FeestDen Haag, 5 april 2009

door Kirsten Vos en Ed Caffin

Het is deze maand een jaar geleden dat Indisch 3.0 werd gelanceerd. Bijna 30.000 hits, exact 43 posts en 370 commentaren verder gaan we  daarom eens kritisch kijken naar de opzet en inhoud van de weblog. We krijgen veel positieve reacties, maar we horen bijvoorbeeld ook dat we vaker zouden mogen posten en dat de vormgeving beter zou kunnen. Met z’n tweeën terugkijken op het afgelopen jaar levert veel op, maar we willen jullie als lezers ook oproepen met nog meer suggesties te komen. Korte suggesties kan je kwijt in onze polls onderaan deze post, langere in een reactie bij het bericht of  in een mailtje.

Aanhoudende groei bezoekers
Indisch 3.0 is gestart als platform voor en door Indische jongeren, met als doel jongeren onafhankelijk te laten kijken naar hun eigen achtergrond en identiteit. Hiervoor willen we discussies losmaken door te schrijven over gebeurtenissen die naar onze mening van belang zijn voor het vormen van die onafhankelijke blik. Tattootalk zorgde in mei 2008 meteen voor een piek  van ruim 2200 hits. Het aantal hits stabiliseerde vervolgens rond 1700 per maand. De posts over Ver van familie, Contractpensions en Indomania zorgden vanaf september 2008 voor een forse,  stabiele groei, maar het verslag van de Indische filmmiddag in januari 2009 brak in sneltreinvaart alle ‘records’: gedurende 1,5 maand kreegt dit bericht 1500 hits, bovenop de inmiddels reguliere 3000 ‘gewone hits’ per maand. Desondanks is het bericht over symbolen voor Indo’s nog steeds de best gelezen post.

Elke twee weken een post
Omdat we allebei een drukke baan hebben én allerlei andere activiteiten combineren met schrijven voor de blog, hebben we afgesproken om beurten elke twee weken voor een post te zorgen. Dat werkte prima, maar in het najaar van 2008 merkten we dat we daardoor mooie items zouden missen. In een tijdsbestek van een paar maanden kwamen namelijk meerdere films en boeken uit, vond de nieuwe Indomania plaats in Amsterdam, en ging Ed ging voor een tijd naar Indonesië. In die periode verscheen er elke week een nieuw bericht. Inmiddels lijkt het (jammer genoeg) weer wat rustiger te zijn in cultureel Indisch-bewust Nederland, al zal de Pasar Malam Besar, oh nee, Tong Tong Fair, daar misschien weer verandering in brengen.

Discussie organiseren
Naast artikelen schrijven over activiteiten van anderen, hebben we ons ook voorgenomen om te schrijven over discussiebijeenkomsten die we zelf organiseren, zoals TattooTalk.  Voor het komende jaar gaan we zeker weer op zoek naar gelegenheden voor discussie over aspecten van het Indisch-zijn, dus mocht je daar een suggestie voor hebben, laat het ons weten!

Vernieuwingen
De komende tijd gaan we ons nog meer richten op wat Indische jongeren bezighoudt. Daarom beginnen we vanaf deze maand  met de nieuwe interviewserie Jonge Indo’s in de provincie. Afgelopen maand plaatsten we daar al een oproep voor, die nog steeds open staat. Over twee weken vind je op Indisch 3.0 de eerste uit deze twaalfdelige serie, waarin Ed Charlie Heystek interviewt, uit de provincie Utrecht.

Naast deze nieuwe interviewreeks zullen we maandelijks een poll op onze blog plaatsen, om de mening van onze lezers regelmatig te toetsen. De meest ingrijpende vernieuwing waar we voor gekozen hebben is een nieuwe vormgeving, op een nieuwe plek op het web. De omvang van posts en onderwerpen vraagt inmiddels om een andere ordening dan van een eenvoudige blog. Hou Indisch 3.0 dus goed in de gaten deze maand. Voor je het weet zien we er anders uit en hebben we een nieuwe websitelocatie.

En onze lezers dan?
Ja, genoeg over onszelf nu! We willen jullie, onze lezers, bedanken voor jullie bezoeken, kritische commentaren, enthousiaste reacties en nuttige suggesties van het afgelopen jaar. In het komende jaar willen we Indisch 3.0 beter en scherper maken en daarom willen we weten wat vind jij vindt. Hoe bezoek jij onze blog? En: wat mis je? Laat het weten, in onderstaande polls, een bericht of via de mail.