Kolewa, is de naam van een Keniaans dorp. Hier was Syta voor 2007 actief. Maar door de onrust en stammenoorlogen in het land werd het voor haar te gevaarlijk. Met Indonesië heeft zij een band: “vooral vanwege de historische banden met Nederland en het is er ook een stuk veiliger, waardoor wij als stichting veel meer kunnen bereiken. De naam Kolewa hebben we gehouden” aldus Plantinga. In Indonesië slaat Kolewa bruggen tussen patiënten en lokale partners, die kunnen voorzien in een operatie, een medische behandeling of therapie. Verder zorgt de stichting voor de reiskosten, het verblijf van de patiënt en een familielid en een begeleider: “Om kosten te besparen reizen mensen vanaf afgelegen eilanden in groepen naar Bali of Jakarta,” vertelt Plantinga “Op Bali draagt Kolewa bij aan organisatie of exploitatiekosten van de hulpverlenende instantie of investeert de stichting in renovatie van de gebouwen”.

 

 Onder Indonesische vlag
“Wij zijn zelf dus geen hulpverleners,” benadrukt Syta, “maar organiseren in samenwerking met lokale partners de hulpverlening. Wij vinden het zeer belangrijk dat de hulpverlening onder Indonesische vlag verloopt. Dit zorgt voor vertrouwen bij de mensen die we helpen en er is geen taalbarrière.

komende en gaande patientjes uit Rote

komende en gaande patiëntjes uit Rote


Syta Plantinga: ”Wij hebben al honderden kinderen en volwassenen kunnen helpen.”
Syta Plantinga vertelt: “Het aantal kinderen en volwassenen dat we hebben kunnen helpen loopt in de honderden. Om een voorbeeld te geven, in 2013 hebben we 35 kinderen vanaf het eiland Rote naar Bali kunnen brengen voor een gratis operatie.  Ouders krijgen onderdak totdat het kind volledig is hersteld. Daarnaast geven we per jaar zeker 150 hoorapparaten weg”.

 

T-shirts, brillen etc. uit BelandaHelpen met creatieve acties
Wil jij Stichting Kolewa helpen met het goede werk dat zij verrichten? Dat kan!  Je kunt uiteraard een donatie doen op  rekeningnummer: ABN AMRO 98 09 10 668 t.n.v. Stichting Kolewa. Maar de komende feestdagen biedt ook veel kansen om nét iets creatiever te zijn en acties op te zetten. Bijvoorbeeld door het houden van een collecte op de plaatselijke kerstmarkt, of tijdens een kerstdiner van jouw sportvereniging,  een oliebollen verkoop, etc.  Naast donaties, is Stichting Kolewa ook heel blij met hulpgoederen. Dus zamel oude brillen en hoorapparaten in! Neem gerust contact op met Kolewa om te vragen hoe je dit het beste kunt aanpakken.

vrijwilligers klussen in kindertehuis

vrijwilligers klussen in kindertehuis


Vakantie in Indonesië? Ga helpen!

Mocht je (nog) dit jaar of in 2014 op vakantie gaan naar Indonesië en ben je op de eilanden waar Stichting Kolewa actief is? Ga eens langs. Want met een paar dagen van jouw vakantie maak jij al een enorm verschil! Bijvoorbeeld bij een renovatie van een kindertehuis of het helpen bij naschoolse opvang. Maar je kunt natuurlijk ook hulpgoederen langs brengen!

 

Stagiairs gezocht

Stichting Kolewa is momenteel hard op zoek naar enthousiaste stagiaires. Momenteel heeft de stichting een tweetal stageplaatsen beschikbaar op Bali (in de buurt van Jimbaran). Ze zoeken een stagiair Communicatie en een stagiair Tropische Landbouwkunde. Momenteel zijn er nog geen ´vacatures´ bekend, maar om een indruk te krijgen van wat een stage in kan houden klik hier. De stages zijn voor een periode van drie tot zes maanden.

Wil jij weten wat jij kunt doen om te helpen? Stuur dan een e-mail naar: info@kolewa.com .
Wil je meer achtergrondinformatie over deze stichting? Ga dan naar hun website of bezoek hun facebook pagina of volg de stichting via Twitter