Afgelopen zomer maakte Paul Verhoeven in het interviewprogramma Zomergasten bekend dat hij samen met producent San Fu Maltha de Stille Kracht gaat verfilmen. Over het bekendste boek van Couperus werd al eens een televisieserie gemaakt, maar nooit eerder een film. Ed Caffin sprak met San Fu Maltha, liefhebber van Couperus, Indo en “één van de grootste producenten van Nederland” over het project: “Het boek is uit 1900 maar het verhaal is nog altijd actueel”.

Vlakbij de filmacademie in Amsterdam bevindt zich het kantoor van Fu Works, het bedrijf van San Fu Maltha. Hij bedacht en/of produceerde de afgelopen jaren films als Tirza, Oorlogswinter, Alles is Liefde, Zwartboek, Vet Hard en Costa!. We gaan zitten in de ontvangstruimte van het kleine, knusse kantoor. Voor het bedenken en maken van grote filmprojecten is blijkbaar niet veel ruimte nodig.

Hoe kwam je op het idee om de Stille Kracht te gaan verfilmen?

Ik ben al een jaar of 5 bezig met een scenario voor een verfilming. Eerst met Orlow Seunke, maar op de een of andere manier lukte het niet. Deze zomer besloten we allebei onze eigen weg te gaan. Iets later benaderde ik Paul Verhoeven en hij was gelijk enthousiast. Paul houdt van de boeken van Couperus en wilde gelijk aan de slag met zijn vaste scenarist Gerard Soeteman.

En toen kwam Zomergasten.

Ja. Dat was wel spannend eigenlijk. We hadden pas een paar weken daarvoor voor het eerst het idee besproken. Vlak voor Zomergasten vroeg Paul me of hij er, wanneer nieuwe projecten ter sprake zouden komen, over kon praten. Ik twijfelde, maar dacht: dit geeft het project misschien gelijk een flinke duw. Hij maakte het bekend en direct kwamen er allerlei reacties los. Eind augustus heeft Gerard Soeteman een eerste versie van de synopsis voor de film geschreven.

Hoe staat het project er inmiddels voor?

Bij een productie moet er allereerst een script en daarna een budget komen. En daarmee geld dus. De afgelopen maanden hebben zich verschillende geïnteresseerden gemeld. Ook partijen uit het buitenland. Zonder dat ze een letter hebben gelezen van een scenario! Ik denk dat er begin volgend jaar pas een eerste versie van het scenario ligt. De naam Couperus en de Stille Kracht spreekt enorm aan. Het is een film die er moet komen, vind ik. En met mij vele anderen blijkbaar. In de jaren zeventig was er natuurlijk de serie, maar dat was toch iets totaal anders. Ik heb het laatst nog gezien: eigenlijk was het toneel op televisie. Met de film zijn we iets geheel anders van plan.

In hoeverre blijft het verhaal van de film dichtbij het boek?

Met zulke creatieve geesten als Paul en Gerard weet je het natuurlijk nooit…maar ik denk het wel. Ze zijn heel enthousiast, hebben allerlei ideeën en hun eigen interpretatie van stukken uit het boek. Dat is heel spannend. Het wordt een verfilming van een verhaal uit een boek, maar het is dus wel een film. Dat is iets heel anders dan een verhaal lezen in een boek.

Wat maakt De Stille Kracht een film van nu?

Het boek bevat allerlei universele thema’s zoals liefde, verraad, het bovennatuurlijke. Het gaat over de verhouding tussen Oost en West. Wat Couperus meer dan 100 jaar geleden zag en opschreef, is nog steeds actueel. Dat zal de film ook laten zien. Nederland heeft zijn kolonie eigenlijk nooit begrepen. Net zo min als Van Oudijck, de hoofdfiguur de “inlanders” begreep. Ook geloofde hij niet in de Stille Kracht. Ik herken het Westerse rationalisme in Van Oudijck. Maar als Indo ken ik ook de Oosterse mystiek. Ik weet dat het bovennatuurlijke een belangrijke rol speelt in het leven van veel mensen in het Oosten. Dat vind ik zo mooi aan dit verhaal.

Hieronder een kort filmpje: de intro van de TV-klassieker de Stille Kracht uit 1974

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5y0C3d1O3RM]