Hoe herdenk jij?

Op 15 augustus herdenkt Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azie. In toenemende mate krijgt “onze” herdenking aandacht van het grote publiek. Toch zijn er genoeg redenen om wel én niet te herdenken op deze dag. Wat doe jij?

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

7 gedachten over “Hoe herdenk jij?”

 1. Bij het Indisch monument in den Haag!
  Met respekt voor mn schoonouders en ook mn echtgenoot die alles heeft meegemaakt! Deze laatste blijft meestal thuis want het emotioneerd te veel!

 2. Het idee was om naar de dichtstbijzijnde herdenking te gaan in Den Helder. Maar aangezien het ook uitgezonden wordt op tv, wil ik het eerst zo volgen. Aangezien het voor mij de eerste keer ( schaam ) is dat ik het volledig mee kan en wil maken.
  Alleen een kleine vraag : Vanwaar gaat de stok “heelstok” en niet “halfstok”? Bij mijn weten is het toch een herdenking van de slachtoffers. Persoonlijk vind ik het redelijk dubbel : We herdenken en we vieren. Zou het dan niet prettiger zijn om de vlag tot en met de herdenkingsbijeenkomsten halfstok te hangen en na een tot nader bepalen moment in top te hangen?
  Is er iemand die mij ( en misschien ook anderen ) hierop een antwoord kan geven?

 3. Vanwege jaren en suboptimale conditie kijken we tegenwoordig thuis bij de TV. Meestal goede uitzending. Je moet het niet als bevrijding zien dat is het meestal niet geweest. Hormat brengen aan al die mensen die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. Ik wacht nog wel steeds op het mogen noemen van de slachtoffers van na 15 augustus 1945. Daar zijn twee tantes gebleven op Kembang Kuning, mijn oma hebben we nooit meer terug gezien. Hopelijk toch nog in een verzamelgraf Pujon.
  Je moet ook niet te veel luisteren naar de toespraken, tijdens de stilte moet je luisteren naar de wind. Misschien hoor je ze.

 4. Ik herdenk op 4 mei; voor de tv en ben 1 minuut stil.
  Ik zal zeker niet tijdens een Indie herdenking aanwezig zijn, omdat daar ook oud-indie veteranen of andere koloniale diehards komen met hun medailles en parafernalia die niets te maken hebben met de 2e wereldoorlog maar wel met de politionele acties daarna.

 5. Ik sluit mij volledig aan bij de heer Vos. De herdenking op 4 en 5 mei is voldoende. De zogenaamde plechtigheid op 15 aug is voor mij een koloniale samenkomst waarin militairen pronken met hun medailles/lintjes die zij hebben gekregen in een foute oorlog.

  En bevrijdingsdag voor Indie/Indonesie? Die dag is voor mij 17 augustus en niks anders!

 6. @Mas Van Beek,
  Ik heb tijdens de regeerperiode van Beatrix op 30 april met veel plezier Koninginnedag gevierd, terwijl ik wist dat zij op die dag niet jarig was. Waarschijnlijk deden de indonesiers in Nederland dat ook. De grootste blunder die Nederland maakte was om Beatix in 1995 toen zij op staatsbezoek was in Indonesie haar op de verkeerde dag te laten komen. Hopelijk wordt dit bij een staatsbezoek van de nieuwe koning Willem Alexander rechtgetrokken.
  – voorts wat de nationale herdenkingen betreft op 4,5 mei staat er toch duidelijk:
  “Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord SINDS het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

 7. normaal ga ik naar Bilthoven omdat mijn vader daar kwam en na zijn dood ga ik daar heen. De burgemeester spreek zo mooi. Dit jaar moet ik het helaas thuis doen omdat ik niet kan lopen en reizen nog maar thuis bij mijn altaar bij de foto’s van mijn ouders. Ook op mijn facebook heb ik een foto en tekst geplaatst. Maak normaal foto’s ervan dit jaar dus niet maar zal door ander kunnen zien en op tv hoe het is gegaan. Zo moe het was toen we zelf een krans legde met de stille tocht heeft mij diep geraakt. Nederlandse regering kom toch eens u belofte na en heb eens respect voor degene die daar voor dit land hebben gevochten zeg. Volgend jaar hoop ik er weer erbij te zijn hoor….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.