Wat is er schattiger dan lieve, onschuldige kinderliedjes zingen? Vooral na het openen van de zoveelste fles wijn is dat een geweldig idee. Een tijdje geleden kwamen ze allemaal voorbij tijdens een iets te gezellig diner. Zeg ken jij de mosselman, Alle eendjes zwemmen in het water, In de maaaaaaaaaaaneschijn. Stuk voor stuk kinderklassiekers.

Toen elk bekend liedje was geweest, herinnerde ik me nog een oude favoriet. Weliswaar na enig graven, maar dat lag natuurlijk aan de staat van ondergetekende.

Pinda liep langs spoorwegbaan
Maar er kwam een treintje aan
Pinda keek niet uit helaas
BOEM
CHENG
Pindakaas

Ineens besefte ik vandaag wat voor ziek en haatdragend kinderlied dit is. Luidkeels heb ik het gezongen op de basisschool. Ik heb mezelf jarenlang verraden. Waren de juffen en meesters hiervan op de hoogte? Natuurlijk waren zij dat. Mijn tere kinderzieltje is misbruikt voor Hollandsche, anti-Indische symphatien. Ik ben acht jaar lang gehersenspoeld en iedereen stond erbij en keek ernaar… Welke oud-koloniaal met rancune heeft dit versje in hemelsnaam bedacht? En welke bedoelingen had hij?

Allereerst, waarom loopt die pinda langs de spoorwegbaan? Iedereen weet dat het gevaarlijk is, zelfs verboden. Bovendien ken ik de verhalen dat veel Indo’s werden opgevoed tot keurige burgers, dus de kans dat er een pinda vrijwillig langs het spoor loopt lijkt mij sterk.

Brengt mij meteen op het tweede: liep deze pinda daar überhaupt vrijwillig? Ik denk het niet. Geloofwaardiger is aan te nemen dat hij werd gedwongen en dwangarbeid moest verrichten onder het motto: vroeger aan het spoor, nu aan het spoor! Maar wanneer we ervan uitgaan dat degene die hem dwong een onwetende Hollander is, dient zich nòg een optie aan. Namelijk dat de pinda werd verward met een Molukker. Ik heb geen idee hoe oud het lied is en/of wanneer het is geschreven, maar ik ben in ieder geval van 1983. Met de jaren ’70 in het achterhoofd had de schrijver Molukkers dus blijkbaar liever naast dan in de trein.

In de volgende regel schrijft de onbekende auteur dat pinda helaas niet uitkeek, maar hoe weet hij dat? Pinda kan ook even afgeleid zijn geweest. Desondanks denkt de schrijver bij voorbaat dat het hier een domme pinda betreft. Met zoveel tunnelvisie kunnen we dit werkje bijna, zij het licht aangepast, tot partijlied van de PVV bomarbarderen.

Tot slot: als deze tekst niet haatdragend is, waarom eindigt pinda dan als pindakaas? Hij had toch ook kunnen eindigen als pindasoep of, nog beter, pindasaus? I rest my case.