Ontdek vanaf morgen 3 t/m 14 september (verre) landen, bijzondere culturen en fantasiewerelden

Kinderboekenweek 2012 @ Bibliotheek Utrecht (c) Liselore Rugebregt / Indisch 3.0 2012

Hallo Wereld, denk ik met een zorgelijke blik op de regenwolken die in gevaarlijk tempo steeds dichterbij komen. Met een stortbui op mijn hielen (of zal ik zeggen: fietswielen) trap ik wind mee, wind tegen, richting de bibliotheek om de kinderboekenkrant 2012 op te halen. Het thema van de kinderboekenweek 2012 is: Hallo Wereld! Ontdek (verre) landen, bijzondere culturen en fantasiewerelden. De perfecte gelegenheid om mij te verdiepen in kinderboeken over Indonesië of met een Indische inslag, geschreven door zowel Nederlandse als Indische schrijvers.

Na het doorspitten van de kinderboekenkrant en enkele online archieven, valt het mij op dat ‘Indische’ kinderboeken vrijwel allemaal over de oorlog gaan. En enkel de oorlog, definieert naar mijn mening niet de Indische cultuur. Daarom in dit artikel meer aandacht voor Indonesië en de Indonesische cultuur, waar we meer dan genoeg herkenbare Indische elementen terugvinden uit de verhalen van onze Indische grootouders, ouders, ooms en tantes.

Liselore voelt zich wel thuis @ Bibliotheek Utrecht (c) Liselore Rugebregt / Indisch 3.0 2012

Gedurende mijn zoektocht vallen mij drie auteurs op die de afgelopen 30 jaar kinderboeken over Indonesië of met een Indische inslag hebben geschreven: de alom bekende Indische Marion Bloem, de Indische Robin Raven en de Nederlandse Peter Vervloed, wiens vrouw uit Indonesië komt. De link met het Indische of met Indonesië kom ik bij meerdere auteurs tegen gedurende mijn zoektocht. Wat ook opvalt zijn de spirituele thema’s die veelvuldig aan bod komen in de boeken. Zo heeft Peter Vervloed een hele serie over krissen geschreven, en worden andere ‘stille’ krachten zoals magie en geesten niet geschuwd.

Over stille krachten gesproken. Toen ik afgelopen zaterdag de kinderafdeling van de bibliotheek Utrecht bezocht en de catalogus wilde bekijken, bleken de computers niet te werken. Met een sip gezicht stond ik tussen de rijen boekenkasten, ik had geen idee waar ik moest zoeken. Tot ik als vanzelf begon te lopen naar de achterste kast en daar meteen een boek over Indonesië en krissen uit de kast plukte, en mijn blik als vanzelf in een andere boekenkast viel op een prentenboek van de Indische illustrator Thé Tjong-Khing. Toeval of stille krachten?

Kinderboekenweek 2012 @ Bibliotheek Utrecht (c) Liselore Rugebregt / Indisch 3.0 2012

Voor de personen die nog een gat in de markt zoeken, ik ben tot de conclusie gekomen dat er maar weinig boeken voor de allerjongsten te vinden zijn over Indonesië. Natuurlijk zijn er de sprookjesboeken, maar een goed prentenboek of iets dergelijks, daarvan ben ik er maar één tegen gekomen: Ayu and the perfect moon van David Cox. Hoewel in het Engels, ben ik ervan overtuigd dat kinderen genoeg hebben aan hun fantasie bij het zien van de mooie illustraties.

Voor alle (groot)ouders die hun (klein)kinderen willen voorlezen of stimuleren om te lezen over Indonesië en aanverwante onderwerpen, hieronder een selectie van kinderboeken waarvan het merendeel te vinden is in de bibliotheek of in de (online) boekenwinkel. Voel je vrij om aanvullingen te geven.

 

Auteur: Marion Bloem

–       Brieven van Souad (1986)

–       Matabia (1990)

–       De droom van de magere tijger (1996)

–       De kleine krijger (2005) v.a. 10 jaar

Auteur: David Cox

–       Ayu and the perfect moon (1984) v.a. 5 jaar

Auteur: Paula Gomes

–       Ik eet een tijger (1992) 9-12 jaar

Auteur: Ad Hoofs

–       Geleende krachten (2004) v.a. 10 jaar

Auteur: Guus Kuijer

–       Het land van de neushoornvogel (1985)

Auteur: Sandra Lanzing

–       De stenen poortwachter (2005) v.a. 10 jaar

–       Tijgerhout (2007)

Auteur: Robin Raven

–       De vloek van Pak (2006)

–       Strijd in het regenwoud (2007)

–       De avonturen van Tjitjak (2009) v.a. 8 jaar

Auteur: Ruud Spruit

–       De heks van Bali (1995) 9-12 jaar

Auteur: Riet Vanloo

–       Op blote voeten (1996) 9-12 jaar

Auteur: Peter Vervloed

–       De weg terug (1991) v.a. 10 jaar

–       De laatste sprong (1995) v.a. 8 jaar

–       De zeven golven (1996) v.a. 9 jaar

–       Vluchten voor een glimlach (1998) v.a. 10 jaar

–       De macht van de krokodil (2000) v.a. 11 jaar

–       Door merg en been (2000) v.a. 10 jaar

–       De paal in! (2004) v.a. 8 jaar

–       Zwevend bezoek (2005) v.a. 8 jaar

–       Onzichtbare krachten (2005) v.a. 10 jaar

–       Dwars door Sumatra (2005) v.a. 10 jaar

 

P.S. Met het kinderboekenweekgeschenk kunnen kinderen jonger dan 12 jaar van 3 t/m 14 oktober gratis naar het Tropenmuseum (Amsterdam), Museum Volkenkunde (Leiden) en het Afrika Museum (Berg en Dal).