Toko Test # 2: Babby Snack’s in Utrecht

Speciaal voor lekkerbekken, culi-freaks en Indo’s die op zoek zijn naar de authentieke Indische smaak onderzoekt Indisch 3.0 in deze nieuwe serie de ‘I-factor’ van toko’s in Nederland. Bij welke toko moet je volgens ons wél eten of afhalen, en bij welke juist níet? De beoordeling wordt weergegeven in een score van 1 tot maximaal 5 lombok merah’s. In de tweede aflevering: Babby Snacks in Utrecht. De reputatie van een van de bekendste afhaaltoko’s in het centrum van Utrecht, is niet onbesproken. Sommigen vinden het niks, anderen geweldig. Tijd voor een beoordeling van een Indisch 3.0 test-team.

Testteam: Dion Koeze en Charlie Heystek

Mijn eerste poging strandde al bij de voordeur toen ik, nota bene voor de kumpulan van Indisch3.0, wat lekkernij wilde halen. De tweede en de derde keer was de deur wel open, maar liep het eenmaal binnen toch nog mis. Er waren geen snacks, lempers, pasteitjes of soto, maar alleen een vaste maaltijd: nasi rames. Dat maakt geen goede eerste, tweede en derde indruk. Bij de vierde keer lukt het dan eindelijk. In plaats van de voordeur, de voorraad of de service, ga ik nu ook het eten testen.

Hoewel Babby Snacks volgens de menukaart een redelijk uitgebreid aanbod aan eten heeft, merk ik daar ook nu weinig van. Terwijl ik de vriend die ik heb meegenomen uitleg wat alles precies is, antwoordt de vrouw achter de toonbank steeds: ‘dat heb ik vandaag niet’. In de vitrine voor ons zijn inderdaad maar weinig gerechten uitgestald. De bakken bevatten slechts Rendang, Sambal Goreng Boontjes, Atjar Ketimoen, Tempeh, Nasi Goreng en een kipgerecht dat ik niet kan thuisbrengen. Eigenlijk weer alleen nasi rames dus. ‘Er is ook nog nasi putih’, klinkt het tenslotte vanachter de toonbank.

Als we vervolgens twee Nasi Rames met witte rijst bestellen blijkt de rijst toch nog niet gereed. Onze buikjes knorren inmiddels al aardig. Nasi Rames met Nasi Goreng en Atjar Ketimoen dan maar? Tijdens het wachten op onze bestelling knoopt een jongen die in de toko werkt nog een kort gesprek met ons aan over afkomst en eten. Even later vertrekken we met onze buit naar huis en kunnen we beginnen met de Tokotest.

Als de zorgvuldig op tafel uitgestalde bakjes open gaan komt een heerlijke geur ons tegemoet. Voorzichtig beginnen we met mijn favoriete gerecht: Rendang. Hij is redelijk mals en perfect gekruid maar helaas veel te pittig waardoor de smaak volledig wegvalt. De Atjar Ketimoen die we vervolgens proeven is weliswaar lekker fris, maar niet zo sterk van smaak. De nasi goreng is helaas erg droog. Tot zover ben ik dan ook nog niet erg enthousiast.

Zodra ik een hap van de Sambal Goreng Boontjes neem ben ik echter direct verkocht. De verhouding tussen pittigheid en specerijen is exact goed. Ook de Tempeh is om je vingers bij af te likken doordat ‘ie lekker heet is. De Ayam Opor is zelfs om een moord voor te doen. Het vlees is mals en volledig doortrokken van de marinade die geniaal is. Zoet en pittig en werkelijk heerlijk gekruid.

Uiteindelijk gaat alles helemaal op. Hoewel de eerste gerechten wat tegenvielen, geef ik Babby Snacks door de heerlijke kip, boontjes en tempeh het voordeel van de twijfel. Ondanks het geringe hoeveelheid beschikbare gerechten ben ik nieuwsgierig geworden naar meer en ga ik zeker nog eens terug . De service is zeer vriendelijk en open. Maar de snack’s? Hopelijk krijg ik nog eens de kans die te proeven.

Onze beoordeling:

En oordeel natuurlijk ook zelf! Ga naar: Babby Snacks – Voorstraat 76 – Utrechtwww.babbysnacks.nl

6 gedachten over “Toko Test # 2: Babby Snack’s in Utrecht”

 1. Eten van babby’s is inderdaad lekker. Zoals mevrouw die kip maakt is een kunst. totaal niet droog zoals de meeste kipfilet gerechten. Jammer dat er zo weinig variatie is. Als je pech hebt is de zaak dicht of uitverkocht…

 2. Ik ken de Toko niet maar ik woon dan ook niet in de buurt van Utrecht. Echter het verhaal dat je soms voor een gesloten deur staat of gerechten/snacks niet op voorraad zijn is wel herkenbaar van Toko’s bij mij in de buurt. Ik vind dat je dat niet in je beoordeling mag meenemen als je ziet hoeveel Toko’s over de kop gaan de laatste 5 jaar. De generatie die zijn wekelijks inkopen bij de Toko deden slinkt, en daarmee ook de consumentengroep voor de Toko’s. Soms draaien ze verlies, als ze geluk hebben verdienen ze wat extra maar een vetpot zal het niet meer zijn. Indische en Indonesische gerechten en snacks bevatten veel ingrediënten, veel bereidstijd en dus veel werk. Dit staat in schril contrast met de opbrengst van het aantal verkochten stuks dus ik zie ook dat veel Toko’s een beperkt aantal stuks maken en als het op is dan heb je dus pech. Begrijpelijk, want aangezien bij de meeste Toko’s de deur niet meer wordt platgelopen door de huidige generaties (behalve dan voor een snack, tussendoortje) zouden ze dus ook veel weg moeten gooien omdat Indisch eten door de ingredienten en smaak ook niet superlang houdbaar/verkoopbaar is.

 3. Ik koop altijd met de Vrijmarkt zoveel mogelijk snacks bij babbysnack. Ze zijn dan goed voorzien en ik prop alles in mijn diepvriesje. Koken kunnen ze zeker daar. Je kunt er ook op bestelling wel eens wat krijgen. De gemakkelijkste manier om in utrecht snacks te krijgen is op de pasar perron. Mjammie.

 4. De toko met i-factor:

  Helaas ik kan en mag geen naam noemen maar deze toko waar ik was scoort minder dan 1 tjabe.

  De deur klemde bij binnenkomst, ik had geen zaklantaarn bij mij, zou wel handig zijn geweest.
  Bijna op de tast ging ik richting “counter”, gelukkig heb ik een goede neus, ik rook de risolles al.
  Met het schaarse aanwezig licht wees ik naar iets wat op een pasteitje leek.
  Ok, even afreken aan de “counter”….nee maar .dat is duur.
  Thuis gekomen hup alles even in de tron, ja moderne techniek ook bij deze Indo.
  Klaar is Kees en smullen maar, had je gedacht, enige uurtjes later..duh ilah mentjert…de zo geheten slingerscheit oder etwas so !
  Misschien had ik naar Hallal product moeten vragen………

 5. Het eten is inderdaad goed te eten, zelf heb ik gemerkt, dat ik voor snacks vooruit moest bestellen voordat ik het in de winkel kon krijgen.
  Mijn favoriet ”De Broodje hete kip met boontjes’
  Ik woon zelf in Rotterdam, maar werk in Utrecht, en het is de enige plek in Utrecht waar ik daadwerkelijk mijn avond eten aan wil besteden omdat dit van alle andere de beste indo-afhaal is van Utrecht, maar ja smaken verschillen

  Zelf heb ik ooit een catering bij hun besteld. en het was top!!!
  Rendang tot de boontjes tot de tempeh tot de atjar was perfect.
  Eerst twijfelde ik aan het beperkte menukaart, maar ben erachter gekomen, dat de meeste dingen die schaars waren,ik moest bestellen voordat ik kwam. wel jammer, maar de moeite waard.
  En het kleine mevrouwtje aan de balie vertelde me ook nog speciale dingen die niet op de menukaart stonden maar wel te bestellen waren, de namen ben ik vergeten omdat het zoveel verschillende dingen waren, maar de snacks waren verrukkelijk.

  Groetjes,
  Herman van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.