Voor de vijfde aflevering van de Tokotest bezoeken Patrick Neumann en Ed Caffin een “toko nieuwe stijl” in Amsterdam. Hier niet de sfeer en de verzameling gerechten die je in een traditionele toko aantreft. Het pas geopende Kadijk de Winkel is een eigentijdse Indische traiteur. Of is het eigenlijk een moderne toko? Toko betekent immers gewoon winkel…

Het is bar winterweer. Glijdend en glibberend door de sneeuw arriveren we in de Huidenstraat, een van de 9 straatjes in de Jordaan. Hier ergens opende Kadijk de Winkel een paar maanden geleden zijn deuren. Het is de tweede horeca-zaak van Fransien Schut en Jolanda Markus, eigenaars van het populaire Café Kadijk op het Kadijksplein in het centrum. De roem is Kadijk de Winkel vooruit gesneld: er is nog geen uithangbord, maar wel een snel groeiende klantenkring.

Vanachter de toonbank heet een jongedame ons welkom. Ze is Indisch, zo vertelt ze ons, net een aantal andere dames die in de winkel werken. We gaan zitten aan het enige tafeltje die de winkel telt en bestuderen de kaart. Na enige tijd komt Fransien uit de keuken tevoorschijn en gaat bij ons zitten. Ze vertelt dat ze het koken van haar moeder en tante leerde, Chinezen uit Oost-Java.

Zo’n vijfenenhalf jaar geleden begon ze samen met Jolanda Café Kadijk. Geen restaurant, maar een cafe met een kleine kaart met Indische hapjes. Het liep al snel uit de hand. Nadat Johannes van Dam een geweldige recensie schreef in het Parool liep heel Amsterdam de deur plat. Ze waren net een half jaar bezig.

Of we al weten wat we willen eten? Om te beginnen een zogenaamd Indisch bordje, een mini-rijsttafel bestaande uit verschillende vlees en groentegerechten. Ons bordje bevat Daging Smoor, Rendang, Ajam Boemboe Bali, Gado-Gado, witte rijst en atjar. De Daging Smoor is werkelijk goddelijk. Eerst subtiel qua smaak, dan een exploderende smaaksensatie: zoet, zout en een pittige nasmaak.

De Ajam Boemboe Bali die we vervolgens proeven is mals en mild gekruid. Een hap rijst, een slok en dan de Rendang. Ook dit vlees is zeer mals en goed gekruid. Wat ons betreft bevat dit bordje drie maal een voltreffer. Wat is het geheim? Nee, dat verklapt Fransien niet. Wat ze wel vertelt is dat er alleen scharrelvlees wordt gebruikt. Want, zo zegt ze, dat is het minste dat ze kunnen doen. Wij zijn er ook meer dan blij mee. Het is fijn om kauwbare Rendang te eten. Dat vind je niet in elke toko.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=f3VRrgQGTlY]

Ook de groente smaakt geweldig. De Gado-Gado is de lekkerste die we in lange tijd geproefd hebben. Het kan niet op, want hierna bestellen we wat Sate Lam en Sate Ajam. Ook komt een van de specialiteiten van Fransien op tafel, de Indische Makreel. De saté is lekker en afwisselend van smaak. De lamssaté is fijn mals en wordt geserveerd met een uitstekende ketjap-rode peper saus. Het is allemaal werkelijk om de vingers bij af te likken. De kipsaté is wat taaier, maar komt met een heerlijke pindasaus met ketjapsaus erbij. Patrick is lyrisch, maar voor mij moet het hoogtepunt nog komen: de Indische makreel. Een boterzachte makreelfilet met een pittige pepersaus van een geheime receptuur. Oh, wat lekker! Hier kun je me ’s nachts wakker voor maken.

Er staat nog van alles op de kaart wat we nog niet geproefd hebben, maar we kunnen niet meer, hoe graag we ook willen. De Indische kipkluifjes of een stamppotje met Javaanse gehaktballen bewaren we voor de volgende keer. Of de sambal goreng boontjes, telor of frikadel djagung en het broodje tahoe/tempeh.

Maar wat we vandaag geproefd hebben was werkelijk fantastisch. Kadijk de Winkel is dan misschien geen ouderwetse toko, maar serveert wel ouderwets lekkere Indische maaltijden, hapjes en snacks. En dat allemaal in een nieuw jasje en prima betaalbaar. Amsterdam is een culinair pareltje rijker. Onze beoordeling:


Kadijk de Winkel, Huidenstraat 26, Amsterdam, www.cafekadijk.nl