Oproep: beschrijf jouw Indische buurt

In de zomermaanden trekt Indisch3.0 erop uit – weer of geen weer. We gaan Indische buurten in Nederland verkennen: wijken met straten als de Javastraat, de Insulindelaan en de Sumatraweg. Wat is er in 2009 Indisch aan die buurten? Wonen er veel Indische Nederlanders, Molukkers of Indonesiërs, zijn er toko’s? Of is het Indische subtieler aanwezig, zoals in de gemengdheid van een wijk, of het internationale karakter?

IndischeBuurten

De eerste gemeente waar zo’n wijk ontstond, was – niet verbazingwekkend – Den Haag. De stad met de meeste Indische straatnamen is echter Amsterdam, met zowel de Indische Buurt als de wijk Java-Eiland. Dit melden prof. dr. Herman van der Wusten, Sjoerd de Vos & Rinus Deurloo in hun onderzoek naar de Indische buurten in Nederland (UvA, Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies, 2007). “Vanaf de 19de eeuw verrezen er overal in Nederland Indische buurten”, zeggen de onderzoekers,”eerst in de vier grote steden en het Noorden, daarna ook in het Zuiden. Waren ze eerst bedoeld om de nationale grootheid en trots uit te drukken, en in de periode 1947-1950 om stelling te nemen in het lopende dekolonisatieconflict, later kregen vooral gevoelens van heimwee de overhand.”

Kirsten geeft op 9 juli de aftrap voor de serie ”De Indische Buurt van…”, met een verslag van de Archipelbuurt in Den Haag. Ed neemt de week daarna het stokje over en duikt de Indische buurt in Amsterdam in. Welke stad daarna aan de beurt is, is aan jou. Er schijnen zeker 57 gemeentes te zijn met een Indische buurt, dus aan materiaal zou geen gebrek hoeven zijn. Ben jij een lezer van Indisch 3.0 en wil jij in juli en augustus als gastredacteur een reportage schrijven over de Indische buurt in jouw stad? Neem dan contact met ons via de website of redactie@indisch3.nl.

Zie hier een kaart met alle gemeenten in Nederland met een Indische buurt

13 gedachten over “Oproep: beschrijf jouw Indische buurt”

 1. Ai , ik ben bang dat veel van de Indische Nederlanders of Indonesiers ook niet meer wonen in wijken waar Indische /Indonesische straatnamen staan .
  De meesten zijn verhuist naar andere locaties.
  Zoals in Amsterdam , vroeger 40-50 jaar geleden zullen veel Indische mensen zijn ,die in Amsterdam Oost wonen .
  Tegenwoordig is het een multiculti wijk geworden.

  Veel van hun zijn verhuist naar Bijlmer (Amstedam Z.O) of Amsterdam West of Amsterdam Zuid (cq Amstelveen) .
  Ik ben benieuwd of mijn waarneming juist ik , ik woon al meer dan 30 jr in Amsterdam.
  Waarvan 3 jaar in 1968-1970.

  Trouwens hoe kan ik zien of een Nederlandse meneer of mevrouw Indischen zijn ?
  Bij de ouderen kan je nog bepaalde uiterlijke kenmerken zien.
  Bij de jongere 3de generatie vaak niet meer .

 2. Dag,
  Wat is precies de bedoeling? Gaat het om buurten met Indische straatnamen met de koppeling naar Indische bewoners? Of indien die koppeling niet is te leggen ook over de buurten sec?
  In Leeuwarden hebben we ook een Indische buurt. Deze buurt werd alleen zo genoemd omdat de straatnamen gerelateerd waren aan Indische eilanden. Een echte Indische buurt in Leeuwarden was de naoorlogse wijk die de naam Schepenbuurt kreeg. Die wijk werd tussen 1953 en 1960 gerealiseerd en daar vestigden zich vele zogenaamde repatrianten.
  Eind 2008 is van mij een boek uitgekomen met de titel “Tussen Potmarge en Condens”. Het beschrijft de ontwikkeling van de wijk en heeft een sterke Indische geur. De buurt werd vroeger ook wel de ‘swatte buurt’ genoemd.

 3. @ Henk: in deze serie willen we ons richten op buurten met Indische straatnamen. Uiteraard weten we dat er meer wijken en buurten zijn waar veel (meer) Indische mensen wonen of gewoond hebben. Maar gemeentes moeten er een bepaalde gedachtegang achter hebben gehad. Wat was die gedachtegang, in hoeverre is die nog terug te zien in het straatbeeld en de mensen die er nu wonen? Dat zijn de vragen waarmee we op pad gaan.

 4. In de oorlogsjaren 1940-1945 woonde ik in `s Hertogenbosch. Wij, vader ,moeder en
  kinderen liepen dan van de Graafseweg naar de Indische buurt naar onze oma.
  Ik was dus een van de kinderen,5 ,6 of 7 jaren jong.Oma woonde in de Borneostraat.
  De wijk lag tussen de Zuid-Willemsvaart en de ( toen nog ) polders.Voor zover mij bekend woonden er geen Indo`s.
  Wel heb ik op later leeftijd veel contact gehad met Molukkers en Indische Nederlanders.
  Ben als belanda zelfs met een Indisch meisje getrouwd,maar dat zal wel niet gomen zijn omdat oma in de indische buurt gewoond heeft.

  Groetjes ,Michel

 5. Ik moet zeggen, dat ik dit een lumineus idee vind, dat beschrijven van je”indische buurt”.
  Hoewel, dit onderwerp zal misschien ingegeven zijn door de aanwezigheid van de website indischebuurt.nl

  Ik ben benieuwd wie zich eraan toe zet de “indische buurt” in Tilburg te beschrijven. Ik woon er zelf niet zo ver vandaan. Natuurlijk zal dat Indische minder Indisch zijn dan in de jaren vijftig of eerder. Edoch, degene die er achter kan komen welk idee ten grondslag lag om deze wijk te voorzien van “indische” stratennamen, verdient een dikke pluim. Ik ben benieuwd.

  Niet ver van deze indische buurt ligt wat ik maar de ‘gouverneur-generaalsbuurt” noem.: Loudonstraat, Daendelsstraat, Jan Pieterssz. Coenstraat.
  Deze namen wekken bij mij meer associaties op met Indie dan de straten genoemd naar Indonesische vakakantie-eilanden als de Javastraat en Balistraat 🙂

  Hoewel, de Bataviastraat, klinkt ook zeer indisch in de oren.

 6. Leuk dat jullie op zoek gaan naar Indische buurten in Nederland !
  Mijn dochter en mijn twee kleindochters wonen in de Indische buurt in Haarlem Noord. Er wonen wel enkele Indische Nederlanders, te herkennen aan dagelijks winkelen in de Generaal Cronjestraat om naar de Indische Toko te gaan en daarna gezellig op de terrasjes een kopje koffie te drinken. Zelf ben ik geboren in Soerabaya en vind het daarom zo bijzonder dat mijn dochter en kleinkinderen nu opgroeien in de Indische buurt. Het is een erg gezellige buurt, waar iedere donderdag een gezellige markt is en je bijna zou kunnen zeggen dat het een beetje op een kleine pasar lijkt. Zou ook leuk zijn als er eens een kleine pasar georganiseerd zou kunnen worden, zodat de bewoners van de Indische buurt, kennis kunnen maken met de cultuur en de Indische mensen! Integratie toch !! Hoewel wij Indo’s al lang zijn geintegreerd, zo erg, dat onze kinderen en kleinkinderen al echte blanda’s zijn geworden.
  In ieder geval, veel succes met jullie zoektocht over de Indische buurten.
  Mijn moeder,ook geboren op Java, werkte trouwens in de jaren eind 50 op kantoor in de Indische buurt in Den Haag. Wel toevallig allemaal toch, of zou het toch het Indo karma zijn ?

 7. Ik heb maar het voortouw genomen en ben met mijn camera de “indische buurt” van Tilburg binnengetrokken. Want ondanks de oproep op dit voortreffelijk blog wil het blijkbaar maar niet vlotten met de beschrijvingen.
  Het resultaat zie je hier:

  http://www.salindo.nl/indische_buurt_tilburg/

  Veel valt er niet te schrijven over deze buurt(en), anders hadden de HH. veelschrijvers Ed Schilders (indo overigens uit Semarang) en Ronald Peeters de archivaris (moeder een Chineze uit Salatiga) erover reeds geschreven, zij het in een boek, tijdschrift, of op hun culturele websites

  Het zijn eigenlijk zeer vervelende buurten waarover je weinig kunt schrijven. Ik niet tenminste. Ik ben dan ook zeer “jaloers” op die buurten in Den Haag als Amsterdam.
  Misschien dat een betere kijker of schrijver — of onderzoeker — dan ik er meer over kan vertellen.
  Voorlopig laat ik mijn gezicht daar niet meer zien.

  mvgr

  Ed

 8. Hoi Kirsten, bedankt voor jouw reactie. Dat doet mijn hartje deugd.
  Ik haast me wel er bij te vermelden, dat het toch de bedoeling was dat de echte 3.0’ers op jullie blog een verslag met foto’s konden inleveren, die dan op jullie blog geplaatst zou worden?
  Helaas, ik zie tot nu toe geen vorderingen.

 9. Dit is eigenlijk de andersom gedachte. Iemand die gaat?

  Nederlandse architectuur in de Indische Archipel
  HISTORIEK.NET, MAANDAG 20 JULI 2009

  In de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam wordt donderdag 24 september de lezing ‘Dutch Design in de Indische Archipel’ gegeven.

  Over architectuur en stedenbouw in de Indische archipel is in Nederland vrij weinig bekend. Tussen 1602 en 1950 zijn er veel woonwijken, verkeersverbindingen en gebouwen gerealiseerd naar ontwerpen van voornamelijk Nederlandse ingenieurs en architecten. Tijdens de lezing in de KIT-bibliotheek meer informatie over deze Nederlandse geschiedenis.

  Dr. Pauline van Roosmalen promoveerde op het onderwerp Ontwerpen aan de stad: stedenbouw in Nederlands-Indië en Indonesië (1905-1950) en zal tijdens in de KIT-bibliotheek spreken over het onderwerp ‘Indische architectuur en stedenbouw’. Drs. Paulien Schuurmans, projectmedewerker erfgoed bij het KIT, zal vertellen over topstukken uit de erfgoedcollectie.

  Het programma duurt van 16:00 tot 17:45 uur. Toegang kost 7,50 euro. Studenten en KIT-leden betalen 5 euro. Bezoek voor een routebeschrijving http://www.kit.nl

 10. Ik ben in de Indische buurt in ‘s_Hertogenbosch geboren in Maart 1940 in de Celebesstraat.
  Mijn broer is geboren in het huis op de hoek van de Borneo straat en Celebesstraat. Ik heb daar 12 jaar gewoond. October 1944 moesten wij ons huis verlaten om plaats te maken voor de Duitsers. drie maanden nadien konden wij terug gaan naar ons huis nadat de Duitesers via de Maastrichtse weg langs de Zuidwillems Vaart terug naar Duitsland waren vertrokken. Het huis was totaal leeg alle ruiten kapot en kogel gaten overal in het huis.
  Ik ben daar verder opgegroeid en het was voor mij de mooiste tijd van mijn leven.
  Geweldige gedachten aan de “Indische Buurt” in ‘s_hertogenbosch.

  Groetjes, Ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.