orginele_logo[1]

In onze Goede Doelen Actie besteden we ook vandaag weer aandacht aan een goed doel. Vandaag de nummer vier van de actie: Stichting Sumbing Bibir. Deze stichting heeft van de bezoekers van Indisch 3.0 ruim 16 % van de stemmen ontvangen ( 173) 

orginele_logo[1]Logo

Een operatie verandert een leven
In Indonesië worden relatief veel kinderen met een open gehemelte of gespleten lip (schisis) geboren.  Hierdoor hebben deze kinderen een kortere levensverwachting omdat de kans op infectie hoger ligt dan hun leeftijdsgenootjes. Daarnaast worden kinderen met deze afwijking vaak slecht geaccepteerd in de Indonesische samenleving. En dan te bedenken dat  het toekomstperspectief van een kind, met het ondergaan van een operatie ten goede verandert! Helaas hebben veel mensen in Indonesië hier niet voldoende geld voor.

Een team van specialisten
In 1993 is Stichting Sumbing Bibir opgericht door de, in Indonesië geboren Bernard Smits. “Bernard Smits is tijdens een vakantie teruggekeerd naar zijn geboorteland.  Na deze vakantie heeft hij besloten Stichting Sumbing Bibir op te richten. Hij is jaren lang actief geweest in het bestuur van de stichting” aldus Willem den Bode,  penningmeester van de stichting.

Den Bode vervolgt: “De stichting zet zich in voor kinderen én volwassenen met een aangeboren afwijkingen in het gezicht (spleetdefecten). Sumbing Bibir organiseert niet alleen operaties, zij voert ze ook uit. Door het inzamelen van geld wordt het mogelijk gemaakt om jaarlijks met een team van specialisten – die zich geheel belangeloos inzetten – te laten afreizen naar Indonesië voor het uitvoeren van. In het afgelopen jaar (2013) hebben zij op deze manier al 119 kinderen kunnen helpen. In de afgelopen 20 jaar heeft de stichting al honderden kinderen en volwassenen een beter leven kunnen bieden door hen te opereren.”

patientje

patientje

Landelijk aandachtsgebied
Stichting Sumbing Bibir heeft geen ‘vast’ aandachtsgebied in Indonesië maar levert medische hulp waar dat nodig is. Willem den Bode: “Wij proberen zoveel mogelijk kansarme kinderen en volwassenen te helpen. Dat houdt in dat wij een landelijk aandachtsgebied hebben. Wij hebben als stichting in de afgelopen drie jaar operaties verricht op onder andere de eilanden: Ternate, Tidor, Lombok, en Pontiniak”

Team van specialisten

Team van specialisten

Samenwerken
De stichting verdeelt haar aandacht op verschillende manieren. Zo is er een team van vrijwilligers in Indonesië actief. Den Bode:  “Deze groep vrijwilligers bestaan onder andere uit medisch specialisten en verpleging maar ook mensen die helpen bij opslag van apparatuur en transport” Aanvragen van toekomstige patiënten komen bij de vrijwilligers in Indonesië binnen. In samenwerking met het bestuur van de stichting in Nederland, worden de aanvragen beoordeeld waarna een reis wordt gepland en operaties uit kunnen worden gevoerd.

Indonesische chirurg met geopereerd kindje

Indonesische chirurg met geopereerd kindje

Kennis overdragen
Naast het uitvoeren van operaties zorgt de stichting ook voor kennisoverdracht aan lokale specialisten op de Indonesische eilanden. Stichting Sumbing Bibir  -wat zoiets als gespleten lip of open gehemelte betekent – wil er zo voor zorgen dat de lokale specialisten uiteindelijk zelf operaties én nazorg operaties kunnen bieden waardoor er een zekere mate van zelfredzaamheid ontstaat.

Wetenschappelijk onderzoek verrichten
De specialisten van de stichting verrichten ook onderzoek in de Indonesische archipel.  Schisis komt opvallend vaak voor in het land. Onderzoek heeft aangetoond dat naast erfelijke ook omgevingsfactoren een rol spelen. Hoe dat precies zit en of preventie mogelijk is, kan pas worden vastgesteld na uitgebreid onderzoek. Meer individueel gericht kan het verzamelen en analyseren van gegevens van de behandelde patiënten ook bijdragen aan kennis over de afwijking en het verbeteren van de behandelmethoden.

Operatie Instrumentarium
“Voor het uitvoeren van operaties huurt de stichting vaak een ruimte bij een lokaal ziekenhuis in Indonesië” aldus den Bode. Het overdragen van kennis en het doen van onderzoek is het van groot belang dat de stichting de juiste materialen en middelen beschikt. William Den Bode: “Operatie instrumentarium, narcose apparatuur maar ook medicijnen moeten vanuit Nederland worden meegebracht of in Indonesië worden ingekocht. Daarnaast moet het worden  getransporteerd naar de eilanden waar de operaties plaats vinden”.

Help Stichting Sumbing Bibir!
Voor het goede werk van Sumbing Bibir is geld nodig. Jij kunt de stichting helpen zodat zij operaties kunnen blijven uitvoeren én dat kennis kunnen overdragen aan specialisten in Indonesië. Start zelf een actie bijvoorbeeld door een sponsorloop, geld inzamelen door oliebollen te verkopen of zet tijdens een oud & nieuw feest een collectebus neer! Uiteraard kun je ook door middel van een (éénmalige) donatie op rekeningnummer ABNA 0563349999 helpen.

Patientje

Patientje

Adopteer een Badeend
Adopteer een Sumbing Bibir badeendje en laat een kind in Indonesië weer lachen! Vijfhonderd badeendjes gaan op zaterdag 12 april 2014 vol enthousiasme te water voor een betere toekomst van kinderen met schisis in Indonesië.  Voor vijf euro kan je een badeendje adopteren en help je mee aan een betere toekomst voor kinderen met schisis.

Wil jij weten wat jij kunt doen om te helpen? Stuur dan een e-mail naar info @ sumbingbibir.com. Wil je meer achtergrondinformatie over deze stichting? Ga dan naar hun website of bezoek hun facebook pagina of volg de stichting via Twitter.