Hoezo Indo live

In de Moira-zaal in Utrecht hebben vanavond tientallen Indo’s en Nederlanders de lancering gevierd van een nieuwe website voor Indische jongeren: Hoezo Indo.  Nieuwsgierig naar de insteek van dit platform, namen Charlie Heystek en ik de uitnodiging aan om erbij te zijn.

De Hoezo Indo-crew

Na het bekijken van een fotopresentatie over de vier Hoezo Indo’s, luisterden we hoe gastheer Hugo Loomeyer hen naar hun achtergrond en motieven voor dit initiatief vroeg.  “We willen een eigentijds platform voor jonge Indo’s zijn,” lichtte 27-jarige Monique van de Laar toe. Denise Lappain (29), in verwachting van de vierde generatie, voegde hier aan toe: “Wat gaan wij onze kinderen meegeven van onze cultuur? Daarom ben ik op dit idee gekomen.” Met behulp van een filmpje, waar Armando Ello (29) tot in de late uurtjes aan had gewerkt, vond vervolgens de symbolische lancering plaats: “Hoezo Indo is LIVE!”. Hoezo Indo-webbie Marcel Jansens (32) zal opgelucht ademgehaald hebben.

Gastheer Hugo Loomeyer, met op de achtergrond Armando Ello

Hoezo Indo zal maandelijks artikelen, reportages en recepten publiceren. Sponsors zijn al present, de eerste artikelen staan online en ook op Twitter zijn de Hoezo Indo’s flink actief. Neem zelf een kijkje op www.hoezoindo.nl of volg ze via Twitter op http://twitter.com/hoezoindo. Denise, Moniue, Armando en Marcel: heel veel succes en we zijn benieuwd naar jullie postings!

4 gedachten over “Hoezo Indo live”

 1. Wat gaan wij onze kinderen meegeven van onze cultuur? …….Het zijn van die meta-filosofische vragen waar peuters op de kleuterschool zich bezighouden. Het is hetzelfde als “Wat ga ik mijn zoon als erfenis meegeven”. het is wel toekomstgericht maar ik weet het pas vlak voor mijn dood.

  Als die jongens en meisjes zich nu eens met ludieke en uitdagende heden, de multiculturele samenleving bezighouden. De verkiezingen wijzen uit of je je nog als Indo kan legitimeren.

  Het opmerkelijke is dat het Indobeeld aan de ene kant bepaald wordt door een vrouw die zich in sarong en kabaja heeft gehezen en een oude tante nadoet die krom Nederlands praat en aan de ander kant een Indo, die zijn haar geblondeerd heeft en de mogelijkheid heeft Minister-President te worden van dit Nederland. Tussen die twee polen wordt onze cultuur geprest en ik vraag me af hoe een Indo zich daarin staande kan en wil houden.

 2. @peter: ben het geheel met je eens! Heb een tijdje de website van Hoezo Indo bekeken en opgemerkt dat er nagenoeg geen reacties van bezoekers zijn te bespeuren. De website is Live? Dat was die toch al een paar maanden? Ik wil niet al te kritisch zijn op Hoezo Indo want ik geloof heilig dat de oprichters goede bedoelingen hebben met de website. Ik heb vanuit Darah Ketiga onze kennis (inmiddels 10 jaar!Welke Indische jongerenvereniging doet dat na?) aangeboden maar nooit een reactie op gehad. Ook geen uitnodiging. Maakt ook helemaal niet uit want als ik het artikel lees is het niet “my cup of tea”. Kreten als: “wat gaan we de volgende generatie meegeven,” worden straks weer opgevolgd door de terugkerende ID-crisis van de Indo met vragen als “wat is Indisch” waarbij de eeuwige beelden van oude tantes in sarong, oude mannen op gitaren die Indo rock spelen en overige blikken uit een glorieuze, maar vervlogen, tijd zullen volgen.
  Binnen Darah Ketiga (20-er en 30-ers) zijn een aantal leden met jonge kinderen. De vraag “wat gaan we de volgende generatie meegeven” komt bij hen niet te sprake maar is als vanzelfsprekend. Als ik zo om me heen kijk zou ik eerder vragen: “wat kunnen we als huidige generatie nog meegeven?” Want als we zelf nauwelijks een eigen Indische/culturele identiteit hebben maar enkel teren op de culturele identiteit en tijdsbeeld van onze grootouders op incidentele bijeenkomsten dan is er weinig tot geen Indische cultuur, laat staan een eigen gemeenschap.

 3. Hallo,

  Ik begrijp de reacties en er heerst logischerwijs wat onduidelijkheid over onze site.
  Ik heb getracht dit wat beter uit te leggen in mijn onlangs geplaatste blog. http://hoezoindo.nl/
  (vergeef me mijn grammatica..wordt aan gewerkt)
  We lezen elke reactie die binnenkomt en nemen die ook serieus, zodat we zelf de site op onze manier in alle tijd kunnen bouwen. De vele reacties maken ons enthousiast en gaan gestaag verder met de keuze in welke richting Hoezoindo opgaat. En natuurlijk zien we graag we jullie reacties tegemoet..

  Groet Armando

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.