Indo Tattoos

Indo Tattoos. We schreven er een aantal jaren geleden al een kort artikel over: Op zoek naar symbolen voor Indo’s. Veel Indische jongeren met tatoeages kiezen voor een of meerdere afbeeldingen die iets te maken hebben met hun Indische achtergrond. Daarbij is het niet altijd eenduidig welke afbeeldingen wel, en welke juist niet geschikt zijn. Oosterse tekens of het Indo-symbool dat “bekende Indo” Paatje Phefferkorn in de jaren ’80 ontwierp zijn populair. Maar of je een “Indonesische” Garuda mag laten tatoeëren? Daar is niet iedereen het over eens.

In de Moesson van deze maand staan twee voorbeelden van tatoeages van Indische jongeren. In deze reportage lees je wat jongeren er zelf nog over zeggen.

Op Hyves zijn er verschillende pagina’s waarop jongeren hun tattoos laten zien en bespreken. Als je deze pagina’s als uitgangspunt neemt, lijken veel Indische jongeren er wel “iets” mee te hebben. Ze gebruiken een tatoeage vaak om de eigen Indische achtergrond te benadrukken. Bovendien: “tattoos horen bij de Indische cultuur” lijkt hier de onderliggende boodschap.

Het hebben en showen van een tattoo is bij uitstek een “ding” van jongeren. Was je een decennium of twee geleden nog een aso met een tattoo, en bij sommige ouderen nog steeds, onder jongeren is het meestal cool om een “plaat” ergens op je lijf te hebben. En dat moet natuurlijk gezien worden.

Zo vindt Marvin (28) het design van zijn tatoeage erg mooi, maar het gaat uiteindelijk ook om de betekenis. Niet toevallig iets Oosters; hij liet een tattoo zetten van een lotusbloem. Deze bloem staat symbool voor ‘leven’ in de Oosterse wijsbegeerte van het Boeddhisme.

Tatoo Foto

Benjamin (27) heeft ook een lotusbloem laten tatoeëren. Bij hem draait het echter meer om het gebruik van kleuren. Zo staat rood  voor de liefde, paars voor de duisterheid en blauw voor openheid. Deze kleuren staan symbool voor de fases in zijn leven, maar tezamen in de bloem staan deze symbolisch voor het gegeven dat alles uiteindelijk goed komt. Verder heeft hij de naam van zijn dochter dicht bij zijn hart laten plaatsen.

Tatoo Foto

Een tattoo is soms misschien gewoon een mooi of leuk plaatje, maar vaak is het een symbool die een persoonlijke betekenis voor iemand heeft. Het ultieme persoonlijke statement. En ja, natuurlijk doet het wel een beetje pijn een tattoo te laten zetten. Vooral op plekken waar je huid dun is, zoals aan de binnenkant van je armen of in je nek. Maar, dat is de moeite waard, want “tattoos zijn cool”.

De meesten jongeren hebben zich vast wel eens afgevraagd: moet ik er een? Op de redactie stellen we ons die vraag natuurlijk ook. De komende tijd zullen we daarom regelmatig aandacht gaan besteden aan het onderwerp tatoeages. Dat zullen we op allerlei verschillende manieren gaan doen.

We zijn daarbij ook benieuwd naar onze lezers. Misschien heb je zelf een tattoo of ken je iemand in je Indische kring met een tattoo die iets te maken heeft met zijn of haar Indische achtergrond? Laat het ons weten! Stuur een foto en het verhaal erbij op naar redactie@indisch3.nl en wie weet komen we je interviewen of publiceren we de foto’s.

8 gedachten over “Indo Tattoos”

 1. Nou jullie kennen mij nog van de Tattootalk en ondertussen zijn mijn tattoos alleen nog maar meer uitgebreid..Ik zie hier een koptekst van “Indo Tattoos” maar zie vervolgens op de foto’s twee voorbeelden van een Japanse half sleeve: met Japanse lelie en lotus met welbekende Japanse water stijl.

  Aangezien 80% van mijn lichaam getattoeerd is met Indische/Indonesische afbeelden zoals mijn rugstuk een scene uit de Barong en mijn borststuk een verhaal uit wayang Topeng/godok (Raya Putri/Dalam), daarnaast op mijn armen bijv. jeugdportretten van familieleden, teksten in Maleis en o.a. mijn opa in KNIL-uniform.. Ik heb de Moesson niet gezien maar hoop dat ze wel meer van dit soort voorbeelden hebben dan “Japanse” en “tribal Pacific” style wat volgens mij dus echt niet Indisch/Indonesische tattoos zijn (uitgezonderd Dayak tribal).

 2. Neeh klopt, die 2 bovenstaande tattoo’s zijn zeker geen Indische / Indonesische stukken. En Erik, ik heb de jouwe gezien en bij jou kan je sowieso in 1 oogopslag zien dat het met je 8ergrond heeft te maken en ook van een paar anderen kan ik dat zeggen. Tuurlijk zijn koikarpers en dergelijke mooi, maar daar hebben we het idd niet over.

  Op dit moment heb ik een kleine wayang kulit op me schouder (die op de voorkant van 1 van de Heimwee Naar Indie cd’s staat), op me buik “Nyong Indo” (pfoeeh me buik moet wel weer flink getraind worden, banyak makan & minum hahaha) en verder me initialen op me arm.
  Uiteindelijk wil ik ook een hele sleeve op me andere arm met wat afbeeldingen en dingen die me 8ergrond ook benadrukken + noh wat losse stukken op me lichaam. Maar jah, is niet murah. Ik ga eerst in de huwelijks-becak stappen 4 januari 2012 op Bali, dus daar eerst nu flink voor sparen / bezuinigen en daarna ga ik voor me tattoo’s. Alhoewel ik zit te twijfelen om mayb de ene laatste dag daar op Bali iets te laten zetten. Ik ken een paar goeie (neeh niet zo eentje met gebruikte naalden ergens diep in een steegje), maar bij een echte erkende tatoeëerder. Ik heb zijn werk gezien. Bagus stukken, van wayang kulit tot golek, van barong topeng tot complete rijstvelden op de rug.
  Ik heb zelf al wat afbeeldingen en ideeen, maar moet ze noh door iemand laten uitwerken / tekenen tot 1 gehele sleeve, tenminste bestaande uit: een Balinese danseres, bunga2 melati, barong topeng, wayang kulit of golek, Indo Melati embleem, Dayak krijger en waarschijnlijk noh een stukje tekst.Met bijbehorende bayang etc. Het moet wel passen, als alles een beetje in goeie verhoudingen wordt getekend.Ik ben een beetje krempeng, maar dat zal niet zo moeten uitmaken, aangezien ik veel ken met phatte sleeves en ze zijn niet eens breed haha!
  Slmt

 3. “Bovendien: “tattoos horen bij de Indische cultuur” lijkt hier de onderliggende boodschap”

  Is dat ook zo? Lijkt me ook wel een interessante vraag om te beantwoorden.

  1. Ik herinner mij van voor de oorlog dat mijn vader tekende met 3 puntjes in zijn handtekening. Hij vertelde mij dat het bij de vrijmetselaars een manier was van herkenning.
   Mijn vader was lid van de loge in Den Haag

 4. hallo,

  hier misschien een tip voor alle tatoo liefhebbers:
  ga naar het moluks museum (muma)(tentoonstelling over) daar is alles te zien
  over tatoo,s en de betekennis ervan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.