Mijn  eerste afleveringen staan online. Best wel spannend! Hoe vinden de lezers het? Ik heb alleen maar positieve reacties gehad. Kyokushin is mijn eigen wereld, dus is bekend terrein. Nu verlaat ik mijn vertrouwde nest en begin mijn journey in de martial arts. 

Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in de martial arts.  Niet raar, mijn vader was een actief kyokushin karateka. En natuurlijk waren er de films van Bruce Lee en andere kung fu films. Ik heb naast het kyokushin ook andere disciplines gedaan, o.a. judo, kick boksen, jiu jitsu, barukai, kung fu.

Meedoen
Ik vind het erg leuk om mijn horizon te verbreden door mee te doen met andere martial arts. Ik neem deze ervaringen mee, stop ze in mijn rugzak en kijk wat ik kan gebruiken om mijzelf een betere vechter te maken. Wat weer ten goede komt aan mijn studenten.

Ik sla mezelf altijd met mijn eigen wapen.

Foto: John Bruininga

John Bruininga Jodan mawashi geri (hoge ronde trap) 1969 Aruba. Foto: John Bruininga

Wapens
Wapens vind ik zelf niets, als we moeten knokken dan gewoon met de vuisten. Mijn probleem is bovendien dat ik mezelf altijd sla met mijn eigen wapen. Ik vind het wel erg mooi als mensen zoveel beheersing hebben om met een wapen om te gaan. Ik heb het niet over vuurwapens, meer over wapens als de bo (lange stok), sai’s ( soort mes) en nunchaku’s (wurgstokjes). 

Shinai
Het enige wapen dat ik bezit is de shinai. Dit is een bamboo samurai zwaard en deze gebruik ik alleen om mijn studenten te motiveren. Dit zwaard is daarvoor niet gemaakt, wel voor een mooie martial art.  Een martial art met veel discipline en traditie: Kendo. Sierlijk, maar o zo hard… Snelheid, timing…

Kendo is de sportvorm van Kenjutsu

Foto: made by Chimofu.nl

Een kendo gevecht
Foto: made by Chimofu.nl

Kampioenschap
Een aantal jaar geleden ben ik gevraagd door Maurice Verschuere om te komen kijken naar het Nederlands Kampioenschap Kendo waar hij aan meedeed. Op die dag was er ook een Nederlands Kampioenschap Kyokushin.  Het leven bestaat uit keuzes maken en de keuze was snel gemaakt: ik ging naar Maurice kijken. Het was een hele mooie ervaring en ik heb er zelf ook nog hele mooie foto’s van gemaakt.

Sport
Kendo, wat is dat nou eigenlijk? De roots van de Kendo ligt in de tijd van de oude samurais. Kenjutsu is de overkoepelende term voor alle traditionele (koryu) scholen van Japanse zwaardvechtkunst, in het bijzonder degenen die ouder zijn dan de Meiji-restauratie (1867-1912). Kendo is de sportvorm van Kenjutsu.

Verbod op het openlijk dragen van een zwaard

Samurai
De Japanse regering wilde Japan volledig moderniseren ( van 1868 tot in de jaren 1880), ten koste van alle oude tradities, zoals de samurai. Het beoefenen van kenjutsu was moeilijk. Veel scholen gingen dicht en er was een verbod om een zwaard openlijk te dragen. De film “The Last Samurai” met Tom Cruise geeft een beeld over deze periode. Maar in het geheim ging de Kenjutsu nog steeds door.

Universeel
Na verloop van tijd nam de interesse  in Kenjutsu weer toe. Mensen wilden alleen wel een universele stijl die alle bekende Kenjutsustijlen samenbracht. Na veel gepraat door de grootmeesters van de Kenjutsuscholen was Kendo in 1912 geboren: een nieuw systeem met alle bekende stijlen geïntegreerd.  Kendo werd op scholen een basisonderdeel van het lichamelijke opvoedingsprogramma. Door de toernooien die gehouden werden, werd kendo steeds populairder.

Sportkendo versus Kenjutsu
Bij Kenjutsu zijn de trefgebieden, herstel is het trefgebied, het hele lichaam: slagen op het lichaam waar dan ook scoren. Bij de  sportkendo is het beperkt tot 4 locaties  de keel (tsuki), het hoofd (men), de polsen (kote) en de onderbuik (do). Benen zijn geen trefgebied. Deze namen zijn gekoppeld aan de bijbehorende harnasonderdelen ( Tsuki = stoot) ( men = helm) (kote = handschoen) (do = borstplaat). Voor het zwaardvechten gebruikt men een ‘shinai’ (bamboe zwaard) en representeert een katana (samurai zwaard).

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Foto: toronto-kendo-club.ca

Foto: toronto-kendo-club.ca

Kreten en concentratie
Het beoefenen van de kendo is een explosief en uiterst geconcentreerd gebeuren. Even niet opletten kost je een punt. Tijdens het trainen van kendo worden de lichamelijke conditie, lichaamshouding, concentratievermogen, inzet en zelfdiscipline optimaal ontwikkeld. Wat erg opvalt in een kendo wedstrijd of training is het geven van kreten. Deze kreten worden Kiai genoemd. Dit is niet om de tegenstander bang te maken, maar om je ademhaling te regelen. De kiai wordt voor of tijdens een techniek geuit.

Kendo is een traditionele martial art in een modern jasje gestoken. Met de gedachte van de samurai hoog in het vaandel.